orzechy - 16941 przepisów (strona:191/1130)

Paluszki czekoladowe z bakaliami i białą czekoladą 108

miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 225 g mąki pszennej 75 g cukru trzcinowego 10 g cukru z wanilią jajko 50 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich(...)Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki (ok 5 x 2 x 20 cm), zawinąć w folię i na co najmniej 30 min. włożyć

Słodkie inspiracje
Owsiane ciasteczka imbirowe 169

duże jajko łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g orzechów pecan 100 g chipsów z czekolady lub grubo pokrojonej czekolady Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajkoi dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon(...)imbir i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 12-15 * minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce. * tym razem piekłam troszkę dłużej, żeby były bardziej chrupkie

Słodkie inspiracje
Cynamonowe owsiane ciastka z orzechami włoskimi i czekoladą 135

cukru 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 duże jajko łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 2 garści orzechów włoskich 150 g chipsów z gorzkiej czekolady lub grubo pokrojonej gorzkiej czekolady Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, cynamon i dobrze(...)ubić. Dodać mąkę, sodę, i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Cantuccini piernikowe 136

tworzą wyjątkowej atmosfery w domu. Wypróbowuję więc jak najwięcej przepisów, rozpoczynając nawet od mniej klasycznych cantuccini. Ale spokojnie - w wersji z migdałami też się kiedyś pojawią. Składniki 3/4 szklanki orzechów włoskich 115 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu 2 duże jajka 2 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli 2 łyżki świeżo drobno posiekanego imbiru 2/3 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (pominęłam) Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku, wystudzić i grubo posiekać. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę, dodać miód i jajka, po jednym. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać

Słodkie inspiracje
Cranberry Noëls 127

Noël oznacza wszystko, co z Bożym Narodzeniem związane: kolęda, prezent gwiazdkowy, gwiazdka... aż po Boże Narodzenie właśnie. Same ciasteczka w smaku są bardzo dobre. Szczególnie smaczne za sprawą orzechów włoskich, które podczas pieczenia się podprażają i nadają cudowny aromat.  Składniki (2 blaszki ciasteczek) 225 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)szklanki mąki szczypta soli 3/4 szklanki posiekanej suszonej żurawiny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Miękkie masło ubić mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon

Słodkie inspiracje
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 162

które przepis poniżej jest odkryciem tego roku.  Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale bez orzechów, lecz według mnie świetnie tu pasują i są konieczne. Bardzo polecam! Składniki 120 g suszonych daktyli pół szklanki whisky szklanka maślanki 2 1/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli 100 g miękkiego masła pół szklanki cukru 3 jajka 100 g posiekanych orzechów włoskich Daktyle zalać whisky i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, a alkohol wyparuje. Wystudzić, wymieszać z maślanką i zblendować na gładkie puree. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodką, przyprawą i solą. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę

Słodkie inspiracje
Tort Kinder Bueno 646

mokrymi składnikami i szybko, niedokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Ostudzić. Krem orzechowo-mleczny 100 g orzechów laskowych 125 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru 600 g mascarpone 100 g mleka w proszku, pełnego 1 płaska łyżeczka kakao + 1 łyżka Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić(...)zmielić. Śmietankę ubić mikserem, dodać cukier, mascarpone, mleko w proszku, orzechy i 1 łyżeczkę kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji i dodać do niej kakao. Dekoracja płatki czekoladowe 15 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 2 batoniki Kinder Bounty do dekoracji Oba ciasta przekroić wzdłuż - uzyskamy 4 blaty ciasta. Na paterze ułożyć jeden, położyć

Słodkie inspiracje
Sernik czekoladowy z kajmakiem i prażonymi orzechami 146

zmiksować dokładnie, lecz nie za długo (tylko do połączenia składników). Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Dodatkowo 75 g posiekanych orzechów włoskich 200 g masy kajmakowej (ok. pół puszki) Orzechy podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego! * używam

