balaganu w kuchni. Tak wiec deser jest szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w znikaniu. skladniki dla 4 osob: 4 kwadraty ciasta francuskiego gruszki w syropie (mala puszka) nutella orzechy laskowe wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, kazdy o boku mw 15cm. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2 cm marginesu. Nastepnie smarujemy(...)porcje) i na to ukladamy pokrojone w plastry gruszki z syropu. Gotowe tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po upieczeniu tarty posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI: 100 g zmielonych pistacji, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 4 jajka, 50 g mąki, 5 łyżek cukru, szczypta soli. 2 łyżki maku, lukier, czerwony pisak jadalny Przygotowanie: Z papieru do pieczenia wycinamy 10 kółek o średnicy 16 cm. Następnie każde kółko nacinamy do połowy i zawijamy, tak by tworzyły nam foremki- stożki. Spinamy zszywaczem(...)spinaczem. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać
Aga w kuchniżółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować(...)Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm kawałki
Mia Cucina Sofietaprzekroić na trzy części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać(...)ostygnięcia. Miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć. Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem
Z miłości do słodkościszklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku 100 g papai 100 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę(...)dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę. W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek
sama złodyczsię przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier(...)extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastek DO OZDOBY: 13-16 orzechów laskowych w czekoladzie lub kulek czekoladowych 13-16 draży kakaowych lub rodzynek w czekoladzie 1 białko lub woda kilka łyżek cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)kieliszek malibu 2-3 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka stewii 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można dodać 2-3 łyżki mleka) garść posiekanych orzechów laskowych Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Mango Papajasmakiem. Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza 180 g białek jaj (6 białek) 150 g drobnego cukru 150 g prażonych orzechów laskowych 20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel 150 g cukru pudru papier do pieczenia Królewski krem chałwowy 300 ml śmietanki(...)temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sito, by nie było grudek, następnie dodajemy rozgniecione prażone orzechy laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy
Niezły Młynekpodstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą i magazynem z wystrojem wnętrz. zapraszam na Bakaliowiec! Składniki: 4 białka 2 jajka 150 g cukru 35 g orzechów laskowych 30 migdałów 30 g suszonych połówek żurawiny 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka (20g mąki kukurydzianej) 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju cukier puder(...)podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Słodkie Przyjemnościkarobowo-orzechowe* ciastka z fasoli~ * z masłem z orzechów laskowych Jakie to było dooooobre! :o ♥ Serio smakowało jak Nutella, mimo, że nie jadłam jej chyba ponad rok, ale w podświadomości właśnie z tym smakiem mi się te ciacha skojarzyły. Na pewno zrobie je jeszcze nie raz! Fasoli nie czuć nic a nic :) Od razu zapisuję przepis, aby go nie zapomniec(...)także żebyście i Wy mogli skorzystać :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g fasoli (użyłam białej, gotowanej w domu) ~ok. 50ml mleka roślinnego (+/- 20ml) ~2 łyzki karobu ~25-30g masła z orzechów laskowych >>KLIK<< ~2-3 łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~olej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz
breakfast of dreamswygląda! Składniki na tortownicę 26cm: 3 jajka 150ml mocnej kawy 300ml śmietanki 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki 1 czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90g kilka sztuk okrągłych biszkoptów 100g orzechów laskowych Do dekoracji: adwokat listki mięty Potrzebne nam będą trzy naczynia. W pierwszym żółtka ucieramy na parze z połową szklanki cukru. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę. Oddzielnie ubijamy na sztywno(...)najwyższych obrotach miksera. Łączymy wszystkie trzy masy delikatnie mieszając. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę Goplanę Klasyczną Gorzką (odłożyć cztery kostki). Wlewamy do tortownicy zabezpieczonej folią aluminiową. Dekorujemy parfait biszkoptami, orzechami laskowymi i roztopioną pozostałą czekoladą (można dolać mleko lub śmietankę). Mrozimy minimum 5 godzin. Moja propozycja podania- z adwokatem i listkami mięty. Smacznego
Wrzosowa Polanapopołudniowy deser ... Składniki: (na 6 szklaneczek) 2 budynie czekoladowe z cukrem 4 czubate łyżki kaszy manny 2 czubate łyżki cukru 1.5l mleka kilka kropli aromatu waniliowego starte orzechy laskowe i czekoladowe ozdoby do dekoracji deseru Wykonanie: 2 budynie czekoladowe ugotować w 1l mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek, druga połowę odstawić(...)ogniu ciągle mieszając, aby kaszka nie przywarła do dna. Po tym czasie wlać kaszkę na pierwszą wartstwę czekoladowego budyniu w naszych szklaneczkach. Na kaszkę wlewamy pozostały budyń. Posypujemy startymi orzechami laskowymi oraz (ale to już kiedy budyń dobrze wystygnie) czekoladowymi ozdobami. Można jeść jeszcze ciepły, ale i z lodówki jest bardzo smaczny
Walijskie Pichceniemiodu 150 g masła 150 g cukru trzcinowego 5 jaj 50 g orzechów włoskich 4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie łyżeczka sody Dodatkowo : 100 g czekolady mlecznej garść orzechów laskowych Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Dodać sodę rozprowadzoną z odrobiną wody(...)Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez godzinę. Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmleku - gwarantuję, że nie zawiedziecie się :) Po-nie-dział-ek Po nie-dzieli dział-am ek-spresowo ChybaŻartujesz Kasza jęczmienna (na słodko) na mleku z orzechami laskowymi i malinami Przepis: / 1 porcja / składniki: 50 g drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej 250 ml mleka ew. cukier, szczypta soli jak zrobić? Kaszę przełożyć do garnka, zalać(...)mleka. Gotować, aż wchłonie całość, ewentualnie w tym momencie posłodzić i posolić kaszę, przełożyć na talerz. Gotową kaszę jęczmienną podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie była to garść posiekanych orzechów laskowych i zamrożonych malin, smacznego
tost z dżememnastępny :) Składniki: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 płaskie łyżki kakao 200 g masła ekstrakt waniliowy 2 szklanki mleka w proszku pełnego (nie granulowanego!) ok. 300 g herbatników orzechy laskowe Horeca Iglotex (podpieczone i pozbawione brązowej skórki) garś ć wiśni suszonych Skworcu ewentualnie chipsy kokosowe Skworcu Wykonanie: Do garnka wlałam mleko i wsypałam cukier, zagotowałam, następnie(...)przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy laskowe i suszone wiśnie. Wszystko razem wymieszałam, aby masa kakaowa dokładnie pokryła wszystkie moje dodatki. masę wylałam do silikonowej keksówki, jeśli będziecie wylewa do metalowej, musicie wyłoży ć folią spożywczą
Blondynka Gotuje