orzechy - 16941 przepisów (strona:733/1130)

Pierogi ruskie najlepsze! 225

dokładnie to co one. To proste danie, jest dla mnie małą sentymentalną podróżą do rodzinnej miejscowości, gdzie po jabłka szło się do ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania

Smakuj życie!
Mini bajaderki czyli poWeekendowe Lakocie odc.102 173

studzimy. Blendujemy ciasto na małe okruszki, łączymy w misce z masłem, kakao, dżemem i rumem. Wyrabiamy masę i chłodzimy w lodówce ok godziny. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach. Chłodzimy w lodówce przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka czekoladowo-chałwowe 175

Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki). Piec 12-15 minut

Di gotuje
MURZYNEK CIASTO 159

miksuję je na sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka miksuję z wystudzoną masą, dodając dwie szklanki mąki  i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy, kroję je drobno i wsypuję do masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem

potrawyregionalne
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 168

również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami   Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły kukurydza wędzony

potrawyregionalne
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I MANDARYNKAMI 182

owoca doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam Polałam sosem sałatkę i posypałam startym parmezanem. Proponuję,żeby zamiast startego sera dodać cienkie kawałki. Na wierzch w zależności od gustów polecam uprażyć orzechy włoskie i posypać nimi sałatkę. Smacznego

potrawyregionalne
GUACAMOLE 195

grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc diabetycy). Miąższ w dojrzałym owocu ma mazistą konsystencję, a w smaku przypomina orzech włoski. 100 g owocu dostarcza 130 - 240 kalorii/ 550 - 1000 dżuli. Najczęściej podstawą guacamole jest starte awokado, szczypta soli  i odrobina soku z limonki lub cytryny. Mimo że guacamole

potrawyregionalne
TARTA Z JABŁKAMI 184

pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 174

minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz ich użyć innych  np.fig,moreli lub innych suszonych owoców bądź orzechów. Wsypałam je do małego rondelka, dodając brązowy cukier, dżem i sok z owoców. Mieszałam i gotowałam przez około 5 minut aż powstała jednolita masa. Upieczone ciasto przekroiłam na pół Posmarowałam

potrawyregionalne
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 170

śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Składniki na masę migdałową: 140g migdałów 50g płatków migdałów aromat waniliowy 125g

potrawyregionalne
TARTA ZE SZPINAKIEM 178

tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku

potrawyregionalne
PESTO Z BROKUŁ 170

Powinny być tylko lekko ugotowane. Gdy ostygły, wlałam do brokuł oliwę z oliwek i przez chwilę miksowałam. Uprażyłam pestki dyni, dodając odrobinę oliwy. Zamiast pestek dyni możecie użyć orzechy bądź pestki słonecznika. Wsypałam je do brokuł  i zmiksowałam. Podsmażyłam przez chwilkę starte ząbki czosnku. Dodałam do czosnku zmiksowane brokuły. Podsmażyłam wszystko i przyprawiłam. Możecie  dolać oliwy

potrawyregionalne
TARTA Z TRUSKAWKAMI 174

tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 177

wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego!  Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI   TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
CIASTO MARCHEWKOWE 166

wykonaniu. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem. Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was. Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki. Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe. Można również dodać pokrojonego ananasa.  Składniki:  2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej drobno marchewki 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru (ewentualnie więcej

potrawyregionalne