codziennie, najlepiej z masełkiem i jajkiem sadzonym. Moja dzisiejsza propozycja to dodatek zielonego sosu, à la pesto, na bazie zielonej pietruszki, szcypiorku, koperku i orzechów włoskich. Wyjątkowy smak fasolki doceniła nawet Monika, która nie jada szczypiorku i koperku, a tutaj nie wyczuła ich obecności. Składniki: • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej • kilka(...)pomidorków koktajlowych Zielony sos • po małym pęczku pietruszki, szczypiorku i koperku • garść orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy, u mnie Ellea • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolkę ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. • Zmiksować w blenderze pokrojoną zieleninę z sokiem z cytryny. • Przyprawić do smaku
To co kochamJest to chrupiąca surówka z kalafiora i orzechów, niezwykle aromatyczna i zaskakująca smakiem. Z wyglądu przypomina surówkę z selera, tak też wszyscy myśleli, ale po pierwszym kęsie nie ma watpliwości, że to kalafior. Szczególnie polecana dla miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi(...)ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: • 1 mały kalafior • garść orzechów włoskich lub pekanów • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć je na tarce
To co kochamblogu pojawią się dyniowe przysmaki. Na początek coś na słodko i na pierwszy ogień idą placuszki dyniowo-bananowe z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Banany spowodowały, że masa stała się kleista i zwarta, placuszki nie potrzebują więc jajka. Pachną cynamonem, żurawina dodaje im smaku, a orzechy włoskie chrupkości. Jedliśmy(...)równie dobrze smakują z miodem lub cukrem pudrem. Składnik ina 10 placuszków: • 1,5 szklanki startej dyni • 2 rozgniecione banany • 2 łyżki suszonej żurawiny • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka cynamonu • olej do smażenia Wykonanie: • Banany wymieszać ze startą dynią. • Żurawinę zalać wrzącą wodą na kilka minut, odsączyć
To co kochamukraińskiego oznaczającego pestkę, ziarno. Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu, orzechów, rodzynek i innych dodatków. Można używać zamiast pszenicy ryż lub kaszę jęczmienną. Ja trochę zerwałam z tradycją i zamiast pszenicy użyłam kaszy jaglanej. Kutia jest przez(...)można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 5 łyżek masy makowej gotowej • 2 łyżki miodu • 1 szklanka różnych posiekanych bakalii – morela, orzechy włoskie, suszona gruszka, płatki migdałowe, rodzynki Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną na sypko z dodatkiem szczypty soli. • Wymieszać ciepłą, odcedzoną kaszę z masą makową, miodem, rodzynkami, płatkami migdałowymi
To co kochamrazu, jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że upiekę taki tort :) Musiałam tylko zmienić trochę składniki, ponieważ orzeszki piniowe są jednak bardzo drogie. Zastąpiłam je orzechami włoskimi. I był to bardzo dobry i smaczny pomysł ;) Tort jest w sumie łatwy do wykonania ale jest bardzo pracochłonny szczególnie wówczas, gdy orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam(...)migdałów (ja mieliłam w malakserze, ponieważ miałam w całości) 50 gramów drobno posiekanych migdałów 50 gramów drobno posiekanych orzeszków laskowych 50 gramów drobno posiekanych pistacji 50 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 opakowania proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze
Szczęśliwa kuchniakilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które jak dla mnie w porządnym pierniku być muszą i dodałam polewę oraz przełożenie, z tych samych względów Ogólnie, piekąc ten piernik nie doczytałam momentu dodawania masła i musiałam wyciągać(...)żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g mielonych migdałów (nie dałam) 200 g miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą do piernika
Mieszam w GarnkuTaka piękna pogoda dzisiejszego poranka zainspirowała mnie do przygotowania na śniadanie pysznej sałatki w śródziemnomorskich klimatach. Bardzo kolorowa i syta. Skropiona olejem z orzechów włoskich, z czarnymi oliwkami i bazyliowym pesto. Chrupiące sałaty, wyraziste w smaku pesto i delikatna mozzarella to wymarzone śniadanie, także w tygodniu, można ją zabrać do pracy, a jej zapach roznosić się będzie po każdym zakątku(...)Andrzejkowe party, które już za tydzień! Sałatka z mozzarellą i bazyliowym pesto Składniki: 4 garście mieszanki sałat 1/2 mozzarelli 3 łyżki czarnych oliwek 3 łyżeczki bazyliowego pesto olej z orzechów włoskich do skropienia sałatki Przygotowanie: Sałaty układamy na talerzu. Rozrywamy mozzarellę i razem z oliwkami układamy na listkach sałat. Na kawałkach mozzarelli nakładamy bazyliowe pesto. Całość skrapiamy olejem z orzechów
