jajkiem za pomocą rózgi, do momentu aż jajka zrobią się płynne i luźne, dopraw solą i pieprzem. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj na miazgę czosnek. Na połowie porcji oleju kokosowego przesmaż dosłownie 1 minutę szpinak, tylko aby czosnek uwolnił aromat. Na patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź resztę oleju kokosowego wylej masę na omlet. Smaż obustronnie na lekko złoty kolor. Omlet
SMYKWKUCHNIBiszkoptowy, bezglutenowy omlet z owocami. Smakuje jak najlepsze ciasto biszkoptowe, a z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu greckiego to poezja na talerzu! Na śniadanie, lekki lunch lub podwieczorek - smakuje wszystkim bez wyjątku. Koniecznie spróbujcie! Składniki na 1 porcję: 2 jajka 2 łyżki mąki bezglutenowej ( u mnie Mix Per Pane NUTRI FREE ) 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezownowych owoców(...)cukier. Delikatnie zmiksuj. Na dużej ptaelni rozgrzej olej i wylej biszkoptowe ciasto. Łyżką dokładnie i równo rozprowadź na całej patelni. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowy omlet posmaruj jogurtem lub serkiem i udekorujnowocami. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaOmlet serowy to ostatnio moja ulubiona propozycja na kolację :) Tym razem przygotowałam wersję czekoladową, która jest jeszcze lepsza niż tradycyjna! Jako dodatki wykorzystałam świeży twarożek oraz migdały i suszoną żurawinę :) Bez zbędnych słów wstępu - zapraszam :) Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku(...)Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć serek i posypać migdałami i żurawiną. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdodałam mój ostatnio ulubiony sos na bazie masła z orzechowy nerkowca. Taki omlet wpisuje się idealnie na jesienne śniadanie. Składniki: 30 g płatków owsianych (Big Nature) 30 g płatków jaglanych (Big Nature) 20 g daktyli (Big Nature) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 małe jajko 50 ml mleka (ja użyłam sojowe) 1 mała gruszka 1/2 łyżeczki oleju(...)dodatkami, choć sam smakuje równie pysznie. Ja posmarowałam go masłem z orzechów nerkowca, które rozmieszałam z odrobiną mleka sojowego, aby nabrało odpowiedniej, nieco płynnej konsystencji. Wartości odżywcze (cały omlet, bez dodatków): energia: 440 kcal białko: 16 g tłuszcze: 11 g węglowodany
Zdrowie na języku :PHej! Bardzo lubimy śniadania na ciepło. Kiedy więc rano dysponuję czasem, to smażę omlety albo placuszki. Dziś mamy pancakes, które przypominają lato. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieSkładniki:1 nieduża cukinia1 marchewka100 g żółtego sera1 cebulka1 jajkosól, pieprzsiekana natka pietruszkiok. 5 łyżek mleka100 ml mlekaszczypta czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1. Cukinię i obraną marchewkę
Kuchnia domowa Aniplasterków szynki drobiowej szczypta czerwonej papryki, sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z przyprawami i serkiem wiejskim szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelnie paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) szybko wykładamy na omlet paprykę, pieczarki, szynkę smażymy omlet na małym ogniu przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsiebie, a jeśli jednak czegoś Wam brakuje- nie ma problemu! Dajcie znać tutaj. Wkrótce zapraszam również po przepisy z nowymi produktami oraz recenzje.A teraz powrót do konkretów. Sam omlet to 232,4kcal w tym 16,4g białka, 6,1g tłuszczu, 20,3g węglowodanów oraz 16,3g błonnika. Dla porcji ze zdjęcia, wzbogaconej o dodatki, wartości prezentują się następująco: 487,4kcal(...)mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananemDodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni, bez tłuszczu, pod przykryciemPo około 1,5 minuty przekręcić ostrożnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze około 1 minutyPóźniej pozostaje dodać ulubione dodatki i nieziemsko pyszny i puszysty omlet gotowy
peanutbuttermonsterżaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia albo użyć patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Taki pieczony omlet wychodzi bardzo puszysty i smakuje całkiem inaczej niż ten smażony na patelni. Najlepiej posmarować go masłem orzechowym, ale bez dodatków również smakuje świetnie :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki (u mnie owsiana) szczypta soli łyżka ksylitolu pół banana lub 1 mały
Healthy food explorerDziś zdradzę Wam, co najchętniej jem na kolację! Uwielbiam, po prostu uwielbiam omlet w tej wersji! Tak, tak, wiem, że omlety to bardziej na śniadanie, ale rano nie mam na nie czasu, a wieczorem.. mmmm pycha! A żeby było ciekawiej, jest on częścią mojej diety opracowanej przez dietetyka. Można? Można! Jest zdrowo, sycąco i zgodnie z zaleceniami(...)łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie: Jajka roztrzebać widelcem lub rózgą, doprawić solą, pieprzem, dodać płatki orkiszowe wymieszać. Pomidorki pokroić na połówki, dymkę posiekać, oliwki pokroić w krążki, a ser w sporą kostkę. Na patelnię wysmarowaną olejem wylać masę jajeczną, i smażyć zagarniając ścięte fragmenty do środka. Przełożyć omlet na drugą stronę i zdjąć z gazu
Kulinarne Inspiracjewith your favorite toppings. Enjoy! BANANOWY OMLET Z CZERWONEJ SOCZEWICY /przepis autorski/ /1 porcja/ 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 35 g mąki gryczanej (może być inna) 5 g bio sproszkowanych wodorostów kelp 5 g bio korzenia yaconu w proszku szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej pół dużego banana łyżeczka cukru z kwiatu kokosa 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki kamienia winnego(...)gęstsza niż na naleśniki. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Przy przewracaniu należy szczególnie uważać, gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką. Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego należy pilnować, aby się nie przypalił. Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ulubionymi dodatkami. Smacznego! *** Yacon jak i wodorosty możecie kupić w sklepie
Poranek na słodkoFrittata to włoski omlet, który jest doskonałym pomysłem na sycące a zarazem lekkie śniadanie dla całej rodziny. Robi się ją bardzo szybko i jest niezwykle prosta w wykonaniu. Do tego idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimo. U mnie w tym wydaniu do masy jajecznej dodałam szpinak, ser mozzarella, boczek i pomidorki. Smakuje wyśmienicie więc koniecznie spróbujcie! Składniki(...)osób) 6 jajek 40 g masła klarowanego ghee , smalcu lub oleju kokosowego 250 g liści świeżego szpinaku 80 g sera feta, 250 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku 250 g boczku wędzonego 100 g pomidorków koktajlowych oregano sól himalajska pieprz Przygotować patelnię – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji
Ola la LCHFsię prezentuje. Składniki kilka większych świeżych grzybów ( można zastąpić pieczarkami) 1 cebula posiekana szczypiorek 4 jajka 2 łyżki mleka sól, pieprz według uznania olej Grzyby drobno posiekać wrzucić na patelnię na rozgrzany olej. Posolić ,posypać pieprzem, według uznania. … Czytaj dalej a’la omlet ze świeżymi grzybami
gotuj ze mnązużyć postawiłam na omleta, które swoją drogą jadam od jakiegoś czasu bardzo często na śniadanie. Omlet jest bezglutenowy, a jego istotnym składnikiem jest brzoskwinia. Całość smakuje bardzo dobrze, a dzięki obecności owocu placek nie jest suchy. Składniki: 60 g mąki ryżowej 1 jajko 50 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu 1/2 brzoskwini Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pkroimy na małe kawałki, podduszamy w rondlu lub na patelni na oliwie. Następnie zalewamy roztrzepanym jajkiem z niedużą ilością mąki, przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Przykrywamy i smażymy chwilę, aby się ścięło. Podajemy gorące na talerzyku, posypane rzeżuchą. T aki omlet doskonale nadaje się na śniadanie
Przepisy i porady kulinarne