orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:108/257)

Naleśniki czekoladowe z mascarpone i orzechami 172

woda mineralna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz: 300 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety  starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu

Gosia gotuje
Śledzie egzotyczne 131

matjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie(...)następnie kładziemy śliwki uprzednio pokrojone w kostkę, potem pokrojone orzechy, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy przynajmniej dwie warstwy. Można więcej. Ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Smacznego

Humanistka w kuchni
PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z SOSEM BROKUŁOWYM 109

obiadowa, nawet nie wiem kiedy. Zatem w ramach kolacji proponuję, brokułowe spaghetti. SKŁADNIKI: 200 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka orzechów włoskich ser (użyłam grana padano) sól pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do miękkości

Kuchnia w opałach
Tradycyjny Makowiec 142

przygotowujemy masę makową. Masa : 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g) ¾ szklanki cukru pudru (150 g) 80 g posiekanych dużych rodzynek 40 g skórki pomarańczowej w syropie 40 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Mak zalewamy wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze maku i odstawiamy do wystygnięcia ( ja odstawiłam na godzinę, ale można nawet na 12h). Po tym czasie

Słodkie Przyjemności
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 178

waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?" Składniki: 300 g mąki tortowej 150 ml mleka jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie  suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy. Jabłka myjemy(...)wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia. Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 217

szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich  Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku

Moje pyszne gotowanie
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 201

mąki  150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie:  Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę

Ze smakiem i z pasją
Sałatka z selerem naciowym i ananasem ( na słodko ) 276

typowa sałatka na słodko, ale uwierzcie mi - jest pyszna ! Będzie często gościć na moim stole - to pewne. Składniki: * 1/2 ananasa świeżego * 3-4 łodygi selera naciowego * 70 g orzechów włoskich * 1 łyżka rodzynek "jumbo" ( zamiennie może być żurawina ) * garść liści bazylii * 1 łyżeczka miodu ( u mnie spadziowy ) * 1 łyżka oleju pistacjowego ( zamiennie: sezamowy, arachidowy ) Wykonanie: Ananasa obrać ze skóry, wykroić

kolorowotorcikowo
Weekend pod znakiem czekolady 157

zdecydowanym faworytem. Przepis prosty, szybki i absolutnie genialny efekt koncowy. Brownies skladniki: 200g czekolady gorzkiej 200g masla 4-5 jajek 1 szklanka cukru 1/3 szklanki maki jako dodatki polecam orzechy wloskie lub nasaczone w amaretto rodzynki kakao gorzkie do posypania ciasta wykonanie: W kapieli wodnej roztapiamy polamana na kawalki czekolade i maslo. Odstawiamy do przestygniecia. W misce ubijamy mikserem jajka

Przysmaki Karolki
Christmas Mince Pie z Angli 135

muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła

Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 346

cukru, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogale marcińskie 149

więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru  100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 121

jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
Brownie kawowe 144

kawowo-czekoladowe brownie Składniki : 3 jajka 200 g masła 150 g cukru pudru 100 g czekolady 200 g mąki 1/3 szklanki espresso łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki połamanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozpuszczone espresso,  cukier puder , czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.  Gdy masa będzie jednolita, dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Jajka miksujemy

Słodkie Przyjemności
Moje rogale marcińskie 268

wanilii 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki masła 200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu) Nadzienie: 350 g białego maku 150 g orzechów włoskich 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 100 g płatków migdałowych 85 g masła 200 g cukru 150 g miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka

Pasja Smaku