Ciastka owsiane z suszoną żurawiną 218Masło ucieram z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Do utartej masy dodaję mąkę wymieszaną z płatkami i żurawiną. Dokładnie mieszam. 3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. 4. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam żurawinę całą o smaku jagody
Tradycyjna kuchnia Kasi
Hummus, za’atar i granaty 216m.in. sumaku, kolendry, tymianku, cynamonu, kuminu, natki pietruszki, gałki muszkatołowej, zataru, sezamu czy mięty. Musi być ona pełna melasy, wód kwiatowych, ryżu, soczewicy, fasoli, mięsa, serów, warzyw i owoców, orzechów i ziaren. Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past
GRUBY WAŁEK
Makowiec z jabłkami (bez mąki)… 287lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej
brunetkawkuchni
Kluski śląskie 331Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są idealne jako dodatek
Monia miesza i gotuje
Diablotki z prażoną cebulką 206wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (nie co mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka
Di gotuje
Muffiny z musli i gruszką 211Przepyszne muffiny o pięknym aromacie przypraw i bogactwem suszonych owoców i orzechów Składniki • 5 łyżek musli 50 % bakalii • 1 jogurt gruszkowy 150 ml • 1/2 szklanki kefiru • 100 g masła • 2 łyżki miodu • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 2 jajka • szczypta kardamonu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1-2 gruszki Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beaty
Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi 182jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką. Układać w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzić na kratce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 158oberam, ale wybór należy do Ciebie. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna
Martyna Cooks
Granola z naturalnym jogurtem 194sobą do pracy.... Nie musimy się martwić o głód ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 50 g chipsów z banana 50 g suszonego mango 150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały, żurawina, rodzynki 2 łyżki płatków kokosu 1/3 szklanki płynnego miodu 3 łyżki syropu trzcinowego 4 łyżki oleju kokosowego Szczypta soli do smaku Dowolne świeże owoce
Wanilia i Kardamon
Masło kokosowe 210Moja nowa miłość :) Jak widać na załączonym obrazku masło można zrobić nie tylko z orzeszków ziemnych :) Na blogu znajdziecie już przepisy na masło słonecznikowe , sezamowe , z orzechów włoskich . Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu, gwarantuję, że zakochacie się w tym kremie. Smakuje jak princessa w białej czekoladzie.... a przecież to tylko bogate w Omega 3 wiórki kokosowe! Składniki
Chocolate Muffin Blog
Murzynek a'la tort. 233cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1/4 kg masła / margaryny 4 żółtka cukier waniliowy 2 1/2 szklanki mąki 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie typu: rodzynki , migdały, orzechy, suszona śliwka Polewa 3 łyżki kakao, 100 gram masła, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru 1 jajko. biała czekolada do wykonania napisu WYKONANIE Cukier
W kuchennym oknie Ewy
Mamusina botwinka 155WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna
Grunt to przepis!
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 225najpierw w jajku, później dokładnie obsypujemy je pokruszonymi wcześniej płatkami kukurydzianymi i smażymy na rozgrzanym oleju. Warto jeszcze wspomnieć, że doskonale sprawdzają się również płatki kukurydziane z miodem i orzechami. Panierka jest wtedy przyjemnie słodka i idealnie pasuje do ostrego kurczaka. Do całości proponuję jeszcze grzanki z pieczywa dyniowego i sos czosnkowy własnej roboty. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 202łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane 165szklanka otrębów 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500 1/2 kostki masła (ok. 100 g) 2 banany 2 jabłka polewa z miksu czekoladowego mielone migdały i orzechy Wykonanie: Łączymy ze sobą sypkie składniki i dodajemy roztopione masło. Mieszamy razem z pokrojonymi drobno owocami. Przez miks czekoladowy rozumiemy pozostałości i fragmentaryczne czekoladki pochowane gdzieś po szufladach, rozpuszczone w rondelku
Ania i Marcin gotują