odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 50 g fety gruby plaster pomidora 2 włoskie orzechy Na początku zwracam się do tych nieprzekonanych, do szpinaku i otrębów. Ani jeden produkt, ani drugi nie jest nudny, są smaczne, wartościowe i dają wiele możliwości. Trzeba tylko(...)puścić wodzę fantazji i ciszyć się ich smakiem i korzystać z wartości. Fetę kroimy w niewielką kostkę, podobne jak pomidora. Obrane orzechy siekamy nożem na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje i zacznie się rozpadać, doprawiamy, skórką, czosnkiem i pieprzem. Chwilę smażymy i odstawiamy na bok. Jajka wybijamy do miski
Dieta moja pasjarównież wiśniowy dżem, mandarynka i nasączone w kawie biszkopciki. Dużo tego prawda?? Zapewniam, że smaki cudnie się ze sobą łączą! Polecam :) Składniki: (na 2 porcje) 50 g orzechów włoskich 50 g mleka 50 g miękkiego masła 30 g cukru pudru 1/2 słoiczka dżem wiśniowego niskosłodzonego 1/4 filiżanki mocnej słodzonej kawy ok. 10 sztuk małych biszkopcików 1 mandarynka Przygotowanie(...)Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Biszkopciki
Nastoletnie WypiekanieNiespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka
Smaki Na Talerzuwnętrzu. Idealne jeśli lubimy klopsy ale znudziły nam się te w standardowej wersji. Składniki : 500g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików orzechy włoskie około 15 sztuk około 10 listków świeżej szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, imbir olej do smażenia Sposób przygotowania: Szałwię drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc(...)połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby dolać odrobinę
Pyry na Gazsię czy nie zdominuje on zupełnie smaku buraków, które jadamy często, ale w tradycyjnej postaci. Na szczęscie obawy okazały się bezpodstawne. Rodzinka zachwalała „inny”/nowy smak. Dodatek orzechów był również pewnego rodzaju miłą niespodzianką. Oczywiście w przygotowaniu tych buraczków najwięcej czasu zajmuje ich ugotowanie, dlatego ja obgotowałam je na spokojnie dzień wcześniej, po przestudzeniu wstawiłam je do lodówki(...)dodatek do obiadu był gotowy raz dwa. Inną opcją przyspieszenia sobie pracy jest też zakupienie gotowych, ugotowanych/pieczonych już buraków. 4 duże buraki 1 marchewka 1 duża cebula garść orzechów włoskich mniej więcej 100 g sera typu rokpol (lub innego z niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa sól, pieprz Buraczki myjemy i gotujemy je w łupinach w osolonej wodzie
Smaki Na Talerzupełna dowolność. Zapakowane w kolorowe papierki ucieszą najmłodszych smakoszy. Składniki na około 30 kulek: 200 g masy daktylowej, 2 szklanki świeżych daktyli lub suszonych namoczonych na noc 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: daktyle zblendować na gładką masę. Orzechy posiekać na drobne kawałki masę daktylową uplastycznić dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego wyrabiając w rękach jak plastelinę(...)koniec wmieszać posiekane orzechy. Formować w dłoniach zwilżonych olejem małe kulki. Wstawić do lodówki, by stężały. Przechowywać w lodówce SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła 15 dag cukru 30 dag płynnego miodu 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 20 dag łuskanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa rum (pominęłam nie miałam w domu) tabliczka czekolady mlecznej Oddzielić białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)stopniowo dodajemy do masy maślanej. Do gładkiej masy dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową i dwoma łyżkami rumu. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na koniec delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 70 minut. Ja piekłam w keksówce o wymiarach
Mam apetyt na ...cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie kaszy jaglanej, pełen dobroczynnych właściwości odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety(...)łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu i duża szczypta wanilii, gałka muszkatołowa do smaku garść delikatnie podprażonych orzechów do podania naturalny syrop lub miód w wersji niewegańskiej do polania gotowego budyniu (opcjonalnie) Kaszę jaglaną umieścić na sitku i bardzo dobrze przepłukać pod zimną wodą, a następnie krótko przelać wrzątkiem
Even Better Foodużywajmy margaryny! Z tego przepisu wyjdzie też pyszna słodka babka lub keks, warto upiec! Składniki na 20-24 sztuki muffinek 4 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka orzechów włoskich 25 dag masła 82% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki kakao 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 45 g suszonego(...)berberysu Polewa: 100 g białej czekolady 1 łyżka słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Orzechy mielę w malakserze, mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia. Masa jest dość
Wanilia i Kardamonczym prędzej wyeliminujcie ją z diety, tym bardziej diety swoich dzieci. W zamian proponuję coś niezwykle pysznego, do złudzenia podobnego do Nutelli. Słodki, czekoladowy krem daktylowy, oczywiście z domieszką orzechów laskowych. Ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy, delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast(...)także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań. Składniki: 250 g masy daktylowej (FRESH DATES) 80 g orzechów laskowych 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 1,5 - 2 łyżki kakao Przygotowanie: Orzechy laskowe zmiel na drobną mączkę. Dodaj do nich pozostałe składniki i blenduj w malakserze do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej konsystencji
Zdrowie na języku :Pzdrowa. Świetnie smakuje z mlekiem albo jogurtem. Polecam! 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów blanszowanych 100 g suszonych moreli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu prawdziwego 4 łyżki dżemu(...)dzikiej róży Łowicza Płatki owsiane i jęczmienne wymieszać z ziarnami słonecznika, sezamem, żurawiną, orzechami, migdałami, morelami oraz siemieniem lnianym. Większe bakalie należy posiekać nożem. W garnku umieścić olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cukier i dżem z dzikiej róży. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Nie gotujemy. Ciepłą przelać do suchej mieszanki bakaliowej
https:KKuchniaMniampłatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych) 100 g suszonych śliwek (niesiarkowanych) 40 g oleju kokosowego w stałej formie (w temperaturze pokojowej) 40 g ulubionych orzechów lub nasion (użyłam orzechów włoskich, świetnie sprawdzą się również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać) 200 g miąższu dyni (można zastąpić marchewką) spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki(...)daktyle wraz z 1 łyżką wody – miksować, aż daktyle zostaną drobno posiekane i zaczną tworzyć masę. Dodać olej kokosowy, przyprawy oraz sól – krótko połączyć. Do masy daktylowej dodać płatki, orzechy, startą dynię i łyżkę wody – miksować na umiarkowanych obrotach, aż całość się połączy. Jeśli masa nie jest dostatecznie wilgotna i nie daje się zbić w kulę – dodać kolejną łyżkę wody
Even Better Food