orzechy - 16941 przepisów (strona:147/1130)

Kutia 209

dobór należy dostosować do upodobań domowników. Swego czasu, gdy w domu było jeszcze małe dziecko, dodawałam do salaterki z kutią tylko jeden kawałeczek np. ananasa lub całego niepokrojonego orzecha i komu podczas jedzenia on się trafił, ten w tym roku miał szczęście. Ten zwyczaj pozostał do dzisiaj i chociaż w tej chwili nie ma małych dzieci, a nas wciąż cieszy(...)jest numerem jeden? Składniki: 200 g maku (u mnie mielony) 1 szklanka kaszy jęczmiennej typu pęczak 300 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone morele) 1 - 2 łyżki miodu naturalnego Przygotowanie: Pęczak zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować na wolnym ogniu około 20 - 25 minut. Po ugotowaniu przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia

Kuchcik gotuje
Schabowe po gruzińsku 187

trudności). Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje): 3 kawałki schabu 2 jajka sól bułka tarta pieczarki 200 - 250 g ząbek czosnku 3 garście posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki orzechów włoskich masło ser żółty 3 - 4 plasterki Kotlety rozbić, posolić i zamoczyć na około 20 minut w rozbełtanym jajku. Po tym czasie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano(...)Orzechy podzielić na mniejsze kawałki i uprażyć, ściągnąć z patelni. Oczyścić pieczarki i pokroić w ćwiartki. Podsmażyć na maśle na patelni razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć tak, aby pietruszka zachowała swój kolor po czym dorzucić orzechy i dokładnie wymieszać. Nakładać porcjami na wysmażone schabowe. Każdy zakryć serem żółtym i zapiec na patelni pod przykryciem

Karola gotuje
Świąteczny Makowiec Śnieżny 882

Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 100g cukru pudru 150g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe

Mała Cukierenka
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 131

dziele choć niestety brak czasu nie pozwala na pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.   Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl(...)mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 4 łyżki powideł 1 przyprawa do piernika 1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych   Masa: 0,5 l mleka 6 łyżek grysiku 3/4 szkl. cukru  200 g, masła 1 pomarańcza Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami

Kubki smaku
Trufle z Rudnika nad Sanem – kuchnia podkarpacka 177

które dzisiaj proponuję, to przysmak z czasów, kiedy żeby zjeść coś dobrego, trzeba było samemu to przygotować :). Miękkie słodkie kuleczki o lekkim posmaku rumu i kawy obtoczone są w orzechach. W ich skład wchodzą proste produkty, które każda gospodyni miała w domu. Masę przygotowuje się z odrobiny masła, mleka, cukru, prażonej mąki, żółtka i dodatków smakowych – kawy, olejku rumowego(...)spirytusu.  Z masy lepi się kulki, które obtaczane są w siekanych orzechach. Trufle przygotowuje się z mąki i żółtka, jednak nie są one pieczone, dlatego też jajko przed użyciem należy sparzyć – włożyć na 10 sekund do bardzo gorącej wody. Mąkę natomiast należy uprażyć na suchej patelni w wysokiej temperaturze. Prażenie dezaktywuje gluten zawarty w mące, dzięki czemu mąka przestaje

Trzeci talerz
ciasteczka maślane z orzechami w środku 160

składniki: 100 g mąki pszennej 125 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego ok. 200 g orzechów laskowych ok. 100 g czekolady mlecznej wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło, siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy(...)kawałeczku ciasta, oblepiamy nim (w miarę cienko) każdego orzecha i formujemy kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (możemy każde ciasteczko oblać czekoladą lub dowolnie pomazać ) (inspiracja z przepisu Tomka z programu Bake Off – Ale ciacho!) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8644

porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być same migdały, może być po połowie) - 15-20g płatków migdałów - 10g orzechów laskowych - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć i dodać więcej(...)następnie 2-3-krotnie zmielić. Ja od kilku lat używam już tylko suchego maku mielonego. Do przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 174

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać(...)jajka 150-200 g ksylitolu/ brązowego cukru 200 g mąki ryżowej 120 g mąki kokosowej 160 ml oleju rzepakowego 60 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiej obie

