Czasem chce nam się coś bardzo słodkiego a nie mamy czasu na pieczenie ciasta wtedy doskonale sprawdzają się wafle przekładane słodką masą. Ja użyłam gotowej masy orzechowej ale można też użyć masy krówkowej. Gotowa masa jest bardzo słodka i już mała kosteczka takiego wafelka zaspokoi nasz słodki głód. składniki: 3 wafle tortowe 1 puszka masy orzechowej Helio (560 g) Moje(...)wafle były wielkości bloku A3. Na desce ułożyć jeden wafel. Posmarować go dokładnie masą orzechową aby wypełniła małe wgłębienia we waflu. Następnie położyć drugi wafel, docisnąć i też dokładnie posmarować go masą orzechową. Przykryć trzecim waflem, docisnąć. Następnie przełożone wafle przekroić na dwie równe części. Obie części skleić resztą masy orzechowej. Całość dobrze docisnąć deską aby wafle dobrze się skleiły
Monia miesza i gotujeMiał iść do kosza, ale po spróbowaniu okazał się tak smaczny i tak mocno czekoladowy, że było mi go żal i od razu pomyslałam o truflach. Dodałam jedynie masło orzechowe, za którym ostatnio bardziej niż mniej przepadam. Trufle, jak się okazało wyszły genialne. Z racji, że wychodzi ich dość sporo (ok. 40 sztuk) większość zapakowałam mężowi, by poczęstował znajomych(...)gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych, zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy
Made By Mom And Sonjasna i słodka – bez śladu goryczy. Mąka z ciecierzycy – robiona jest na dwa sposoby – albo z suchych ziaren cieciorki, albo z ziaren namoczonych, lekko fermentowanych i później prażonych. Orzechowa i zdecydowana w smaku. Wysokobiałkowa – 100g mąki z ciecierzycy to aż 28g łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Do zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek(...)Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie. Mąka z orzechów włoskich i laskowych – słodka, mocno orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej- do ciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje
Karo in the KitchenPani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)miodu (płynnego) 150 g cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń
Trzeci talerzCzasem jest tak, że przez przypadek wychodzą naprawdę pyszne rzeczy. Przeglądając blogi kulinarne natknęłam się na intrygujące połączenie sernika i masła orzechowego. Brzmi dość dziwnie. Takie ciężkie i kaloryczne... chyba, że zainwestujemy w domowe masło orzechowe i pyszny twarożek zamiast sera z wiaderka :) Zastanawiam się do jakiej kategorii zaliczyć ten przepis. U mnie była to kolacja, ale równie dobrze może(...)stanowić śniadanie, deser lub drugie śniadanie. Krem jest wyjątkowo pyszny, wyrazisty i sycący. Zapraszam wszystkich, którzy kochają masło orzechowe i serniczki :) Składniki: 3-4 łyżki twarożku 1-2 łyżeczki domowego masła orzechowego jogurt naturalny orzeszki ziemne Ser zmiksować z masłem orzechowym. Można regulować intensywność smaku, dodając mniej lub więcej masła. Przełożyć do miseczki, podawać z jogurtem i orzeszkami ziemnymi
Chocolate Muffin BlogDaktylowo-orzechowe pralinki owsiane nadziane maliną i masłem orzechowym, kawa (daktyle, banan, mąka orzechowa, zmielone płatki owsiane, mąka kokosowa,cynamon) Ostatnio przeżywam jakieś orzechowe oblężenie, wszędzie u mnie ono, może to dlatego dna kolejnych słoiczków są coraz bliżej? Nie sądzę, to pewnie przez małe skrzaty w mojej szafce. Udaje pozory spokojnego poranka, z kawą i pralinkami, jednocześnie
More food, love and dreamsmożecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka(...)mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce 4 bułki 1 duży pomidor kilka liści sałaty sos tzatziki świeże liście mięty Przygotowanie: Bakłażana pokrój w plastry, umieść je w durszlaku, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz plastry
