swojej diecie, a gdy już zdecydują się na posiłek, który go zawiera, odpowiednio go ugotować. Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g Wartość energetyczna - 110 kcal Białko ogółem - 7,60 g Tłuszcz - 0,40 g Węglowodany - 19,65 g Błonnik - 5,4 g Witamina C – 0,3 mg Tiamina – 0,097 mg Ryboflawina(...)zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatityswojej diecie, a gdy już zdecydują się na posiłek, który go zawiera, odpowiednio go ugotować. Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g Wartość energetyczna - 110 kcal Białko ogółem - 7,60 g Tłuszcz - 0,40 g Węglowodany - 19,65 g Błonnik - 5,4 g Witamina C – 0,3 mg Tiamina – 0,097 mg Ryboflawina(...)zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatityswojej diecie, a gdy już zdecydują się na posiłek, który go zawiera, odpowiednio go ugotować. Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g Wartość energetyczna - 110 kcal Białko ogółem - 7,60 g Tłuszcz - 0,40 g Węglowodany - 19,65 g Błonnik - 5,4 g Witamina C – 0,3 mg Tiamina – 0,097 mg Ryboflawina(...)zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody Gatityzapraszamy do przejrzenia innych pomysłów na śniadania. Pyszne są nasze tosty z patelni z jajecznicą i serem feta , a także chrupiące kanapki z pastą jajeczną . Zobacz również przepis na omlet z szynką i serem oraz sprawdź jak w szybki sposób zrobić jajka w koszulkach . Na Naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również mnóstwo przepisów na pyszne obiady oraz sałatki i surówki. Polecamy(...)kilku minutach (5 -7), kurki zmienią kolor i zmiękną. Wówczas zdejmujemy patelnię z ognia i wbijamy na nią jajka. Stawiamy ponownie na palniku i ustawiamy niską moc. Czekamy, aż białko zacznie się ścinać. Przy pomocy drewnianej lub silikonowej łopatki zaczynamy lekko mieszać, zaczynając od żółtek. Kiedy żółtka połączą się z białkiem doprowadzamy do ścięcia się jajecznicy cały czas
Kuchnia Na Wypasiepasta na kanapki z tuńczykiem. Uwielbiam takie pasty, które robię w 10 -15 minut i mam super dodatek na kanapki czy naleśniki na kilka dni! Pasta jest przepyszna, pełna białka, idealna dla całej rodziny! Teraz w okresie letnim tym bardziej polecam, kiedy mamy pod ręką dostępny młody szczypiorek! PRZEPIS NA PASTĘ NA KANAPKI: - 1 puszka kukurydzy - 1 słoik(...)POMYSŁY NA PYSZNE ŚNIADANIA: 1. MINI PANCAKES KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI 2. NALEŚNIKI PINA COLADA! KOKOSOWO - ANANASOWE! 3. CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM KOKOSOWYM! 4. OMLET BISZKOPTOWY Z PODWÓJNYMI TRUSKAWKAMI 5 . SZAKSZUKA ZE SZPARAGAMI. POMYSŁ NA WIOSENNE ŚNIADANIE! 6. PRZEPIS NA OWSIANKĘ, PORCJA I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA. 7. JAK ZROBIĆ BARDZO CHRUPIĄCE GOFRY? EXTRA
SMYKWKUCHNIktoś zapytał mnie, bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażam sobie gotowania, bez wahania odpowiedziałabym, że nie mogłabym obejść się bez patelni. Bez niej nie zrobimy pysznych placuszków warzywnych, naleśników, omletów czy zwykłych jajek sadzonych. Do tej pory w swojej kuchni korzystałam już z bardzo wielu dostępnych w sprzedaży tańszych czy droższych patelni. O tych tanich teflonowych można powiedzieć tylko jedno(...)Zawsze denerwowało mnie to, że aby białko było ścięte musiałam dłużej trzymać je na patelni. Masło, które zaczynało w związku z tym zmieniać kolor na brązowy tworzyło brzydką ciemną otoczkę wokół jajka. Na patelni WOLL smażę jajka sadzone bez grama masła. Po wbiciu jajka na powierzchnię zmieniam moc palnika na średnią, białko idealnie się ścina, a żółtko pozostaje
Delicious Placektoś zapytał mnie, bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażam sobie gotowania, bez wahania odpowiedziałabym, że nie mogłabym obejść się bez patelni. Bez niej nie zrobimy pysznych placuszków warzywnych, naleśników, omletów czy zwykłych jajek sadzonych. Do tej pory w swojej kuchni korzystałam już z bardzo wielu dostępnych w sprzedaży tańszych czy droższych patelni. O tych tanich teflonowych można powiedzieć tylko jedno(...)Zawsze denerwowało mnie to, że aby białko było ścięte musiałam dłużej trzymać je na patelni. Masło, które zaczynało w związku z tym zmieniać kolor na brązowy tworzyło brzydką ciemną otoczkę wokół jajka. Na patelni WOLL smażę jajka sadzone bez grama masła. Po wbiciu jajka na powierzchnię zmieniam moc palnika na średnią, białko idealnie się ścina, a żółtko pozostaje
