orzechy - 16941 przepisów (strona:715/1130)

Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 211

dodając serek, rozpuszczoną czekoladę, miód i budyń. Wyłożyć na podpieczonym spodzie i piec przez ok. 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. polewa tabliczka białej czekolady ( u mnie z orzechami laskowymi ) 100 g jogurtu naturalnego wiórki kokosowe Czekoladę rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jogurtem. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch tarty, następnie obficie oprószyć wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na jakiś czas

Kuchnia Ellie
Twarogowe trufle z jagodami. 156

które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko jagodowe. Składniki (ok. 20 sztuk wielkości orzecha włoskiego): 400 g twarogu półtłustego 100 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) 2 łyżki ksylitolu spora garść jagód 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao +2-3 do obtoczenia kulek

Powiedz dietom nie
Fabryka czekolady w Rzymie 231

wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam

Ciastkozercy
Strucla z makiem, zawijaniec 483

wanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy makadamia i co tylko lubicie zalewa do bakalii: - 1/4 szklanki wody - 1/2 szklanki cukru - 2-3 łyżki miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem

Apetyczna babeczka
Koszyczek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego 240

wstawić miskę . Po około 40 minutach – wyplatanie koszyczka : Ciasto ładnie wyrosło teraz uformuję wałeczki z których wyplotę koszyczek. Ciasta nie wyjmuję z miski tylko odrywam po kawałeczku (kawałki wielkości orzecha włoskiego) i dłońmi formuję wałeczek turlając ciasto o blat o takiej długości aby obejmował wzdłuż całą głębokość miseczki razem z dnem na którym wypiekamy koszyczek. Ciasto w misce cały czas

Uwaga Babcia Piecze Chleb
DUŻE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI 254

tych dużych, płaskich ciastkach, pieczonych na wzór ciastek amerykańskich, jest wszystko, co kochamy w święta. Kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, żurawina, rodzynki. Im dłużek poleżą tym stają się bardziej ciągnące i wilgotne. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu dają niezwykle dużo radości… Co potrzebne: NA 12 DUŻYCH CIASTEK: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Ciasto dyniowo owsiane z kajmakiem 124

jeden z lepszych dyniowych wypieków jakie jadłam. Dodatek płatków górskich sprawia, że struktura ciasta przypomina wypieki z dodatkiem orzechów. Słodki kajmak świetnie uzupełnia całość, polecam :) Przepis pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. W oryginale występuje z bananowym kremem karmelowym. szklanka puree z dynii szklanka płatków owsianych górskicch 2/3 szklanki wrzątku 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego

Mienta blog
korzenne ciasteczka misie / ludki z migdałami 257

składniki: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu, płynnego 90 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp. wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne

Domowy Smak Jedzenia
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 240

grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik na bazie tofu z makiem. Pierniczki. Śnieżne kuleczki fasolowe. Domowy makowiec. Keks z bakaliami z siemieniem lnianym. Do picia Kompot z suszu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka maślane z żurawiną 149

żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gotowe

Maminek kulinarny
#29 Pierniczki idealne 174

idealnie. W konkursie w którym bierzemy udział można wygrać piekarnik (nasz 18-letni zepsuł się zaraz po osiągnięciu dojrzałości jakiś miesiąc temu;) ) lub rozdrabniacz (kilka dni temu, podczas siekania orzechów, nasz odmówił współpracy tym samym przekreślając mój plan zrobienia masła orzechowego...). Obejrzyjcie koniecznie  Świąteczne pierniczki  od Amici

Kuchnia w szuwarach
Cakepops - reniferki 190

porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła.  Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).  Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć

Mania Wypiekania
Pierniczki z jabłkami 174

składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki

talerz przyjemności
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 263

Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie

Mała Cukierenka
Strudel makowy z kruszonką 179

maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier

Wanilia i Kardamon