Aromatyczny makowiec czekoladowy 186mielonego maku (można zmielić własnoręcznie w blenderze) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich posiekanych 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie Mak zalać wrzątkiem do przykrycia. Wystudzić
Chocolate Muffin Blog
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 235poranna kawa dostaje na wzmocnienie szczyptę cynamonu, kardamonu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż
Karo in the Kitchen
Tort kajmakowy 196jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy na noc do lodówki
Gotowanie moimi oczami
Wyniki konkursu Andrzejkowego 169niektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być tylko jeden :( Nagroda trafia do Pani Julity , która zaproponowała Ciastka owsiane z orzechami, marcepanem i anyżem. Ta propozycja skusiła mnie najbardziej :) Bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com Chciałabym również podziękować Pani Adriannie za świetny wierszyk
Niezły Młynek
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 233babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie
W kuchni bez szafek
Ciasteczka owsiane. 204się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna, nie może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru
Moje-pitraszenie
murzynek z bakaliami, ale bez jaj 189ciasto, zawsze zostanie radośnie przyjęte i to zarówno przez domowników, jak również przez zaproszonych gości. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka pomieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 6 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorąca
Miód i pieprz
Wyniki konkursu z Cudoteką 182jajka pod każdą postacią, widocznie dlatego te kolczyki również przypadły mi do gustu :) Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? Tak myślałam! :) Wszyscy kochamy czekoladę! :) Mleczna, gorzka, z orzechami - nieważne! :) Każda jest wspaniała! Każdy ma swoją ulubioną, ja też :) Taki pierścionek to skarb ! :) Skarb dla każdego łasucha! :) Dlatego właśnie wybór biżuterii, która najbardziej przypadła mi do gustu wcale
Mania Wypiekania
Cranberry Noël 222nich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje się orzechy pekan (można je też zastąpić włoskimi lub laskowymi), a ja zamieniłam je na płatki migdałowe. No i nie obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie
MyCookBook.pl
Gryczanki, pyszne snacki od Raw And Happy 170Firma Raw And Food stawia na zdrową dietę potrzebną dla pełni równowagi ciała i ducha. Nasiona, owoce, orzechy są skarbnicą cennych minerałów, enzymów i witamin. Głównym składnikiem Gryczanek, jest polska kasza gryczana. Całkowicie bezglutenowe snacki, są łatwo przyswajalne dla organizmu, gdy z w procesie produkcyjnym Raw Food składniki są aktywowane przez kiełkowanie. Występują one w trzech smakach: Miodowe
R'n'G Kitchen
Orkiszowy murzynek z malinami i orzechami (i z czekoladą!) 251jajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 posiekanej tabliczki czekolady 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki kakao naturalnego 30 g orzechów (włoskich, laskowych) Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę
Czarnawisienka
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 183się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOKOSANKI 290martw. Kokosanki w piekarniku urosną. PIEKARNIK NAGRZEJ NA 170 STOPN I, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kokosanki, najwygodniej robić to dwoma łyżkami. Ciasteczka powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, później urosną :) KOKOSANKI POWINNY BYĆ GOTOWE w 15 minut, jeśli chcesz możesz udekorować je czekoladą lub inną polewą, ja z tego zrezygnowałam, bo te kokosanki są pyszne same
Kuchnia bezglutenowa Loli
Brownie, pyszne i łatwe ciasto czekoladowe ( z czekoladą ) 415być bardzo słodkie ) 400 g masła 200 g cukru pudru 125 g mąki 8 całych jaj 3 żółtka 3 łyżki kakao opcjonalnie ulubiony mix bakalii lub orzechów ( ja dodałam jeszcze posiekane suszone mango oraz pewien magiczny składnik ;) ) Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą
Jemy Pijemy