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z masą czekoladową z petit beurre'ami i bakaliami Andrut z kokosem i biszkoptami Składniki: 1 paczka andrutów Składniki na masę mleczną ¼ szklanki mleka ¼ szklanki cukru 17 dag masła 1 szklanka mleka w proszku Wykonanie(...)Mleko zagotować z cukrem do zgęstnienia, następnie wystudzić i utrzeć z masłem i mlekiem w proszku na pulchną masę. Składniki na masę orzechową: 10 dag masła 16 dag kremu orzechowego (4 łyżki) 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych orzechów 10 dag posiekanych orzechów Wykonanie: Masło utrzeć z kremem orzechowym, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Składanie: Pierwszy andrut posmarować
Tradycyjna Kuchniaimieniny, święta. Konkretne, bardzo podzielne, długo zachowujące świeżość, pięknie się krojące i co najważniejsze smakiem zachwycające. Dwa kruche ciasta, każde z nich z konfiturą i pianą – bakaliową i orzechową. Samodzielnie genialne w smaku a przełożone mocno kawowym kremem to istna bajka. Uwielbiam tego typu ciasta, kruche a zarazem urozmaicone kremem i dodatkami. Dla mnie rewelacja. Polecam i Wam. Składniki(...)pieczenia. Wykładamy na nie ciasto. Na pierwszą formę, na ciasto kruche wykładamy połowę konfitury i pianę bakaliową. Na drugą formę na ciasto kruche wykładamy pozostałą konfiturę i pianę orzechową. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 minut. Jeśli macie możliwości to pieczemy dwa ciasta jednocześnie, jeśli nie to najpierw pierwsze ciasto a następnie, podczas pieczenia ciasta pierwszego dopiero
Made By Mom And Sonjestem od niego uzależniona i jeśli ktoś z was nie próbował jeszcze domowego masła orzechowego to serdecznie zapraszam. Robi się je bardzo szybo, jest zdecydowanie lepsze od tego dostępnego w sklepach i zdecydowanie tańsze a co najważniejsze wiemy co jemy. Świetne jako dodatek, cudowne jedzone łyżeczką ze słoika- masło orzechowe można jeść ze wszystkim. Składniki: 500 g orzeszków ziemnych solonych(...)Sposób przygotowania: Miksujemy orzechy z cukrem pudrem na gładką masę. Jeśli lubimy masło z kawałkami orzechów miksujemy je odrobinę krócej. Moje dzisiejsze II śniadanie z wykorzystaniem domowego masła orzechowego BelVita (z orzechami i czekoladą) przełożona masłem orzechowym i kawałkami banana. Łatwa, szybka i pożywna przekąska, która świetnie smakuje z naszym masłem orzechowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytmodyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez
Jadło i czytadłociasto z serii ‚jednoblaszkowych’. Kolejne proste, w miarę szybkie w przygotowaniu i finałowo bardzo smaczne. Ciasto na kruchym spodzie, ze smażonymi na świeżo jabłkami, z pyszną warstwą kokosowo – orzechową, przykryte ponownie kruchym ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym(...)drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i polewamy polewą miodowo – orzechową.Polewa miodowo – orzechowa:1 łyżka miodu 1/3 kostki margaryny 2 łyżki cukru trzcinowego 2 garści posiekanych na drobno orzechówWszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i polewamy przestudzone
Made By Mom And SonDruga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.Bajaderki orzechowe z NutelląSkładniki:350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki(...)bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można
Mania GotowaniaBardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.Składniki na ciasto :350g mąki4 żółtka250g margaryny1/2 szkl cukru pudru1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1kg jabłek2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek)1 łyżka masłaMasa orzechowa:200g mielonych orzechów włoskich250g margaryny1 szkl mleka3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3)Dodatkowo:polewa czekoladowaPrzygotowanie:Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy
charlotte gotujeCiasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo - kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :)Wymiary blaszki: 28 x 24 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki:Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych(...)łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania :Biszkopt orzechowy : x 2 Białka ubijamy z cukrem aż powstanie piana. Następnie dodajemy po 1 żółtku , mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy , bułkę tarta. Delikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości
Słodkości i nie tylko