ogórki - 26528 przepisów (strona:402/1769)

Bułki z pulled pork, cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem chrzanowym 116

rano jak robiłam im wegetariańskie śniadanie, już zaczęli stękać. Rozpuszczone jak dziadowskie bicze.  Składniki: 4 ulubione bułki 2 szklanki  pieczonej wieprzowiny 1 duża czerwona cebula 1 duży ogórek kiszony 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka chrzanu pół łyżeczki musztardy sól   Bułki kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Mięso też można chwilę podgrzać. Cebulę(...)ogórek kroimy w plasterki. Jogurt, musztardę i chrzan mieszamy w słoiku, doprawiamy solą. Na dolną bułkę wlewamy odrobinę sosu z pieczenia mięsa, później nakładamy mięso, ogórek z cebulą, całość polewamy sosem, zamykamy drugą połową bułki.  Artykuł Bułki z pulled pork, cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa 111

tego mi właśnie w niej brakowało. Jeden, błahy składnik, zmienił jej smak diametralnie.  Składniki: 4 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)laurowe. Od czasu do czasu sprawdzajcie poziom ugotowania warzyw, niektóre z nich mogą się ugotować wcześniej niż reszta. Jarzyny po ostudzeniu kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy jabłek, ogórków, jajek i cebuli. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wielkość

Kardamonovy
Sos tatarski 105

intensywny. Jest bardzo duża szansa, że do niego wrócę. Muszę tylko pomyśleć do czego będzie jeszcze pasował, poza jajkami i śledziem. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Ogórki

Kardamonovy
Mizeria 99

przestawiło w mózgu, jeżeli chodzi o mięso. Wiecie co przed chwilą zjadłam? Pulpety w sosie pomidorowym. Nie, nie wegetariańskie. Koniec świata. Tak czy siak, mizeria wymiata! Składniki: 4 duże ogórki gruntowe duży kubek jogurtu naturalnego pół pęczka koperku pół łyżeczki cukru (można użyć cukru pudru) sól pieprz Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Możecie

Kardamonovy
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym 99

Jeżeli lubicie smak tych liści, dodajcie dodatkowy pęczek. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1 l maślanki (można także użyć kefiru lub jogurtu naturalnego) 3/4 szklanki wrzącej wody pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku szczypta cukru kawałek sera wędzonego (ja użyłam fety) sól pieprz (przepis na 3-4 porcje) Szczaw dokładnie myjemy i szatkujemy, zalewamy wrzątkiem(...)jednak szczaw jest wyjątkowo twardy, można go pogotować minutę. Szczaw z wodą lekko studzimy i dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym.  Artykuł Chłodnik

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy 111

czegoś podobnego na  najbliższą niedzielę, ale w tych upałach (na wynos) raczej się nie sprawdzi. Spoko, coś wymyślę.  Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 puszka kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją i wrzucamy(...)miski. Dodajemy do niej kukurydzę i ogórki pokrojone w kostkę (ja ich nie obierałam). Do słoika wlewamy jogurt, majonez i sok z cytryny, zamykamy go i energicznie mieszamy. Do warzyw dodajemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty i kukurydzy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Makaron ryżowy z kurczakiem 96

wyszło prze py sznie.  Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi) 1 łyżka przyprawy 5 smaków 2 łodygi grubego szczypioru 1 ogórek gruntowy 1 mała zielona chili 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu olej rzepakowy (przepis na 3 porcje)   Udka kroimy(...)kostkę, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 30 minut. Ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy pestki, kroimy w plasterki. Makaron gotujemy 5 minut. Sos sojowy, miód i rozdrobniony czosnek wlewamy do małego słoika, zamykamy i energicznie mieszamy. Udka smażymy na oleju na złoty kolor, wyłączamy gaz. Dorzucamy do tego ugotowany makaron, pokrojoną w drobną kostkę chili, ogórki, posiekany

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa z kiełbasą 136

ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie(...)miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy

Kardamonovy
Forszmak 109

chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka(...)porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą

Kardamonovy
Sałatka z jajkami, ogórkiem i tuńczykiem 105

Zioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co robić. Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) pół zielonego ogórka lub 1 większy gruntowy pół małej cebuli pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz   Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy(...)kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki, obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wycinamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowane zioła, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.  Artykuł Sałatka z jajkami, ogórkiem i tuńczykiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Mizeria z cebulą 88

życiu, że mizeria jest bez cebuli. On swoje, ja swoje. Skończyło się na tym, że zrobiłam mizerię z cebulą i ekhm… jest zajebista. Składniki: 4 ogórki gruntowe lub 1 długi 1 cebula pół pęczka koperku 3 łyżki śmietany 12% szczypta cukru sól pieprz Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną

Kardamonovy
Tabbouleh 115

przykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie. I pamiętajcie, że najlepsza będzie z sezonowymi warzywami. Składniki: 3/4 szklanki kaszy bulgur 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka szczypiorku parę liści mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól(...)pieprz Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu lub trochę krócej (ja zawsze gotuję al dente). Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Artykuł Tabbouleh pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tzatziki z chrzanem 120

sobie myślę, że jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików). Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz   Ogórki myjemy, ścieramy na tarce

Kardamonovy
Hekele – śląska sałatka śledziowa 111

konsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę.  Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz   Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli(...)słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do miski. Dorzucamy do nich pokrojone w taką samą kostkę jajka i ogórki kiszone. Dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez i musztardę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.  Artykuł Hekele – śląska sałatka śledziowa pochodzi

Kardamonovy
Sałatka szopska 113

więc postanowiłam zrobić tę sałatkę, zjeść i opublikować przepis. Sałatka smakuje trochę jak grecka , ale jednak czuć parę różnic. Wyszła super. Zróbcie koniecznie. Składniki: 3 dojrzałe pomidory 3 duże ogórki gruntowe 1 duża czerwona papryka 1 czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 200 g bułgarskiego sera szopskiego lub sera sirene 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu winnego(...)sól pieprz (przepis na 2 porcje) Pomidory i paprykę myjemy i kroimy w większą kostkę, umyte ogórki kroimy w półplasterki – wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do tego pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną natkę. Wszystko polewamy oliwą i octem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Posypujemy, startym na najgrubszych oczkach, serem. Artykuł Sałatka szopska pochodzi z serwisu

Kardamonovy