Przepis na tą nalewkę dostałam od mojej babci, robię ją w każdym sezonie kiedy pojawiają się tylko młode zielone orzechy. Jest doskonałym lekarstwem na trawienie lub zatrucia jelitowe. Składniki: 10 zielonych orzechów włoskich 400 ml. wódki 100 ml. spirytusu Sposób przygotowania: Orzechy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do większego słoika. Obydwa alkohole łączymy ze sobą, wlewamy do słoika(...)pokrojonymi orzechami. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie, co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Nalewkę przecedzamy i filtrujemy przez filtry do kawy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce
Bajeczna Kuchniaświęcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym jak domową czekoladą ze wspaniałymi dodatkami, żurawiną, orzechami i oczywiście herbatnikami. Ten przepis jest stary, ale doczekał się modyfikacji. Kiedyś bardzo podobny robiła moja mama Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru(...)mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam. Mleko w proszku wymieszałam z kakao, a następnie przesypałam do roztopionego masła. Wymieszałam na gładką masę
Kuchnia u Krysisrebrną folię i odstawiłam (pod obciążeniem) na 2 dni. Kolejny etap 16 grudnia... Przygotowałam masę orzechową: Składniki: 350 g orzechów włoskich 150 g cukru pudru 130 g śmietanki (30%) ½ laski wanilii Wykonanie: Zmieliłam orzechy i wymieszałam z cukrem. Śmietanę zagotowałam z laską wanilii (potem(...)wyrzuciłam). Dodawałam partiami orzechy wymieszane z cukrem. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączyły odstawiłam masę do wystudzenia. Powidła śliwkowe: 800 g powideł śliwkowych (najlepsze z domowej spiżarni) włożyłam do garnka z grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami. Czas na złożenie
Kuchnia u Krysiłagodnie, przynajmniej z burzami, ale gorąco dało troszkę w kość. Teraz chwila oddechu :). Na obiadek moja dzisiejsza propozycja to łosoś mój ukochany, tym razem z owocami, mięta cytrynową i orzechami. Jako dodatek kasza orkiszowa. Nam smakowało bardzo, aż będę musiała w najbliższym czasie powtórzyć normalnie :). Wam życzę udanego poniedziałku :-))) Składniki na 3 porcje: około 400 g filetu(...)łososia 2 brzoskwinie ananas z puszki kilka migdałów kilka orzechów nerkowca około 10 szt listków mięty cytrynowej sól pieprz kasza orkiszowa Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Kasze gotuję według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinię i ananasa kroje w drobną kosteczkę, daję do miseczki, dodaję pokrojone orzechy i miętę. Mieszam. Łososia dzielę na 3 porcje, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam odrobinkę
kruche babeczkiSkładniki: 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy orzechy włoskie orzechy laskowe Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, rozgniecione banany i pozostałe składniki (oprócz orzechów). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do surowej masy(...)dodajmy posiekane orzechy. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestachłodzić się nimi przez cały upalny dzień. Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć. Składniki 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół ząbka czosnku przetartego przez praskę pół pęczka posiekanego koperku pół pęczka(...)posiekanego szczypiorki do dekoracji: pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni kromka pumpernikla połamana na kawałki połówka jajka na każdą porcję Przygotowanie Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem. Artykuł Chłodnik z ogórka i orzechów pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanePrzygotowanie takiej granoli to nic trudnego. To jeden z miliona pomysłów, bo każdy może przygotować własną mieszankę z dodatkami, które lubi najbardziej. Dorzucacie do płatków owsianych to co lubicie: orzechy, nasiona, suszone owoce i zamykacie w dużym słoiku, który będzie się do was "uśmiechał" o poranku. A po takim śniadaniu, nie pozostaje mi nic, tylko życzyć Wam MIŁEGO DNIA! Składniki(...)szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki słonecznika 1 szklanka orzechów (laskowych, włoskich, brazylijskich) 1/2 szklanki płatków migdałów 4 suszone morele, drobno pokrojone 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki suszonej żurawiny 1/4 szklanki jagód goji 4 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy miód z olejem,cukrem
