super przepis. Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym, bez dodatku śmietany. Pałaszujcie! :) Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym Składniki: 300 g makaronu razowego penne 60 g orzechów włoskich 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone) 2 średnie cebule ½ szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki białego wina wytrawnego, 60 g orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek(...)łyżki świeżych listków tymianku (ewentualnie ½ łyżeczki suszonych) ½ szklanki startego twardego sera typu parmezan 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy pokrojone grzyby i wino. Po 1 minucie wlewamy bulion i gotujemy do momentu
Moja Mama Gotujeróżne wersje tego chleba natykałam się w internecie już wielokrotnie – chleb ten jest bez mąki, cały składa się z nasion, orzechów i kasz. Czasem można spotkać go pod nazwą „chleb zmieniający życie”. Bezglutenowy, bez jajek, samo zdrowie. Bardzo prosty do wykonania – składniki trzeba właściwie zmieszać, odstawić i potem upiec. Zbierałam się do niego wielokrotnie(...)końcu się udało. Ja skorzystałam z przepisu z bloga The bojon gourmet ale myślę, że można tu sobie pozwolić na dużą dowolność jeżeli chodzi o składniki (różne nasiona, orzechy, suszone owoce), natomiast ważne jest żeby dodać coś co skleja (siemię lniane, nasiona chia). Bałam się trochę, że chleb będzie się kruszył ale na szczęście mimo, że jest delikatny
Cooking for Emilynależy do podstawowych wersji, a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Polecam na różne uroczystości, ponieważ ładnie się kroi i nie rozpadnie się na talerzu. Idealny dla wielbicieli ciast z orzechami i nie tylko. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto miodowe: 550 g mąki tortowej 2 jajka 150 g cukru pudru 200 g miodu 180 g margaryny lub masła 2 łyżeczki sody Masa orzechowa(...)orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g cukru 125 g margaryny 2 łyżki miodu Krem budyniowy: 10 łyżek cukru 1 litr mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Każdą część rozłożyć
talerz przyjemnościWEGETARIAŃSKIE DANIE! PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! Proste, smaczne, bardzo aromatyczne danie, które zadowoli wszystkich tych, którzy wolą zjeść obiad lub lunch bez mięsa. Ja osobiście uwielbiam warzywa, a odpowiednio upieczone i lekko skarmelizowane, powodują, że mój uśmiech na twarzy jest od ucha do ucha. Chciałam stworzyć danie, które będzie(...)przepis! SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu tagliatelle pełnoziarnistego - 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem PASTENA- OLE! - 2-4 łyżki pokruszonego sera ferta (wybierz ten półtłusty) - 4-6 łyżek orzechów włoskich - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1 duża pietruszka - 2 małe marchewki - 1 duży burak - 3-4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek do polania warzyw - 1 łyżeczka przyprawy curry - 4 szczypty
SMYKWKUCHNIMakaron, który jak zawsze powtarzam, idealny do wszystkiego! Sałatka z brokułami, kurczakiem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki: 1brokuł makaron kokardki (250g) 2 jajka na twardo 250g piersi z kurczaka garść orzechów laskowych 2-3 łyżki kukurydzy 2 łyżki oleju sól, pieprz łyżeczka cukru jogurt naturalny fix do sałatek grecki Przygotowanie: 1. Ugotować makaron w osolonej wodzie. 2. Brokuł podzielić(...)Pierś z kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. 4. Ugotowany makaron i brokuły przelewamy zimną wodą i czekamy aż ostygną. 5. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 6. Jogurt naturalny mieszamy z olejem i fixem do sałatek. 7. Mieszamy wszystkie składniki (makaron, brokuł, kurczak, kukurydza). 8. Nakładamy na talerz, dodajemy ćwiartki jajka, posypujemy orzechami i polewamy
FITBUuKMożna z jej dodatkiem przygotować zdrowy deser. Niestety należy uważać na przemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika i jest super dodatkiem do śniadania przy podwieczorku. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka(...)orzechów włoskich 1/4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki sezamu 3 jabłka łyżka cynamonu 100ml napary z herbaty malinowej Sposób przygotowania: Siemię lniane oraz sezam zmiel w młynku. Następnie wymieszaj z płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami, cynamonem. Zaparz herbatę malinową a następnie dodaj do płatków. Na koniec zetrzyj jabłka na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę
wysmienitydomową wersję? Małe, okrągłe, bardzo czekoladowe, rano do gorącego mleka ideolo!! Kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości przy kulaniu :). U mnie zamiast zmielonych migdałów drobniutko posiekane orzechy włoskie. Następnym razem zrobię tak, jak w oryginale, bo pomimo że orzechy fajnie chrupały pod zębami, to z wyglądu nie odzwierciedlały tych sklepowych. Polecam jednak zmielić migdały lub orzechy(...)Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl naturalnego kakao 1/4 szkl zmielonych migdałów (u mnie drobno posiekane orzechy włoskie) 1/4 szkl cukru 1 białko 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Nic prostszego... wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto
