trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego kraju. Szopki – najważniejszy symbol Świąt Chociaż Włosi również dekorują choinki, to centralne miejsce w ich domach nadal zajmują szopki. Można je również znaleźć w prawie każdym kościele oraz na placach wielu miast. Tradycja budowy szopek ma swoje korzenie we włoskiej historii . Pierwszą szopkę, presepio , stworzył(...)cukru i białej jaja z dodatkiem migdałów, odpowiedniku hiszpańskiego turróna . Większość świątecznych słodyczy zawiera orzechy, migdały oraz miód , ponieważ zgodnie z wiejskimi wierzeniami, jedzenie orzechów wspomaga płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja szczęściu w nadchodzącym roku, dosłownie go „osładza”. Jednak najbardziej emblematyczne są sławne włoskie słodkie chleby – pandoro, panforte, pandolce i panettone . O co chodzi z tym „panem
Chilli Czosnek i Oliwaktórych składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkikoksiarzy’’ to wcinamy po treningu i gotowe! :D Nie ma co przedłużać. Macie ananasa, rodzynki, orzechy, pierś z kurczaka, mix sałat, kukurydzę, cytrynkę oraz ketchup? To do dzieła! SKŁADNIKI: - 50g kukurydzy -95g ananasa -15g rodzynek -15g orzeszków (polecam włoskie) - spora garść mixu sałat - 75g piersi z kurczaka + przyprawa curry (polecam słodko-kwaśną!) -20g ketchupu WYKONANIE(...)ANANASA kroimy na mniejsze kawałki 3) MIX sałat przekładamy na talerz, solimy odrobinę i dodajemy soku z 1/3 cytrynki. Mieszamy. 4) Dodajemy Gotową pierś z kurczaka, kukurydzę, ananasa, rodzynki, orzechy i polewamy ketchupem! 337kcal
fitolarun.blogspot.comKolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak
wyzwania kuchennesoli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka płatki migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy
Luźna Kuchniarisotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól do smaku Wykonanie: Ryż zalać
Tradycyjna KuchniaPrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się stało. Nie powstrzymał mnie brak pionowych kubeczków do zapiekania, ani specjalnych papierowych papilotek do panettone. Z moim brakiem cierpliwości zrobiłam. Wyszło nam..... moje pierwsze wrażenie: "o kurcze, ale paskudne", jednak mimo tego(...)mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego masła sól 60 g czekolady gorzkiej 50 g orzechów macadamia Skworcu 50 g suszonej miechunki Skworcu Wykonanie: Mąkę wsypałam do miski, zrobiłam w mące dołek, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam, zagarniając trochę mąki
Blondynka Gotujewielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek(...)stołach pojawiły się również wspaniałe rzemieślnicze makarony neapolitańskiego producenta Le Gemme del Vesuvio. Produkowane z najwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały się sycylijskie galaretki produkowane na bazie
królestwo garówzdjęcie. Po przepisy na Wielkanocne Serniki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 2. Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 3. Zebra tradycyjna 4. Keks z bakaliami 5. Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 6. Babka piaskowa z skórką cytrynową R E K L A M A google
Smakowy Rajjakim zamiarem została stworzona.Cóż... przeznaczenie. :) Zabrałam listę na zakupy i wyszło coś pysznego. Składniki: świeży szpinak pierś z kurczaka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe lub zwykły pomidor garść orzechów piniowych lub nerkowców sos do sałatek Kolejny bardzo prosty i szybki przepis. Nie podaję proporcji, ponieważ sałatka kiedyś urodziła się w mojej głowie, a ilość produktów zawsze się waha w zależności(...)swój łącząc oliwę i ulubionymi przyprawami, natomiast ja używam gotowego sosu w saszetkach włoskiego lub greckiego). Na jednej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Smażymy krótko ale na dużym ogniu, to sprawi, że kurczak będzie delikatny i nie stwardnieje. Na drugiej patelni (suchej) prażymy orzechy. Na naszą sałatkę kładziemy orzechy, a następne kurczaka. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiUwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze
Moje Małe Czarowaniewłoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek
Kulinarny karnet ChristopheraWłaściwie to nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie" . Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami. Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce - wszystko tu jest. Składniki : 5-6 sporych kwaśnych jabłek szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki
Malinowa Kawiarenkalekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska. NAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym
Zdrowie na języku :Prazem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej natki
Wyprawy kulinarne