Smakowity Blog Kulinarnytylko zobaczyłam je w sklepie, wiedziałam, że muszą być moje. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, połączenie jest z jednej strony bardzo proste, a z drugiej danie zaskakuje chrupkością orzechów i aromatem kurek. Makaron przygotowuje się bardzo szybko, zatem jeśli po pracy jesteście głodni - zachęcam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 100 g makaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki(...)czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy pod zimną wodą. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, natomiast te większe kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy na drobniutko, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek
psgotujemyOstatnio zajadam się surówką z rzepy w mleku kokosowym, a że świetnie komponują się z nią orzechy, to wpadłam na pomysł przyrządzenia przekąski na słodko (deserem bym tego nie nazwała, bo jest za mało słodkie ;) ). Wyszło bardzo ciekawie, powiedziałabym, że zaskakująco i na pewno będę do tego dania wracać, tym bardziej, że jest pełne superfood :) Składniki: 6 łyżek(...)ugotowanej białej quinoy 150 gram rzepy 20 gram orzechów nerkowca 20 gram migdałów 20 gram orzechów włoskich 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 czubata łyżka cukru kokosowego szczypta soli 3 arkusze papieru ryżowego owoce goi i czarny sezam do ozdoby Wykonanie: Rzepę obieramy i trzemy na tarce na średnich oczkach, mieszamy ją z quinoą, śmietanką kokosową
Quinoa Raz!Uwielbiam, kiedy podczas jedzenia posiłku zawsze coś mi tam chrupie :) Czy to orzechy, nasiona czy podpieczone pieczywo razowe. Z miłości do chrupkości postanowiłam przygotować sobie musli, którego dawno już nie robiłam. Tym razem postawiłam na orzechy ! Bez dodatku owoców suszonych. W pełni, 100% crunchy orzechowe! Jego podstawą są płatki owsiane, a urozmaiceniem jaglane, które z powodzeniem można zastąpić np. płatkami(...)quinoa. Plus oczywiście mnóstwo dodatków w postaci orzechów i nasion, dodałam chyba wszystkie możliwe składniki jakie miałam w posiadaniu :D Możecie oczywiście dodać coś innego, coś zamienić albo pominąć jakiś dodatek - musli i tak wyjdzie pyszne! Choć takie wypasione ma niepowtarzalny smak :) Nieźle chrupie podczas jedzenia , czyli zamierzony cel osiągnięty:) Takie crunchy można zajadać z mlekiem, jogurtem, z miseczką owoców
Zdrowie na języku :Podcedzić, zmiksować Ich smak można dobrowolnie modyfikować: ze skórką pomarańczy, z wiórkami kokosowymi, z wanilią, można również dodać posiekane suszone owoce czy różnego rodzaju bakalie. Moje mają wkład z orzechów laskowych z kakaowo-cynamonowym akcentem :) Około 18 szt. * orzechy laskowe- 100 g * masa daktylowa- 200 g * kakao- 1 łyżeczka * cynamon- 1/2 łyżeczki * posypka- kakao + cynamon + cukier puder lub liofilizowane maliny(...)cukier puder Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, przełożyć do ściereczki i potrzeć o siebie, by pozbyć się skórki (nie musi być dokładnie), a następnie drobno zmielić (ale nie na mąkę, tylko tak, aby były wyczuwalne małe kawałeczki). Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wyrobić- najlepiej dłońmi- na jednolitą masę, z której należy formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć
Kraina Miodem PłynącaPyszne chrupiące ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami. Mniam <3 Ciasteczka inspirowane są przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki): 130 g miękkiego masła 100 g białego cukru 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 180 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 60 g migdałów, drobno posiekanych CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy masło, cukier biały, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem
My Culinary Artsody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka Krem pół litry mleka 3.2% pół szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 350 g orzechów włoskich u mnie 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem(...)jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący
Z Kuchni Do KuchniDodatkowo: (**) wersja na słodko: miód wanilia, cynamon wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp. wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp. wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki Do blendera należy wlać olej i dodać kilka łyżek mleka/jogurtu/kefiru. Miksując - stopniowo i porcjami dodawać ser. Całość
Di gotujeKiedyś taką pastę jadłam u Lindy i Szymona. Rewelacja! Robi się błyskawicznie, a poza tym jest bardzo zdrowa (orzechy zawierają kwasy omega 3). Jeśli nie jecie mięsa/ryb, warto je dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj/zmiksuj na gładką pastę. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku. Najlepsza następnego dnia. The Strike (season 9, episode 10) Bagels introduce us to the unfathomable idea that Kramer may have once actually
Qlinarnie i Qlinarnie