Delicious PlaceWęglowodany 5 g Błonnik 2,2 g Cukry 2,3 g Białko 2,2 g Kwas askorbinowy 4 mg Wapń 6 mg Żelazo 1,7 mg Witamina(...)Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany 18% 1 duża cebula natka
Kulinarne przygody Gatitydressing i poręczny widelec. Są fajne na podróż, jako przekąska do pracy, czy szkoły. Hitem była nawodniona Tapioką, czyli brazylijski przysmak od Koala Poland , z której zrobiliśmy min. pyszny omlet. Tapioka to produkt bezglutenowy o właściwościach hypolaergicznych. Nie ma w niej glutenu, czy cholesterolu. Dlatego często króluje w kuchni cukrzyków i osób borykających się z celiakią, dobrze wpływa na układ(...)parmezanem na gęsty sos. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki. Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg Składnik: 5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet) 15 jajek 100g masła 3 cebule ser kozi 250g sól, pieprz sałata mix Eisberg do dekoracji Przygotowanie: Wsypujemy saszetkę tapioki
Słodkie okruszkiwspominałam- rozstanie z moim śniadaniem idealnym nie jest łatwe, z tego względu jego zamiennik musi być naprawdę zachwycający. Nie ma tu miejsca na niedociągnięcia i drobne wady. Omlet bananowy ( KLIK ) sprawdził się idealnie, ale podejrzewam, że znalazłam dla niego godnego przeciwnika... razy dziesięć. Przewaga liczebna swoją drogą, ale w kwestii jedzenia nie chodzi tak bardzo o ilość(...)sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód". Z podanej ilości składników otrzymacie 10 mini-muffinek. Jedna to zaledwie 88kcal w tym 3g białka , 2,2g tłuszczu , 15g węglowodanów oraz 2,7g błonnika . SKŁADNIKI: 150g zmielonych płatków owsianych górskich 20g otrębów żytnich 80g banana 20g siemienia lnianego 25g rodzynek 1/2 szklanki napoju sojowego
peanutbuttermonsterPrzepyszny omlet na bazie mąki orkiszowej z nutką kokosowych smaków. Tym razem podałam go na bogato, bo jest i dużo masła orzechowego, ale także serek kakaowy. Smakuje genialnie, robiłam go w tej kombinacji już wielokrotnie i zawsze wychodzi idealny. Składniki: 15 g mąki kokosowej 45 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru kokosowego(...)minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze bez dodatków: energia: 380 kcal białko: 19 g tłuszcze: 11 g węglowodany
Zdrowie na języku :POmleciki brokułowe to propozycja na śniadanie, które da nam zastrzyk energii na cały dzień. A przy tym jest bardzo zdrowe i smaczne... Składniki: 1/2 średniej
Kuchnia MagdaLenynajbardziej wyczekiwanych owoców. Doskonałe do wielu wypieków, deserów, sałatek, koktajli. W sezonie zjadam je bardzo często na śniadanie, dodając do porcji owsianki lub jaglanki, do jogurtu z granolą, do omletu, placuszków, twarożku i ... długo by wymieniać ;) Dzisiejszy przepis polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Nie napracujecie się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zapiekankę podawajcie(...)wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Pianę
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 łyżki mąki sojowej (ok. 30 g) 1 łyżka płatków jaglanych (ok. 10 g) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego (ok. 50 g) 1/2 małego banana
Vroblewska-fitlifeI dealny pomysł dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez słodkiego posiłku. Wiem, z własnego doświadczenia, że nie da się (lub jest bardzo ciężko) jeść
Chocolate Muffin Blogbogate w błonnik. Błonnik pozwala utrzymać uczucie sytości i wspomaga prawidłowe trawienie. Białko powinno stanowić około 25-30% twojego codziennego spożycia. Doskonałym źródłem białka są: chude mięso, ryby, rośliny strączkowe. Te produkty nie tylko przyspieszają metabolizm, ale także wspierają rozwój masy mięśniowej. Dodatkowo białko pomaga zredukować chęć podjadania między posiłkami. Warzywa takie jak: brokuły, szpinak, papryka(...)mięśniowej. Regularne spożywanie białka ma wpływ na kontrolowanie apetytu oraz zmniejszenie uczucia głodu. Na przykład posiłki bogate w białko mogą sprawić, że szybciej poczujemy sytość, co z kolei prowadzi do ograniczenia ilości przyjmowanych kalorii. Chude mięso , ryby oraz nabiał to świetne źródła białka, które warto uwzględnić w diecie redukcyjnej. Dodatkowo białko wspiera rozwój tkanki
Marcepanowa kuchnia