Zapiekanka ze słodkiej dyni hokkaido, chrupiących orzechów włoskich, charakterystycznego i wyrazistego w swym smaku niebieskiego sera oraz makaronu, a wszystko zatopione w słodkiej śmietance. Potraficie sobie wyobrazić ten smak? Ja nie muszę sobie wyobrażać, ja już wiem, ze jest pyszna. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Zapiekankę tą można przygotować dla dzieci - niejadków, zaciekawione(...)osób: 500 g dyni hokkaido + 1 średnia dynia do zapieczenia 100 g makaronu muszelki nr 26 Lubelli 100 g niebieskiego sera pleśniowego 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 150 ml śmietany 30% 2 jajka tymianek, bazylia, rozmaryn sól pieprz oliwa Dynie kroimy w średnią kostkę, bez obierania ze skórki, skrapiamy oliwą posypujemy tymiankiem, bazylia, rozmarynem, solimy i pieprzymy
Jadło i czytadłoczekolady. Owoc jest mięciutki i w żadnym stopniu nie przesuszony. Czekolada jest bardziej twardsza, ze względu na 70% kakao w masie. W smaku mniej słodka. Ogólnie pisząc - bardzo dobra! ORZECHY kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * orzechy: włoskie, nerkowca, laskowe (po 6%) * brazylijskie(...)cynamon * sól himalajska Zdziwiłam się, że ma tylko 50% kakao, ponieważ pachnie bardzo intensywnie czekoladowo, niczym gorzka wersja. Bardzo miękka, skrywająca w środku mnóstwo orzechowych kawałków. Orzechów jest tu na prawdę dużo, co uważam za ogromny plus. Świetnie komponują się z czekoladową masą tworząc przepyszny produkt dla podniebienia. Chrupiące orzechy i rozpływająca się w ustach czekolada - tak mogę
Zdrowie na języku :PSezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również. Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości. Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto dyniowe z orzechami. Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem 3 jajka 275 g cukru 200 ml oleju sok z połowy pomarańczy 320 g mąki pszennej po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia(...)łyżeczka cynamonu 350 g startej dyni np. Hokkaido 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych lub mielonych Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, sok z pomarańczy a nastepnie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy dynię i orzechy. Znowu mieszamy by składniki
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam gotować sezonowo , stąd ostatnio pojawiają się u mnie przepisy głównie z dynią i orzechami . Nie zawsze mam czas na gotowanie trudnych i zmyślnych potraw, ostatnio właściwie coraz rzadziej. Aby nadal odżywiać się zdrowo przygotowuję proste, szybkie i lekkie posiłki, które nadal pomogą mi w utrzymaniu zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety. To ważne kiedy jest się dietetykiem z ogromną(...)około 1 łyżka) 3-4 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 2-3 łyżki pestek dyni 2 jajka kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich do posypania Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę i czosnek do momentu zeszklenia. Wlewam wino i redukuję
Mango Papajazdrowe przekąski owsiane kanadyjskiej marki MadeGood, produkującej żywność organiczną, bez glutenu. W asortymencie znajdziemy różne smaki batonów i kuleczek z owsianej granoli, a także batony z surowymi owocami i orzechami. Sztandarowy produkt marki - Granola Minis - zobaczyłam po raz pierwszy na Instagramie i... od tej pory wiedziałam, że koniecznie muszę ich spróbować! Już same opakowania przyciągają wzrok. Nowoczesne, kolorowe i poręczne(...)kwiatu kokosa. Bez rafinowanego cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Skład jak marzenie! Surowe batony smakują wcale nie gorzej. W przeciwieństwie do kuleczek są chrupiące, ze względu na zawartość orzechów i nasion. Podobnie jak kuleczki, zawierają zalecaną jedną porcję warzyw w jednej sztuce. Na opakowaniu znajdziecie mniej symboli, gdyż w składzie występują wspomniane już orzechy. Najlepsze jest
Poranek na słodkotrzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać(...)łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy blaty są suche i w razie potrzeby zostawić w piekarniku chwilę dłużej. Pianę należy
BullioDziś będzie słodko i orzechowo w polewie czekoladowej.Murzynek przyjemnie się je czuć wyraźnie orzechy. Składniki: margaryna 250 g 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki ksylitolu 2 szklanki mąki pszennej typ 500 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 g posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: czekolada 150 g mleko 3 łyżki(...)proszkiem do pieczenia do misy i dodajemy kakao, mieszamy. Krok 2 Rozpuszczamy margarynę w wodzie i wlewamy do mąki. Krok 3 Wbijamy jaja i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką.Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczkiem tłuczemy, połowę wsypujemy do reszty składników . a drugą połowę zostawiamy do dekoracji murzynka. Krok 4 Przekładamy ciasto do formy prostokątnej na babkę , najpierw jednak smaruje
