HERBACIANY OMLET Z RICOTTY /przepis własny/ 90 g ricotty 40 g mąki graham 15 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z ulubionej herbaty* 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować
Poranek na słodkowarzyw) grillujemy je z dwóch stron na patelni grillowej,lub na zwykłej z odrobiną oleju-lekko solimy, jajka roztrzepujemy ze śmietaną,solą pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem(jak ktoś lubi może dodać trochę posiekanej natki pietruszki ) smażymy na odrobinie oleju 3 cieniuteńkie omlety jeszcze ciepłe omlety smarujemy serkiem,na to układamy plastry grillowanej cukinii i ciasno zwijamy,potem owijamy folią
Swojskie jedzonkoPyszny wytrawny omlet, który zamiast smażyć na patelni będziemy piec w piekarniku. Dzięki temu będzie mniej tłusty, ale zachowa ten smak, który powinien powstać z połączenia jajek i boczku. Klasyka, ale w nieco innej formie
Milion SmakówKlasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka przypraw prowansalskich szczypta soli pomidor 1/2 cebuli czerwonej kiełki brokuła starty żółty ser oliwki 1 łyżka masła Sposób przygotowania Jajka wymieszać
Pink Envelopeśmietanką, w przygotowaniu przypominają trochę francuskie omlety, w smaku, są równie dobre, tylko bez tłuszczu. Fajna alternatywa na śniadanie, jeżeli nie chcecie stać z rana przy patelni. Spróbujcie!"Składniki:3 jajka1 łyżka cukru pudru waniliowego50 g cukru5 czubatych łyżek mąki pszennej200 ml śmietanki 30 % dżem truskawkowySposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier kryształ i cukier puder ubijamy
Słodkie PrzyjemnościJeszcze szaleję z ostanimi cukiniami. Proponuję pyszny omlecik na śniadanko:)składniki:2 jajka100 g cukinii30 g chudej kiełbasy50 g sera żółtego2 łyżki mleka1/2 łyżeczki natki piertuszkiolej
Monia miesza i gotujeOmlet jest bardzo delikatny i lekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte(...)paski. Cebule obieram i drobno kroję. Na łyżce masła przesmażam cebulę, dodaję pokrojone kanie i dalej smażę. Doprawiam sola, pieprzem. Grzyby przekładam na talerz. W misce wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną, na którą wykładam grzyby, posypuje zieleniną. Omleta smażę na wolnym ogniu pod przykryciem aż się
wesoła kuchniajeżeli znudziły Ci się już sadzone, jajecznica i omlet na zmianę to oznacza, że właśnie przyszedł czas na kupno kokilek. Takie śniadanie to również dobry sposób na czyszczenie lodówki po całym tygodniu. Kawałek sera, kilka plasterków niezjedzonej wędliny, pół cukinii i pieczarka? Proszę bardzo! Wrzucamy do kokilki, wbijamy jajko i śniadanie mistrzów gotowe. Celowo nie podaję proporcji - po prostu
Cook&Lovedania. I taki właśnie jest dzisiejszy omlet z brokułami i kozim serem. Może z powodzeniem być podany na obiad (dla zabieganych jak znalazł) lub na sytą kolację. Niepowtarzalny smak omlet zawdzięcza dodatkowi brokuł (i te charakterystyczne górki) i sera koziego. Lubicie ser kozi ? Próbowaliście już? Jeśli nie to polecam Wam zacząć od tego prostego przepisu lub zapiec go wraz(...)można podzielić na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy całe jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie wkruszamy nasz kozi ser i znów całość dokładnie mieszamy widelcem. Na koniec doprawiając wszystko solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. Masę jajeczno-serową wylewamy na nasze brokuły. Całość smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się prawie zetnie. Na koniec omlet zszywamy
Słodkie okruszkiprzypomni smakiem, aromatem i kolorami tą piękną stronę jesieni. Podałam na stół zdrowy omlet w dyniowych barwach z cynamonem, kawałkami jabłuszka i soczystą mandarynką. Każdy kęs poprawiał nastrój. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 4 łyżki piure z dyni 3 1/2 łyżki mąki ryżowej 2 jajka klasy M szczypta sody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe jabłko(...)masy dyniowej, mieszamy. Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze
Słodkie okruszkiniej po prostu to, co akurat znajdę w lodówce. Taki jajeczny omlet to również doskonały posiłek dla wszystkich na diecie redukcyjnej i nisko-węglowodanowej. Jeśli przejadła Ci się nudna jajecznica, to zrób sobie dla odmiany frittatę, z tym, co lubisz najbardziej! ;) * SKŁADNIKI na 1 porcję 3 jajka garść rukoli garść pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz sól do smaku 1 łyżeczka
Food SquareTortilla Hiszpańska to nic innego jak omlet z ziemniakami. Kombinacji może być tyle ile tylko podpowie Wam wyobraźnia. Dodajcie mięso, warzywa lub krewetki. Można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków, lub ziemniaków które pozostały wam z wczorajszego obiadu. Szybka i pyszna . Idealna dla zabieganych, zapracowanych czy tych z Was którzy nie lubią przesiadywać w kuchni. Koniecznie wypróbujcie ! Porcja(...)podsmaż chwilkę. Na wierzch połóż wcześniej przygotowaną cebule z szynką. Jajka roztrzep w misce, dodaj przyprawy i zioła, następnie wlej na smażone ziemniaki na patelni. Podsmażaj chwilkę na niedużym ogniu. Obróć. W tym celu połóż talerz na patelni i odwróć patelnie - omlet będzie leżał na talerzu, zsuń go ponownie na patelnie i smaż
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiekawy pomysł na pyszne i szybkie śniadanie na ciepło. Omlet przygotowany w ten sposób zaskakuje fantastycznym smakiem. Jest puszysty i dzięki dodatkom bardzo aromatyczny. Za jednym razem można włożyć do mikrofali 2 kubeczki. 2 jajka łyżka mleka łyżka startego żółtego sera łyżka posiekanego szczypiorku plasterek szynki 2 suszone pomidorki sól, pieprz Duży kubek posmarować od środka olejem z pomidorów
Smakołyki Asibrownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce. W bardziej wypasionej wersji znajdziemy również smażony bekon i fasolkę po bretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym serem. Czasem znajdzie się też musli z jogurtem. Śniadanie w restauracji
Zawsze głodna!zapiekanka to bardzo proste, rustykalne danie, które smakuje wybornie i świetnie zaspokaja głód. Można powiedzieć, że jest rodzajem pieczonego omletu - wielkiego, grubego i pełnego soczystych warzyw. Dodatek cheddara i ostrej musztardy przydaje nieco charakteru łagodnym warzywom i idealnie równoważy smak dania, które zniknęło błyskawicznie i nawet nie pamiętam, czy zdążyło wylądować na talerzach. ;) PS Na etapie produkcji zapiekanka ma najpiękniejsze(...)naszej gdańskiej Lechii. ;) Składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 1 mały kalafior (lub paczka mrożonego) 1 por 6 jajek 150 ml słodkiej śmietanki 180 g startego cheddara (lub innego ostrego sera) 2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej lub Dijon) sól i pieprz masło Wykonanie: Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone
zadanie-gotowanie