zapełnianie spiżami produktami własnymi. Dzisiaj w ruch poszły buraczane kulki :) Składniki: 200 g buraczanych kulek KROKUS 50 g kiełek rzodkiewki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich łuskanych 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki
Niezły Młynekpopołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas(...)ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną
Ala piecze i gotujeSkładniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Przygotowanie: Masa makowa: * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo
Ala piecze i gotujeprzepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód 1 łyżka masła Wykonanie: Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego
Garniec Magalietego owoc granatu. Całość polałam olejem lnianym i skropiłam sokiem z cytryny. Składniki 4 porcje 1 opakowanie roszponki 2 dojrzałe gruszki 1 owoc granatu 2 łyżki orzechów włoskich opakowanie serka z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż do miski. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, owoc granatu
Kukuleczkimleka krowiego, poprzerastany zieloną pleśnią Penicillium glaucum która porasta go około -4 miesięcy Składniki: na 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka 1 op serka Gorgonzola (200g) 1 kubek orzechów włoskich 2-3 gruszki 0,5 kostki masła 1 op śmietanki 30 % gałka muszkatołowa kilka gałązek świeżego tymianku cynamon pieprz 3 łyżki miodu 1 czerwona cebula 2 ząbki
Luźna Kuchniapłatki chili - kawałek białej rzodkwi - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka rodzynek - natka pietruszki - 1 orzech włoski Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler
Wegańska kuchnia orientalnaorzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchniDzisiaj chcę Wam pokazać wersję mocno orzechową z lekką wiśniową nutą. Wszystkim bardzo smakowała, może spróbujecie? Baba orzechowo wiśniowa 250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 200g mielonych orzechów włoskich 200g wiśni 4 jaja 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 2łyżeczki proszku do pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło utarłam z cukrem
Zapiski Młodej Żonyprzepis na te specjały. Jak się to udało? Wyszły rewelacyjne! Zapraszam na Domowe Jeżyki." Składniki : 55 kruchych ciastek puszka masy kajmakowej 25 g ryżu preparowanego 2 garście żurawiny garść orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów 1/2 szklanki płatków śniadaniowych - ryżowych garść płatków owsianych 350 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wstawiamy do rondelka ze wrzącą wodą i podgrzewamy około
Słodkie Przyjemnościświeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość. Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i drugą
ciastkarnia na kruchym spodziepewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Przypominam, że do dzisiaj do 22 można oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” . Składniki na keksówkę: 3 banany 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka mąki 1,5 łyżki margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Banany zmiksować Dodać do nich jajko oraz rozpuszczoną, przestudzoną
Fabryka pomysłówszklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kieliszek koniaku 7 dużych jabłek 1 szklanka cukru 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz, żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek
kgwjanczewoprosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szkl. cukru pudru 5 łyżek śmietany 30% (ja użyłam kwaśnej 18% i też wyszły przepyszne
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki + mąka do podsypywania * 3 jajka * 3 łyżeczki sody oczyszczonej * pół szklanki mleka * 1 czubata łyżka kakao * szczypta soli bakalie: * 0,5 szklanki rodzynek * szklanka orzechów włoskich * 10 dag mielonych migdałów * 5 łyżek skórki pomarańczowej przyprawy: * 2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki imbiru * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka mielonych goździków do smarowania przy pieczeniu: * jajko plus
Pobite gary Barbary