orzechy - 16941 przepisów (strona:735/1130)

gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie 171

stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jarzynowa z klopsikami 144

Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruchy makowiec zawijany 159

masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 2 szklanki maku 4-5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka keksowa 164

przykryciem.  Składniki: 250 g mąki 150 g cukru pudru 175 g masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kieliszek wódki 250 g bakalii (użyłam daktyli, orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kulki koksowe z mlekiem w proszku 160

Mleko w proszku i cukier puder przesiać. Dodać masłom kokos, ciasteczka i spirytus. Wszystko razem zagnieść. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Ręce zwilżyć zimną wodą i formować kulki wielkości orzecha, do środka wkładając po rodzynce. Kulki obtaczać w kokosie. Można je przechowywać w lodówce, wtedy zrobią się twardsze więc przed podaniem należy je odpowiednio wcześnie wyjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wafle z mlekiem w proszku i bakaliami 202

wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka kawowe 160

posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć mąką i lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Finał konkursu Taste the Summer by Almette Fruit - relacja 147

Warszawie spotkało się 10 najlepszych blogerów kulinarnych, każdy ze swoim czteroosobowym zespołem. Mieliśmy 90 minut na ugotowanie dwóch dań. W sumie ugotowaliśmy 20 potraw, więc jury miało twardy orzech do zgryzienia. Na miejscu panował ogromy (ale pozytywny) chaos, uwijaliśmy się jak mrówki. Dla mnie to wymarzone miejsce pracy, czułam się jak ryba w wodzie. Strasznie żałuję, że to trwało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ucierane z brzoskwiniami 162

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli klika brzoskwiń na kruszonkę: 85 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 175

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z różanym oczkiem (bez jajek) 186

już puszysta dodać mąkę i miksować. Kiedy ciasto będzie miało już postać grudek wyłączyć mikser i wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Palec zanurzyć w mące i w każdym ciastku zrobić dziurkę. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać do ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DESER WANILIOWY Z DYNIĄ I GRUSZKĄ – dietetyczny – BE FIT! 180

miksujemy na gładki krem. Po zmiksowaniu zagotowujemy dosypując kaszę mannę. Podajemy z pucharkach … Smacznego! Ps. osoby nieliczące kalorii śmiało mogą pozwolić sobie na dodatek startej czekolady,m prażonych orzechów czy też kleks bitej śmietany! Polecam

Ostra na Słodko
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 416

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy ok. 20 równych klopsików wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Klopsiki smażymy w dwóch partiach na złoto-brązowy kolor. Wlewamy sos, przykrywamy i dusimy przez

My Culinary Art
Babeczki czekoladowe 170

łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki oleju 1 jajo 1 szklanka mleka Polewa 1 tabliczka czekolady deserowej opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokruszone orzechy Wykonanie: Przygotować dwie miseczki - w jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej wymieszać składniki mokre . Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników - nie miksować

kgwjanczewo
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 224

masła roztopionego gorącego - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka miodu - 4 łyżki masła orzechowego, ja użyłam marki Primavika masło orzechowe bez konserwantów i ulepszaczy jest idealne, są w nim zmielone orzechy wyczuwalne w smaku i tylko takie prawdziwe się nadaje - 2 łyżki brązowego cukru Wszystko za pomocą trzepaczki mieszamy z gorącym masłem, na gładką masę. Ciasto dzielimy na 3 części

SMYKWKUCHNI