serwantów mają przeważnie wysokie ceny, za niewielkie ilości- standardowo 380g. Dlatego przychodzę do was z przepisem na domową granolę! Zdecydowanie tańszą w wykonaniu! Tym razem o smaku orzechowym (jestem fanką orzechów). Ale bez obaw, niedługo pojawią się kolejne warianty! SKŁADNIKI: płatki owsiane 120g m asło orzechowe 60g daktyle 70g czekolada gorzka 50g 2 garści ulubionych orzechów ( u mnie nerkowce(...)poziom pokrył daktyle we całości. Trzymamy pod przykryciem ok 10-15 min Odlewamy wodę z daktyli, tak by sięgała połowy ich wysokości. Po czym dodajemy do dakyli masło orzechowe i całość razem miksujemy na gładką masę. Czekoladę kroimy w kostkę, orzechy siekamy na mniejsze kawałki Dokladnie mieszamy wszystkie skladniki, tak by całość była pozlepiana masą daktylowo- orzechową Wykładamy mase
healthy dreamsteż ulubiona kasza lub miód. Przeprowadzka była ostatnio dobrym pretekstem do zrobienia listy zakupów i złożenia zamówienia na brakujące produkty. A z mojej ulubionej kaszy jaglanej i przepysznego kremu orzechowo-ciasteczkowego zrobiłam pyszne kuleczki, które polecam Wam na deser do kawy :) 100 g suchej kaszy jaglanej 2 łyżki kremu orzechowo-ciasteczkowego 2 łyżeczki oleju kokosowego extra virgin łyżeczka soku(...)przykryciem przez 12 minut. Do ugotowanej gorącej kaszy dodajemy 2 łyżeczki oleju kokosowego i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy sok z cytryny i krem orzechowo-ciasteczkowy. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy ją do lodówki na 15 minut. Jeśli masa jest dla Was za mało słodka, można dodać syrop klonowy. Formujemy niewielkie kuleczki i odstawiamy
Mienta blogOrzechowiec Miodowo-orzechowe ciasto przekładane delikatną masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi. Świetne połączenie smakowe. Ciasto najlepiej zrobić jeden, dwa dni przed podaniem, wówczas blaty zmiękną, a smaki zdążą się przegryźć. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150g cukru Masa orzechowa: 250g(...)gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach ok 30 x 20 cm *** *** Przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i gotujemy przez chwilę do momentu rozpuszczenia się cukru *** *** Całość odstawiamy do przestudzenia, a następnie wykładamy na jeden
Blog z ApetytemJesienna fantazja w kulinarnych impresjach zaczyna się oczywiście w kuchni wypełnionej kolorami i smakami, które kierują nas ku rozmarzeniu. Na początek tej nieco melancholijnej opowieści smakowej proponujemy ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą. Jesienna pyszność w stylu Agaty, stworzona z owoców z naszych sadów. Fantazja i finezja W jesiennej kuchni króluje prostota, a tę lubimy najbardziej, bo w niej właśnie(...)ogrodzie, w lesie albo w kuchni, w której czas dojrzałej jesieni symbolizują gruszki, dynie, dojrzewające spokojnie pomidory pamiętające lato, włoskie orzechy i wielokolorowe cuda zamknięte w słoikach. Ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą Składniki: ¾ kostki masła (150 g) trochę mniej niż ¾ szklanki cukru (150 g) 2 duże jajka 1 i 2/5 szklanki mąki (240 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KulinarneImpresje.plpieczenia 1 łyżka kakao 80 g. cukru pudru 100 g. twardego oleju kokosowego 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 135 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana 400 g. śmietanki 36% Orzechowy karmel: 1 szkl. cukru 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych 1/4 łyżeczki soli 80 g. śmietanki 36% 2 łyżeczki masła Orzechowa kruszonka: 5 łyżek(...)mocnym ogniu, czekaj aż się rozpuści i zrobi bursztynowego koloru (nie mieszaj w trakcie rozpuszczania!). Następnie do karmelu wsyp orzechy, wlej śmietankę, dodaj masło i sól. Wymieszaj ostrożnie. Rozsmaruj orzechowy karmel na spodzie tarty. Odstaw do wystudzenia. Schłodzoną czekoladową śmietankę i ubij mikserem na gładki i sztywny krem (nie ubijaj zbyt długo aby się nie zwarzył!). Krem rozłóż na wystudzonym
Delicious PlaceTort orzechowy z nutellą . Jest to lekki torcik na biszkopcie kakaowo orzechowym, przełożonym kremem nutella, wykończony polewą czekoladową, udekorowany małymi rozetkami i złotymi kuleczkami cukrowymi. Jak zrobić taki tort, krok po kroku, prezentuję w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (6 dużych
RITA food channelminutowa wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym. To idealny pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia albo prostą sałatkę do pracy. To danie zaliczam do zdrowych przepisów w 15 minut. Makaron w kremowym sosie orzechowym z dodatkiem warzyw – wszystko, co powinno znaleźć się w pożywnym posiłku. Jestem fanką makaronu spaghetti i sosu mięsnego, mięsno-warzywnego, kulek(...)mięsnych, steków i takich tam . Ale jestem też zakochana w lekkich daniach makaronowych, takich jak ta sałatka z subtelnym sosem orzechowo-sezamowym. Makaron chow mein ? Tradycyjny chiński makaron dostępny w dwóch rodzajach: płaski i okrągły. Słowa chow mein znaczą „smażony makaron”. W różnych krajach receptury na dania z wykorzystaniem tego makaronu różnią się. Z moim przepisem nie zjecie
Słodkie GotowanieJakie są najlepsze przekąski imprezowe i co podać gościom, żeby się nie napracować i zrobić wrażenie? Zobacz moje sprawdzone przepisy na wspólne oglądanie seriali, imprezę czy babski wieczór. Mieszanka orzechowa To taka zdrowsza wersja orzeszków w glazurze czy innych nic nacsów. Najprostsza rzecz na świecie w przygotowaniu a wszyscy pytają zawsze o przepis. Składniki: pół kilo orzechów (u mnie mieszanka(...)orzechów laskowych prażonych (bez skórek), zwykłych laskowych i nerkowców) 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Jak przygotować mieszankę orzechową? Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy w sosie. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Odwrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut
Ugotowane pozamiataneptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym przygotowałam pod wpływem chwilowej zachcianki na coś do kawy. W godzinę były gotowe! Napełniłam je prostym kremem na bazie mascarpone i śmietanki, udekorowałam czekoladą i orzechami. Czekoladę wyciskałam z rożka(...)smaku ptyśków) będę polewać łyżką albo zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
Obiad gotowyroku na naszym świątecznym stole pojawił się tort makowo-orzechowy. biszkopt makowy: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/3 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka(...)Masę wylać do okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić po czym przeciąć na dwa blaty. biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę
Kolorowa kuchnia ElkiWitam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju(...)łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki cukru Na krem budyniowo - orzechowy: 25 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy ) pół szklanki
IzabelawkuchniBiszkopt to najważniejsza podstawa udanego ciasta. Zazwyczaj piecze się biszkopt jasny, kakaowy lub orzechowy. Ja dzisiaj mam dla was przepis na biszkopt orzechowy z którego najczęściej korzystam. W zależności ile i jak grube potrzebujemy biszkopty można upiec jeden i przekroić lub upiec dwa osobne biszkopty dzieląc składniki na pół. Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek L 8 łyżek cukru(...)orzechów włoskich mielonych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie
Ala piecze i gotujebędą równie słodkie i kremowe 🙂 Może Was też ponieść fantazja i przy pomocy swoich ulubionych produktów nadać inny smak lodom – kakao zamieni je w lody czekoladowe, masło orzechowe lub tahini w lody orzechowe, ziarenka wanilii w waniliowe, można też dodać trochę przyprawy piernikowej i cynamonu i zrobić lody piernikowe! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć(...)odlej wodę.Wystudź je. Schłodzone mleczko kokosowe ubijaj mikserem przez 3-4 minuty. Wrzuć do niego daktyle i tym razem blenduj przez 3-4 minuty. Pod koniec dodaj masło orzechowe lub awokado – blenduj jeszcze przez chwilę, dosyp płaską łyżeczkę kakao, ewentualnie szczyptę soli i wszystko zdblenduj na gładką masę. Przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przykryj pojemnik, żeby
Eat me! Fit me!