Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne
Moje domowe kucharzeniesuszonych moreli KRESTO 70 ml gorącej wody 30 ml likieru cointreau 15 g cukru 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit] 50 g cukru Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić(...)Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem. Spód posmarować masą morelową.Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową].Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min.Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem
Moje domowe kucharzeniewcześniej nie słyszałam...jest tyle gatunków olejów i na pewno nie ja jedna nie wiem o wszystkich..Dostałam olej z awokado..jest to olej o pięknym zapachu..o smaku orzechowym ...Olej ma także piękny zielony kolor..Olej ten ma sporo właściwości..poniżej przytoczę kilka słów z internetu..Ja z braku czasu jeszcze nie wypróbowałam tego oleju..tzn. przed chwilką zamarynowałam(...)Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.Kulinarne zastosowanie oleju z awokadoDelikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą
Moje domowe kucharzenieśniadaniowe cudo <3 Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku budyniowego toffi 1 łyżka błonnika kakaowego 1 łyżeczka nutelli 1 łyżeczka masła orzechowego Garść rodzynek 3 garści porzeczek czerwonych Przepis: Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy roztwór(...)proszku budyniowego i trzech łyżek mleka i mieszamy. Następnie dorzucamy błonnik i rodzynki i mieszamy trzymając owsiankę na małym ogniu. Całość przekładamy do miseczki dodajemy nutelli i masła orzechowego, posypujemy porzeczkami. Smak genialny! Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą nutelli
Emcia Pichcichrupkami ryżowymi (np. firmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez(...)chłodzimy w lodówce przez około 30-40 minut. Przygotowujemy polewę. Kajmak i mleko podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aż masa stanie się rzadsza. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy wszystko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek . Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę karmelową. Przykrywamy odłożonym blatem i polewamy polewą karmelową. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami
Mania Gotowaniasoli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki(...)kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Ułożenie ciasta:Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaskładników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem. Krem nr 2 1/3 margaryny 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 2 paczki krakersów pokruszonych Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem
SMYKWKUCHNIszczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI Ciasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy(...)najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże
SMYKWKUCHNIcukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej
SMYKWKUCHNIszklanek) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 świeża czerwona chili 1 łyżeczka kurkumy ½ pęczka dymki 1 czubata łyżeczka masła arachidowego (czyli po prostu masło orzechowe) 4 suszone liście limonki kaffir (no i tutaj pojawił się problem, zamiast liści użyłam całą limonkę, nie obraną i porządnie wymytą) ½ pęczka świeżej kolendry (Jamie poleca, aby nie używać liści(...)malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję
Brzuszki Łakomczuszkiupiekłam mu kolorowy tort. Liczę na uśmiech na Jego twarzy, kiedy będzie zdmuchiwał świeczki.Taką rybkę zrobi każda osoba, nawet mało utalentowana plastycznie (jak i ja :) ).Upiekłam Tort Orzechowy, na wierzchu znajduję się polewa, która bardziej przypomina mus czekoladowy (2 tabliczki czekolady i około 100 g kremówki).Ciasto przełożyłam masą orzechową, posmarowałam nią też wierzch i boki ciasta. Wstawiłam
Przepisy AleksandryRobiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej, a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie owsianej, zamiast mąki orzechowej dałam słonecznikową (a miałam zamiar dać migdałową - czyli jeszcze jedna wersja przede mną;) i jeszcze inne zmiany poczyniłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam do tej pory mleko sojowe, kokosowe i ryżowe. Następne w kolejności miało być orzechowe z orzechów laskowych, ale najpierw zrobiłam migdałowe, orzechowe jeszcze chwilę poczeka. Przepisy na mleko migdałowe są bardzo podobne do siebie, najważniejsze to namoczyć migdały, zmiksować z wodą i przecedzić, reszta to niuanse i co kto woli. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDostałam "zamówienie" od męża na ciasto owocowe. Pomyślałam, że owsiano-orzechowe robiłam już kilka razy, więc zrobię tym razem inne. Wpadło mi w oko ciasto rabarbarowe z mojego bloga, również z mąką orzechową, ale trochę innej konstrukcji. Zdecydowałam się zrobić podobne z brzoskwiniami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy