orzechy - 16941 przepisów (strona:189/1130)

Cukinia faszerowana kuskusem i serem pleśniowym 168

Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 1 duża cukinia 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 50 g kaszy kuskus (1/4 szklanki) 100 g sera pleśniowego 15 g orzechów włoskich lub laskowych zioła, sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ (pozostawiając ścianki grubości około 2 cm). Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Miąższ z cukinii(...)czasu, aż woda wyparuje, cały czas mieszając. Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość wymieszać z kuskusem. Wydrążoną cukinię posolić nafaszerować i posypać kawałkami orzechów i serem pleśniowym. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Wydrążyć cukinie 2. Przygotować kuskus 3. Podsmażyć pomidory i cukinię 4. Dodać przecier i przyprawy 5. Wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny! 224

górze brązowy cukier sprawia, że na myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich gości! Polecam! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * orzechy włoskie – 100 g * bułka tarta – 0,5 szkl * cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta * masło – 80 g MASA SEROWA: * masło min. 82% – 150 g * drobny(...)cukier – o,5 szkl * serek Philadelphia – 500 g * jajko – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Orzechy prażymy na suchej patelni, miksujemy na „pył”. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier i sól, smażymy do lekkiego zrumieniania, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy, chłodzimy w lodówce. MASA SEROWA: Masło

Ostra na Słodko
Zielone szparagi z zielonym groszkiem i orzechami włoskimi - expresowa sałatka 126

więcej niż 10 minut. Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu! Składniki na 2 porcje: 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku garstka orzechów włoskich 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez(...)duś szparagi z groszkiem do miękkości, około 5 minut  wyłóż szparagi z groszkiem na półmisek. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Na patelni rozpuść teraz masło, dodaj posiekane orzechy włoskie i przesmaż przez chwilę. Okraś szparagi masłem z orzechami i podawaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KURCZAK PO AZJATYCKU Z WOKA 110

Kurczak, warzywa, orzechy nerkowca oraz ryż to główne składniki tego dnia. Jest ona niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakuje bardzo oryginalnie. Całość została przyrządzona w woku, dzięki czemu skrócił się jeszcze czas oczekiwania 😉   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 100 g orzechów nerkowca 1 cebula czerwona pęczek szczypiorku razem z cebulką(...)Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Wlewamy do woka, zagotowujemy i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy kurczaka i dusimy jeszcze przez 10-15 min. Na suchej patelni lekko prażymy orzechy nerkowca przez około 2 min., a  następnie dodajemy je do woka.  Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż wrzucamy do woka. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM, KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI 159

Wyjątkowo pyszna sałatka z selera naciowego z dodatkiem kurczaka, brzoskwiń oraz orzechów nerkowca. Bardzo lubię selera naciowego za jego specyficzny smak i chrupkość. Sałatki z nim są lekkie, orzeźwiające i chrupiące. Połączenie intensywnego smaku selera z słodkimi brzoskwiniami oraz smażonym kurczakiem jest dla mnie idealne 😋   Składniki: 1 op. selera naciowego 2 brzoskwinie 1 filet z kurczaka pęczek szczypiorku(...)orzechów nerkowca 2 łyżki amarantusa ekspandowanego sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 łyżka oliwy do smażenia Sos: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz  Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka. Następnie odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 136

swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku dodają orzechy pecan a chrupkości seler naciowy. Działamy! Zacznijcie od obejrzenia krótkiego filmu, który ułatwi wam przygotowanie dania. Film   Składniki – Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 150 g tuńczyka w kawałkach(...)rozdrobnionego jedna łodyga selera naciowego 50 g orzechów pecan pół czerwonej cebuli pół jabłka 2 łyżki majonezu pieprz i sól Przepis Nic trudnego, seler, jabłko i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekane orzechy i tuńczyka. Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody. To wszystko. Potrawę możecie

Kuchennyviral.pl
Pancakes z miodem i orzechami 118

które zazwyczaj kojarzą nam się z dodatkiem syropu klonowego. Ale ja polecam inny wyśmienity przepis na tą słodką ucztę Tym razem zapraszam na przepis z dodatkiem miodu oraz z orzechami. Składniki: 125 g mąki pszennej 120 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli płynny miód cukier wanilinowy orzechy włoskie Sposób przygotowania: Do miski dodajemy(...)Delikatnie mieszamy całość. Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Serowa pianka bez pieczenia na chrupiącym spodzie 396

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy wzbogacone o suszone owoce. Pychota! Niestety, znika zdecydowanie za szybko.  tortownica 21cm Spód:  jajko,  200g herbatników,  150g masła lub margaryny,  50g wiórków kokosowych,  50g posiekanych orzechów laskowych(...)100g cukru,  2 łyżki kakao. Masło stopić z kakao, cukrem oraz rozkłóconym jajkiem. Zdjąć z ognia. Dodać pokruszone dość drobno herbatniki, rodzynki, morwę, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy laskowe. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21cm. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Masa serowa:  500g serka homogenizowanego waniliowego,  70g masła,  4 łyżki mleka,  200g

Z miłości do słodkości
Malinowy Ryż na mleku ( z orzechami macadamia) 144

ukryte dziecko, więc od czasu do czasu na chwilę dziecinnieję i w ramach dzisiejszej kolacji ugotowałam to różowe cudo. Ogólnie kocham maliny więc świetnie wkomponowały się w całość. Dodatek orzechów makadamia wzbogaca całość Więc kto się skusi...?  Składniki :  50 g ryżu mlecznego lub jaśminowego  50 ml wody  350 ml mleka 3,2 % 2 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią  10 sztuk mrożonych malin  kilka sztuk orzechów macadamia  25 g jogurtu naturalnego Wykonanie :  1. W rondu zagotować wodę, oraz mleko, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 15-20 minut mieszając. Dodać cukier waniliowy, oraz wrzucić maliny. Mieszać by ryż się nie przypalił.  2. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wymieszać całość

vaniliowoczekoladowa
ORZECHOWE BATONY MOCY z bananem – FIT przepisy 238

słodycz zapewniają daktyle oraz banany. Do tego połączenia idealne jest masło orzechowe, które z bananem tworzy aksamitną i energetyczną masę. Batony nie wymagają pieczenia, dodatkiem jest również kakao oraz orzechy nerkowca. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 75 g orzechów nerkowca 180 g daktyli 200 g błyskawicznych płatków jaglanych lub owsianych 2 łyżki

Via Gusto
Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie 167

Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze!     Składniki:   250 ml letniej wody 6 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 g aktywnego zakwasu żytniego  (dokarmionego przynajmniej(...)wcześniej) 550 g mąki pszennej chlebowej typ 650 12 g soli 220 g słodkiej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1/2 małej sztuki) 50 g orzechów włoskich     Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Dać aktywny zakwas, mąkę i sól, wyrabiać ręcznie bądź mikserem do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy włoskie

Nastoletnie Wypiekanie
Muffiny z orzechami włoskimi i cykoriadą/kawą zbożową 121

szklanki/100g cukru 1,5 łyżki cykoriady instant (lub kawy zbożowej) (*) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/2 szklanki/65 ml oleju Dodatkowo: 50g orzechów włoskich Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cykoriady instant (lub kawy zbożowej) 4-5 łyżek gorącej wody W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cykoriadę, w drugiej(...)jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy włoskie.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć

Di gotuje
Wieniec drożdżowy z bakaliami 129

żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy do piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane, do posmarowania Przygotowanie --> Ciasto: --> W miseczce rozpuszczamy pokruszone drożdże(...)rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym. --> Wykonanie: --> Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie

Marta Gotuje
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 140

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej   40 g orzechów włoskich łuskanych  150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Nadzienie 300 g groszku 250 g ricotty 100 g szpinaku 100 ml śmietany  50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 jaja natka pietruszki bazylia  s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI Pasta(...)ricotta 100 g di spinacini 100 ml di panna 50 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio 2 uova prezzemolo basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE  Kruche ciasto Blendujemy orzechy do uzyskania konsystencji m ą ki. W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, szczypt ą  soli i zblendowanymi na py ł  orzechami. Dodajemy jajko

La grande e la piccola cuoca
Razowy mazurek bez pieczenia 235

Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy chipsy kokosowe Targroch   polewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody 3 łyżki cukru 1. Masło ucieramy na puszystą(...)masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. 2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty