orzechowe - 1003 przepisów (strona:22/67)

Jesienna chrupiąca tarta 189

mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie(...)minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia. Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy. W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika . Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo . Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie

Z Kuchni Do Kuchni
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 318

laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie:Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość(...)lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki

Ala piecze i gotuje
Domowe bajaderki 320

czekoladowego, ale nie mogłam pozwolić by się zmarnowało! Dlatego w błyskawicznym tempie zaświtał mi w głowie pomysł na domowe bajaderki. Do ich przygotowania użyłam miedzy innymi ciasta czekoladowego, masła orzechowego oraz czekolady z dodatkiem orzeszków arachidowych. Bajaderki wyszły miękkie, wilgotne, no po prostu pyszne!!! Składniki: 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe),  1/3 szklanki mleka,  3 czubate łyżki masła(...)orzechowego,  2 łyżki powideł śliwkowych,  30g masła,  czubata łyżka kakao,  50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,  orzeszki arachidowe do obtoczenia.  Wykonanie Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można

Z miłości do słodkości
Miodownik 402

cioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni  czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc(...)gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g  margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa orzechowa: 2 łyżki miodu 10 dag cukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich Masa z kaszki manny, zwana masą grysikową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z bezą kokosową 195

CSkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej   Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków(...)boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie

Słodkości i nie tylko
Orzeszki kakaowe 207

znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis mimo(...)cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe.. 25 dag mąki  15 dag masła lub margaryny  12 dag cukru pudru  1 łyżka kakao  Nadzienie: 15 dag masła  15 dag cukru pudru  10 dag orzechów włoskich mielonych  mleko (ok. pół szklanki)  około 30 g spirytusu

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 206

czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe "szyszki" na patyczkach autorka: czarownie | blog: Słodka magia od kuchni Najlepsze! Czekoladowe z kremem z masła orzechowego i kajmakiem autorka: shiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny(...)cinnamon A może kinder maxi king... cake? autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Słodka tarta kajmakowo-bananowa. autorka: Kuchnia Po Studencku | blog: Kuchnia po studencku Babka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym w sosie karmelowym autorka: ManiaWypiekania | blog: Mania Wypiekania Tort kokosowy z karmelem i wiśniami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion

Mania Gotowania
Ciasto czekoladowo - chałwowe 341

minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po dokładnym wymieszaniu, ubijamy dalej, dodając po łyżce serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła  - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło orzechowe i mleko

SMYKWKUCHNI
Pancakes z papierówkami 253

tych oryginalnych pancakes, ale również wyśmienicie smakują! Idealnie pasują na wykwintne śniadanie. Składniki: 2 - 3 papierówki 2 czubate łyżki maki kukurydzianej (można zastąpić inną) 2 jajka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka miodu  cynamon Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Do białek wrzucić: żółtka, mąkę, masło orzechowe, miód, cynamon, obrane i pokrojone w drobną kostkę(...)jabłka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju smażymy placuszki z obu stron, aż do zarumienienia. Polecam podawać z domowymi konfiturami lub masłem orzechowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tort egipski 11198

Tort egipski – po prostu obłędny. Zawsze chciałam go zrobić, a dostałam go jako dzisiejszą urodzinową niespodziankę od mamy. Jaki jest tort egipski? Zamiast biszkoptu – lekka białkowo-orzechowa pianka przełożona szlachetną masą z budyniu na dziesięciu żółtkach oraz bitą śmietaną. W środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko(...)współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru

Poezja smaku
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 455

baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek i największe łasuchy mają dość ;-). Spód z owsianych ciasteczek w połączeniu z masłem orzechowym- pychotka. Serniczek baaardzo godny polecenia, nie tylko na wielkanocny stół. ;-)I niech Was nie przerazi sposób wykonania, bo wbrew pozorom, nie jest ono zbyt skomplikowane, a smak jest wart poświęconemu(...)prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję).Składniki:Spód:- 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą- 175g masła orzechowego- 1-2 łyżki stopionego masłaMasa serowa:- 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę)- 250g serka mascarpone- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)- 160g

Smaczne Zdrowe
Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) 217

mąki 1 kostka margaryny lub masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia 400 g musu jabłkowego 4 łyżki jagód mrożonych 75 g posypki orzechowej (Crocante de avellana) Przygotowanie: Mąkę pszenną, pokrojoną w kostkę margarynę, 6 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a nastepnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na przynajmniej 30 minut(...)lodówki. Połową ciasta wykładamy spód formy, na wierzch układamy mus jabłkowy, posypujemy mrożonymi jagodami i posypką orzechową. Drugą połowę ciasta skubiemy na owoce lub jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Powierzchnię ciasta posypujemy jeszcze łyżką posypki orzechowej. Ciasto Skubaniec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Jeśli ktoś

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moja Słodka Pavlova 214

Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :)  Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym  Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją. Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej. Gdy białka(...)sztywna, ale szklista wyłączamy mikser.  Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej

Sajkofanka smaku
Tort orzechowo kokosowy 24571

rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 25 jajek5 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMitBlat kokosowy4 białka200 g cukru200 g kokosu KrestoKrem czekoladowy6 jajek1(...)cukru150 g gorzkiej czekolady3 łyżki płaskie ciemnego kakao500 g  masła lub margarynydżem brzoskwiniowyorzechy  włoskie mielone Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na  sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką

Ala piecze i gotuje
Marysieńka 172

zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji(...)delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier

Mia Cucina Sofieta