Nastoletnie WypiekanieSzybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser. 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru Sos: 1 dojrzały banan 3 łyżki płynnego miodu 1/3 szklanki orzechów włoskich Do blendera(...)patelni smażymy na rumiano z każdej strony małe placuszki. Nakładałam po dwie łyżki na jedną sztukę. W garnku lub patelni przesmażamy pokrojonego w plastry banana. Wlewamy miód oraz dosypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty aby miód dokładnie pokrył banany i orzechy. Podajemy z placuszkami
VioletoweKucharzenieroku na urodziny mojego kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu(...)jeden biszkopt. Ilość składników należy podwoić i upiec dwa biszkopty oddzielnie. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 100 gram mąki pszennej 125 gram masła 50 gram zmielonych orzechów włoskich 2 duże jajka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 90 gram cukru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki należy podwoić i upiec dwa biszkopty
Mango Papajarazem przyrządziłam brokułowy slaw ze świeżych brokułów. Brokułowy slaw czyli sałatka z brokułami to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Jest smaczna i prosta w przyrządzeniu. Zielona, zdrowa, pełna orzechów i rodzynek. Pyszna sałatka gdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami(...)gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się ze świeżym brokułem. Brokułowy slaw Składniki: na 2-3 porcje 1 brokuł, ok 400 g 100 g orzechów pekan lub włoskich 50 g rodzynek 1 mała czewrona cebula 5 łyżek domowego majonezu, tutaj przepis 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i czarny
codojedzeniaDziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które(...)pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. W oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Puree z topinambura i jabłka (4 porcje) Składniki
karmelowyoooo! Składniki na 1 porcje: kasza jaglana ugotowana 4 łyżki, sok z mandarynki 2 łyżeczki, dżem 100% z owoców Czarny bez Łowicz 2 łyżki, orzechy włoskie 5 szt, miód 2 łyżeczki, masło 25 g, Sposób przygotowania: Ugotowaną kasze jaglan ą łączymy z sokiem z mandarynki. Na dno malej(...)następnie dżem z czarnego bzu. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i podgrzewamy przez chwile. Następnie do masła i miodu dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy i podsmażamy do momentu aż orzechy będą złociste. Orzechy przekładamy na wierzch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Zapiekankę pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Podajemy
kulinarne odsłony patimąki pszennej tortowej, 150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania blaszki), 150 g czekolady deserowej, 50 g suszonych żurawin, posiekanych, 2 płaski łyżeczki proszku d pieczenia, 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki UHT 30%, 100 g czekolady deserowej, 20 g masła. Przygotowanie: Ciasto: Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej(...)Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy ziemne. ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35 - 40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia
Państwo Wojtczuk gotujątrochę więcej jabłuszek i rano odgrzać je na śniadanie. I wiecie co? Czasem dobrze jest po prostu zjeść coś prostego, o smaku idealnie dopasowanym i sprawdzonym – jabłko + cynamon + orzechy i taki jest właśnie ten deser. A użyte składniki zawierają dodatkowo potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy: E, C, B1, B2, B6. Czego chcieć więcej? Wartość odżywcza jednej porcji: 270 kcal(...)węglowodany: 40 g Wykonanie Opłucz porządnie kaszę pod gorącą wodą. Ugotuj ją w mleku z cynamonem, tak aby wchłonęła całe mleko – około 15 minut. Posiekaj orzechy. Do kaszy dodaj rodzynki lub żurawinę i posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko. Zetnij z jabłek „kapelusz”. Wytnij z każdego jabłka środek. Do jabłkowych miseczek nałóż jaglankę i połóż na nie kapelusze. Wstaw
Eat me! Fit me!Bardzo lubię owsiankę. Zazwyczaj podaję ją z owocami, miodem czy orzechami. W wersji zapiekanej w piekarniku smakuje naprawdę pysznie i jest dobrym pomysłem na zimowe śniadanie. Składniki na dwie porcje: 8 łyżek płatków owsianych 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka miodu 1 duże jabłko garść orzechów włoskich i/lub migdałów Do dekoracji: kawałek jabłka, kilka płatków migdałowych Płatki owsiane zalać mlekiem(...)lodówki na co najmniej kilka godzin. Można zostawić na całą noc. Po namoczeniu, ewentualny nadmiar mleka odlać przy pomocy sitka. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy i migdały drobno posiekać. Do płatków dodać miód, utarte jabłka, orzechy i migdały. Owsianka w moim wydaniu nie jest bardzo słodka. Jeśli wolicie słodszą, możecie dodać więcej miodu. Wszystko wymieszać
Bullio