Słodkie inspiracje
Wysokobłonnikowe batoniki czekoladowo-pomarańczowe 148

gustach się nie dyskutuje. Ja zapraszam na domową wersję cudownie pachnącą pomarańczą, bogatą w błonnik pochodzący z otrębów, suszonych śliwek i moreli. Skład batoników można dowolnie modyfikować, dodać inne orzechy, żurawinę. Składniki : 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki suszonych śliwek 4 suszone morele, duże 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego 1-2 łyżki miodu, płynnego 1-2 łyżki mleka 2 łyżeczki(...)kakao skórka z 1 pomarańczy uprzednio sparzonej wrzątkiem 2 łyżki otrębów owsianych 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich Śliwki i morele zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Płatki zmielić na mąkę, wymieszać z kakao, otrębami i zmielonymi orzechami. Morele i śliwki odsączyć zmielić na gładką pastę, wymieszać z miodem, mlekiem i olejem. Połączyć wszystkie składniki. Masę umieścić na 10 minut

Chocolate Muffin Blog
Trufle czekoladowe z orzechami. 184

tymi truflami jest trochę tak, jak z Maćka  czekoladą różaną . W dalszym ciągu jest to tylko czekolada z dodatkiem orzechów, ale ciekawsza forma podania sprawia, że zyskuje na atrakcyjności. A jeśli zdecydujecie się na dodatkowy bonus w postaci alkoholu to zyska również na smaku ;) I idę o zakład, że jeśli na stole obok siebie postawić talerzyk z połamaną gorzką(...)pierwszej kolejności znikną te drugie ;) W moim domu te czekoladowe kuleczki są hitem! Zatem, polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki 30% 100 g posiekanych orzechów 50 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka rumu (można pominąć) dekoracyjna posypka czekoladowa Wykonanie: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu

zadanie-gotowanie
W marcu jak w garncu. I wiosenny sernik z marchewką 139

Udało się, cóż... Nieco później, niż planowałam. Z przepisu Ali wzięłam marchewkę (od siebie dodałam sok z pomarańczy, który pasuje tutaj wyśmienicie) i pomysł na dekorację. Do spodu dodałam orzechy - dzięki temu jest cudownie chrupiący. Masę serową zrobiłam po swojemu - z dodatkiem mascarpone, na serku kremowym. Wyszła idealnie gładka, kremowa i rozpływająca się na języku, o dość intensywnym waniliowym smaku(...)Wielkanoc. Gwarantuję, że nikt nie pozostanie wobec niego obojętny! Waniliowy sernik z marchewkową wkładką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g orzechów włoskich 40 g masła marchewkowa wkładka: 200 g marchewki 50 g cukru sok z 1 pomarańczy 100 ml wody masa serowa: 400 g serka kremowego 200 g serka mascarpone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami 132

Przepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny mąki żytniej, oleju kokosowego i miodu. Całość tworzy niebanalny deser. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 dojrzały ananas 3 łyżki wiórków kokosowych 9-10 miękkich suszonych daktyli 1 pełna łyżka miodu 1 płaska łyżka mąki(...)ziemniaczanej Kruszonka: 3/4 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki orzechów brazylijskich 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ananasa obrać, środek wyciąć (wyrzucić) i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Użyłam dwóch małych o wymiarach 12cm

Oryginalny smak
Rugelach- żydowskie rogaliki 152

Rugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hanukah. Ciekawe połączenie powideł śliwkowych z orzechami włoskimi i kruchutkim ciastem z dodatkiem śmietankowego serka, a w moim przypadku twarogu. Przepis odrobinę zmodyfikowałam stąd . Polecam!     Składniki: (na ok. 48 sztuk) Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g serka śmietankowego (użyłam zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego(...)mąki pszennej Nadzienie orzechowe: 150-200 g orzechów włoskich 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 2 łyżki stopionego masła Dodatkowo: 1/2 szkl powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) cukier puder do oprószenia     Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem śmietankowym i cukrami do połączenia. Na koniec wsypać mąkę i jeszcze przez chwilkę

Nastoletnie Wypiekanie
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 158

łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę(...)proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.   Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Smacznego! Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe

moj przepis na
Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami 150

mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej (użyłem tej drugiej, żeby dzieciak mógł tez jeść) szczypta soli 50 g cukru 70g/100 ml oleju roślinnego 50 g orzechów (uzbierałam resztki nerkowców i niesolonych ziemnych) 2-3 łyżki wiśni kandyzowanych (na upartego mogą być namoczone rodzynki lub nawet posiekane daktyle) Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę olej z cukrem. Do powstałej masy(...)przesiej mąkę, kakao, kawę i sól. Wymieszaj. Masa jest ciut sypka/grudkowata więc dodaj 50 ml wody. Dodaj posiekane orzechy i wiśnie. Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować. Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez

greenscarf