orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:109/257)

Czekoladowa panna cotta 171

porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 50 g mleka zwykłego 1.5% * 2.5  łyżeczki żelatyny * 100 g gorzkiej czekolady * 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich * 40 g fruktozy * 2 łyżki amaretto Żelatynę zalałam zimną wodą i odstawiłam do napęcznienia. Śmietankę i mleko wlałam do rondelka i postawiłam na małym ogniu pilnując żeby się

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 244

chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno) 150 g mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki wódki/ amaretto Wykonanie Do nasączania Kawę zaparzamy, dodajemy

Mieszam w Garnku
Babka jogurtowa z bakaliami 174

jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie) 300 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania formy(...)cukier puder do posypania babki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej

Passions hobbies life
Placuszki bananowe z chrupiącą orzechową posypką. 138

Składniki; 1 jajko 8 łyżek mąki pszennej 2- 3  łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ok. 1/3 szkl. mleka 2 banany (dobrze dojrzałe) garść orzechów włoskich Do dekoracji; świeże owoce syrop klonowy Przygotowanie. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko

Radość kipiąca uśmiechem.
Deser z kaszy jaglanej 123

oleju i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie letnią kaszę przełożyć do salaterek, wymieszać z musli, lnem i polać miodem. Możemy użyć również mieszanki studenckiej i mieszonych włoskich orzechów

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ciasto meksykańskie 100

szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 120 g masła 3 jajka 2 banany 50 g kakao 50 ml wody 50 g orzechów włoskich 100 gram czekolady gorzkiej Sposób przygotowania Wodę zagrzać w garnuszku, dodać masło, cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru, jednak nie zagotowywać. Masę odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej wbić

pink envelope
Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami 146

szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy

Mango Papaja
Babka pomarańczowo orzechowa 289

formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. Składniki: 7 jaj 3 pomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego  masła 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy  kandyzowana skórka

Apetyczna babeczka
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 145

Spróbujecie? Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * łyżka oliwy z oliwek * pół brokuła * pół szklanki jogurtu naturalnego * pół szklanki jogurtu greckiego * zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk * duża garść orzechów włoskich  * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron i brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucić brokuł, dodać odrobinę wody z gotowania i lekko poddusić, Dodać

Magiczne Życie Marty
Kochasz Raffaello? Zrób lekką, bezglutenową i bezcukrową wersję tych pralinek 693

Odcedź ją od razu na gęstym sitku. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Dodaj do kaszy miód, łyżeczkę oleju kokosowego i zmielony len. Wszystko wymieszaj. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego z jednym orzeszkiem laskowym w środku : ) Połowę z kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz

Eat me! Fit me!
Tapas Party. Menu na imprezę. 143

pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z brokułami i orzechami 170

Moja mała sugestia - polecam danie wykończyć odrobiną tartego sera :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). 2 solidne porcje Składniki: 1/4 opakowania makaronu spaghetti pół brokuła 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku 1 duża cebula chilli (opcjonalnie) ser żółty (opcjonalnie) sól, pieprz  Brokuła gotujemy chwilkę w lekko osolonej wodzie

My simple kitchen
Kukułka – ciasto bez pieczenia 127

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko

Tradycyjna Kuchnia
Makowa panienka czyli bakaliowy sernik z makiem TO NIE KAMIEŃ :D 172

Zjem, odpocznę i biorę się za ćwiczenia! ;) Składniki (tortownica o średnicy 22cm): 200g zmielonego maku (suchego) 2 szklanki wody szklanka mleka 80g rodzynek 800g mielonego twarogu sernikowego President 30g orzechów włoskich 2 łyżki  ksylitolu  spore jabłko 8 łyżek płynnego miodu olejek migdałowy łyżka skrobi ziemniaczanej 3 jajka Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklankami wody(...)gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut odstawiamy mak na około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z serem rokpol i brzoskwiniami z sosem cynamonowym 204

pyszny posiłek bez gotowania, idealny na obecne upały. Składniki na 2 osoby: 2 garście rukoli i radichio 150 g sera pleśniowego rokpol 6 połówek brzoskwiń z puszki 1 garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku

Gosia gotuje