Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina SofietaJak już wiecie i wcześniej pisałam wszystko co zielone i jadalne można przerobić na pesto czyli zielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do
Moje Małe CzarowanieMasa makowa. 200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim
BaRepaspyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust. Składniki (na 24 sztuki) szklanka mąki pełnoziarnistej 110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 110g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru trzcinowego jajko ½ laska wanilii łyżeczka gorącej wody 160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu) szklanka orzechów
Pyry na Gazcukru ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach) 100 g orzechów (tym razem dałam laskowe, choć przeważnie daję włoskie) Dodatkowo: 250-300g serka typu philadelphia 1 łyżka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą(...)masę. Orzechy przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówspodu -50 gram masła do kruszonki -łyżeczka soku z cytryny -łyżeczka startej skórki z cytryny -4 jabłka obrane w grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem(...)przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. dodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję
BaRepaswszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest(...)miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch
My Culinary Artmnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowanieostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyautorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie Castroviejo Crianza, Rioja(...)Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu włoskie Atelie, Prosecco Doc i twarożek z koziego mleka. Do domu wróciłam w dobrym humorze, zaopatrzona w liczne sery, butelkę wina i książkę. Bardzo się cieszę, że mogłam
Wiem co jemdostępne w sklepach stacjonarnych w mojej okolicy. Składniki: 500 g płatków owsianych ( u mnie pół na pół owsiane z orkiszowymi ) 125 g niesolonych orzechów mieszanych ( u mnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być
Blondynka Gotujelimonkowym. Pychota ! Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię, sok z 1/2 limonki i oliwę z oliwek, doprawiamy solą morską. Krewetki, po usunięciu pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie
SMYKWKUCHNINie wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na
Moje Małe Czarowaniesmaczne, owsiano - orzechowe fit ciastka :) Zapach podczas pieczenia ... wspaniały ! Kto by pomyślał, że z niczego może wyjść coś tak smacznego. Składniki: szklanka posiekanych orzechów laskowych (ale spokojnie mogą być inne - np włoskie) 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki suszonej żurawiny 3/4 szklanki cukru 125 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka pół łyżeczki proszku
Taste Therapy