SzczyptaSmaQ
Piernik staropolski przepisu Pawła Małeckiego 320

muszkatołowa) – 50g Kakao – 15g Jajka – 4 sztuki Cukier trzcinowy – 50g Mąka żytnia pełnoziarnista – 60g Mąka pszenna – 80g Mąka ziemniaczana – 20g Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki Soda – 1 łyżeczka Orzechy włoskie – 50g Składniki – powidła: Powidła śliwkowe – 250g Miód – 50g Składniki – polewa czekoladowa: Śmietanka 30% - 100ml Miód – 30g Czekolada deserowa – 100g Czekolada mleczna – 100g Masło – 20g Masa marcepanowa – 400g(...)łyżki cukru pudru Orzechy włoskie Wykonanie – ciasto: Na małym ogniu w garnku roztopić masło razem z miodem i dodać do nich przyprawy do piernika i kakao. Całość zagrzać do temperatury około 60 stopni, ale uważać aby się nie zagotowało. Masło zdjąć z ognia i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną, żytnią i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem

Kuchnia Bon Appetit
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą. 162

smażenie sterty chrustu dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki. W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów. Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze. Wafle orzechowe z porzeczkową nutą 1 opakowanie wafli tradycyjnych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki(...)kremowej 100 g masła niesolonego 200 ml gęstego przecieru z czarnej porzeczki około 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę. Rozpuść wszystko mieszając nad garnkiem gorącej wody. Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i  dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane). Ilość zależy od tego jak drobno są zmielone orzechy. Po dokładnym

Gotuj Sam!
Surówka lodowa z kalarepką 145

lubią kalarepkę. Jeśli odpowiedź brzmi tak - zajrzyj do przepisu. Surówka lodowa z kalarepką 1 duża kalarepka 1 sałata lodowa 200 ml jogurtu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki mielonych orzechów włoskich orzechy włoskie do dekoracji sól, pieprz biały i miód do smaku Oczyść warzywa. Obierz kalarepkę po czym zetrzyj w łezkę. Pokrój sałatę lodową. Włóż warzywa do miski, dodaj(...)jogurt i suszoną żurawinę - wymieszaj.  Dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz miodem, Dodaj zmielone orzechy po czym wymieszaj wszystko. Przełóż surówke do miseczki, posyp pokruszonymi, uprażonymi uprzednio orzechami. Udekoruj młodymi listkami kalarepki

Gotuj Sam!
Surówka z cykorii z prażonymi orzechami. 118

Kolej na pyszną, wiosenną surówkę. Chrupiąca, zdrowa i pyszna. Nic dodać...czas na przepis. Surówka z cykorii z prażonymi orzechami 2 cykorie 1/2 fenkuła 1 jabłko 150 ml jogurtu miód, sól i pieprz biały do smaku orzechy laskowe Orzechy laskowe upraż w piekarniku lub na suchej patelni.  Odstaw do ostudzenia. Umyj warzywa i jabłko. Jabłko obierz ze skórki(...)słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj.  Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem. Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy

Gotuj Sam!
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 181

mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki.  Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej.  Połączenie idealne :).  Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :)  Chciałam podkreślić(...)gram jaja 4 szt. śmietana mała kwaśna 1 op.  kakao prawdziwe 2 łyżki  cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić

Kuchnia Paulettes
SERNIK " LION" ( BEZ PIECZENIA ) 168

bardzo upalne dni.  Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego w czekoladzie. Następnie masa serowa - idealnie gładka o smaku orzechów. Na sam wierzch orzechy w czekoladzie. Czy to nie brzmi świetnie? Jest to nowość, która zagości na moim stole, w zeszycie i w zamrażalniku na "wiele(...)jedna mała puszka ) żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl. mleko 3/4 szkl. Wierzch: masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie) mleko 100 ml. kakao ekstra ciemne 2-3 łyżki orzechy ziemne posiekane 2/3 szkl.  METODA: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze, robocie lub utłuc wałkiem na miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać ( powinna powstań konsystencja mokrego

Kuchnia Paulettes
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 201

przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego robota kuchennego i wiele innych nagród – szczegóły już jutro na blogu i naszym Facebooku :) Składniki(...)mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki domowej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 50 g orzechów laskowych 1 opakowanie budyniu waniliowego Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia, oddzielamy żółtka od białek (białka przydadzą się np. na beziki lub pavlovę). Cukier wsypujemy do naczynia miksującego (wbudowana waga

Ciastkozercy