Różowa kuchniaPyszne, pachnące cynamonem i orzechami drożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :) (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g(...)mielonych orzechów 4 łyżki cukru brązowego 70 ml mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić
Smakołyki Asiszklanka Makrela wędzona – 1 sztuka Pieczarki – 5 sztuk Suszone pomidory – 6 sztuk Tahini z siemienia lnianego (przepis tutaj ) – 3-4 łyżki Werbena cytrynowa – kilka listków Marchew – 1 sztuka Orzechy ziemne – ½ szklanki Świeży rozmaryn - 1 gałązka Sól, pieprz Oliwa z oliwek Wykonanie: Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze(...)Marchewkę obrać i pokroić przy pomocy obieraczki na cienkie paski. W miseczce ułożyć ugrillowane plastry cukinii, na nich ułożyć kaszę z makrelą i pieczarkami. Całość posypać marchewką, pudrem z orzechów i listkami werbeny. Całe danie polać tahini
Kuchnia Bon AppetitSkładniki (na 20 kuleczek – 5 porcji) - 5 łyżek nasion słonecznika (ok. 50 g), - 2 łyki nasion chia (ok. 20 g), - 4 łyżki orzechów arachidowych(ok. 40 g), - 4 łyżki orzechów włoskich (ok. 40 g), - 3 łyżki płatków owsianych (ok. 30 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g). Sposób przygotowania 1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 2. Czekoladę mieszamy z nasionami(...)orzechami i płatkami. 3. Formujemy kuleczki i wykładamy na foli aluminiowej. 4. Kuleczki chłodzimy w lodówce przez ok. 1h. Czekoladowe kuleczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - magnez (pochodzący z czekolady), który wspomaga układ nerwowy, - omega 3 (pochodzące z nasion chia i orzechów włoskich), które działają przeciwkrzepliwie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmąki pszennej (200 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g) 1 niepełna szklanka oleju roślinnego (200 g) 240 g startej marchewki (około 2,5 szt. średniej wielkości marchewek) garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cukru z dodatkiem skórki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody biała polewa 135 g serka kremowego(...)smaku śmietankowym 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny starta skórka z połowy cytryny Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Orzechy bardzo drobno posiekać. Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Jajka wbić do miski i wlać do nich olej. Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy
Ugotowaćdżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały w czekoladowo - cynamonowej skorupce. Rozdział siódmy to krakersy i chlebki: czipsy kukurydziane, krakersy z orzechami
kruche babeczkiDelikatny a może bardzo intensywny? Czy wyczuwacie jakieś bukiety zapachowe tj. nutę owocową, dymną bądź korzenną? Sery dobrze komponują się z owocami takimi jak winogrono, gruszki, figi czy też orzechami czy migdałami. Najlepiej podawać je z winem, oczywiście francuskim ;-) Sery można też oczywiście podawać na wiele innych sposobów i jednym z nich jest pieczenie. Ja uwielbiam pieczone francuskie sery, miałam(...)ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej z marką Lidl, chciałabym Wam zaprezentować przepis na pyszny pieczony Coulommiers de Caractere z dodatkiem miodu i karmelizowanych w lekko słonym karmelu gruszek z orzechami włoskimi i migdałami. Ser ten jest dość delikatny i lekko słodkawy, dlatego cała kompozycja smaku jest zrównoważona i bardzo aromatyczna. Polecam Wam na jesienną kolację przy lampce wina. źródło: http://www.lidl.pl
SMYKWKUCHNINutellę domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o orzechy, które uwielbiam. Tak przygotowaną nutellę możemy wykorzystać do ciast i naleśników, ale możemy też zjeść z nią pyszne śniadanie. Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno(...)zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka! Składniki: 1½ kg śliwek węgierek ½ tabliczki mlecznej czekolady 2 pełne łyżki kakao 400g cukru kryształu 100g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, pestkujemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok 2 godziny często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy
Kuchnia w czekoladzieprzerabiania i zmian. Podam Wam dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około 20 cm długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami(...)szkl* mąki ( 170 g ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru ( 163 g ) 1/2 szkl. oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy) ( 107 g ) 2 szkl. cukini startej na grubych oczkach
Posadzone i zjedzone