Moja smaczna kuchniaJabłka, rodzynki, orzechy i cynamon to idealny skład ciasta na zimne dni :) Cynamon delikatnie rozgrzewa i cudownie pachnie. Filiżanka herbaty do kawałka ciasta i jesteśmy zaczarowani. Bardzo prosty przepis, który warto mieć w swoich zapiskach. Zapraszam! Ciasto z jabłkami i orzechami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej(...)pół kostki margaryny (ok 125g) 3 duże jabłka duża garść rodzynek 1 szklanka drobno posiekanych orzechów łyżka cynamonu (ewentualnie) Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małą kostkę. Jaja ubić z cukrem. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodajemy miękką margarynę. (można roztopić i wystudzić) Kolejno dodawać orzechy, rodzynki i jabłka- delikatnie
Tagebuch po polskuDzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder. Przygotowanie(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy sól, mąkę i cynamon i ucieramy dalej. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i aromat rumowy. Mieszamy szpatułką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Aga w kuchniJako, że stałam się szczęśliwą posiadaczką dużej torby orzechów wyruszyłam w wirtualną przestrzeń na poszukiwanie ciekawej propozycji na ich smaczne wykorzystanie. I tak trafiłam na blog kuchniamniam i przepis, który po przetestowaniu okazał się absolutnie rewelacyjny! Polecam:) Orzechowiec z kawą Składniki: do ciasta potrzebne będą: 6 białek 2 jajka 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 250g orzechów włoskich zmielonych szczypta soli do kremu kawowego: 400g jogurtu naturalnego 2 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka mocnego espresso 3/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Zmielone orzechy wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie sztywnieć zwiększ obroty miksera
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest(...)waniliowego szczypta soli 2 jajka 250 g margaryny 5 łyżek mleka Nadzienie serowe: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego Nadzienie orzechowe: 1 szklanka orzechów włoskich 1 białko 2 łyżki cukru Mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka, rozpuszczoną margarynę oraz letnie
Simply FoodDziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś(...)dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 250 g pieczonej dyni 3 jajka 60 g oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g mąki Puszystej Tortowej Lubella 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody GatityDODATKOWO : 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych ) 50 g cukru 100 ml śmietanki 30% 20 g masła PRZYGOTOWANIE : Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę(...)schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje
Kulinarne Fantazje Marioliwapń, ale i zdrowe tłuszcze. W związku z powyższym, aby zdrowo żywić dzieci, należy oganiczyć udział nabiału w ich jadłospisie i zastąpić go nasionami, warzywami i surowymi orzechami. To najlepsze źródła wapnia i zdrowych tłuszczów. Warto wiedzieć, że ludzki organizm pobiera wapń z poszczególnych produktów w różny sposób. Z mleka przyswaja go niewiele ponad 30 procent(...)warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy z maksymalną ilością warzyw. - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion
Jeść, by żyć w zdrowiusałatkę na kolację lub lanch. Wystarczył wyłożyć sałatę, dodać gruszkę oraz ser i polać sosem, zapewniam jest pysznie. Składniki: 1/2 paczki mix sałat 1 gruszka ser pleśniowy z orzechami garść orzechów włoskich sos 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka cytryny sól, pieprz Wykonanie: Orzechy uprażyć na patelni. Ser oraz gruszkę pokroić w kostkę. Miód wymieszać z cytryną(...)dolać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć sałatę, ułożyć gruszkę, ser, uprażone orzechy. Wszystko polać sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi