łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 cebule 50 ml mleka przyprawy po 1 łyżce (oregano, chilli, bazylia) szczypta soli i pieprzu Sałatka: 2 pomidory 1 papryczka jalapeno ½ zielonego ogórka 100 ml oliwy 20 ml octu winnego natka pietruszki sos tzatziki: 3 łyżki gęstego jogurtu (grecki) ½ ogórka zielonego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pęczek koperku cytryna Inne dodatki: marchew(...)mięsa 2 drobno starte cebule przyprawić solą i pieprzem wymieszać wszystkie składniki uformować mięso w kulę owinąć mięso folią włożyć mięso do zamrażarki na około 4 godziny drobno pokroić ogórka, pomidory, papryczkę oraz natkę pietruszki pokrojone warzywa wsypać do miski doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym pokroić kapustę czerwoną doprawić kapustę octem winnym i solą pokroić kapustę pekińską zetrzeć
ale Pysznieostatecznie zrezygnowałam, nie chciałam jeść nic smażonego. Ale jak sobie teraz pomyślę o tej mizerii i schabowym to brakuje mi słów. Nic więc już nie napiszę. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych pół pęczka koperku mały kubek śmietany 12% pół łyżeczki octu z białego wina (lub więcej, do smaku) pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku) sól pieprz zielona część(...)dymki (opcjonalnie, do dekoracji) Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich śmietanę, ocet, poszatkowany koperek, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Przed
Kardamonovyskładników, a sam przepis na sałatkę szwajcarską jest bardzo łatwy, nie trzeba nic gotować czy obierać, wystarczy tylko pokroić składniki. Sałatka szwajcarska składa się z szynki, sera żółtego i ogórka konserwowego. Dodatek stanowi sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i musztardy. Te proste składniki z pewnością większość z Was posiada w swojej lodówce. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem(...)szybką i banalnie prostą sałatkę szwajcarską. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZWAJCARSKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 200 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 4 ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie Szynkę, ser żółty oraz ogórki kroimy w paseczki. Majonez, jogurt naturalny oraz musztardę mieszamy
Przepiski.plsmakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu, kiedy składniki się „przegryzą”. Polecam:) 400-500g drobnego makaronu 1 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek (ja kupuję w Lidlu) 5 jajek ogórki konserwowe (u mnie prawie cały słoik) 1 puszka kukurydzy 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy(...)dużej miski. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy z oleju, Dzielimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z makaronem. Dodajemy majonez zmieszany z musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na Talerzuprzekąsek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki drobnego makaronu u mnie malutkie muszelki 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ciecierzycy ok 3/4 puszki kukurydzy 3-4 ogórki gruntowe 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą. tuńczyka odsączamy z zalewy a następnie lekko rozdrabniamy przy pomocy widelca, obrane ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych a następnie kroimy w drobną kostkę, do dużej miski przekładamy przestudzony makaron, pokrojonego ogórka, rozdrobnionego tuńczyka oraz odcedzoną cieciorkę i kukurydzę. całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem następnie dokładnie mieszamy z majonezem oraz jogurtem, gotową sałatkę przekładamy
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 700 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 6 ogórków małosolnych 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki 200 g listków rukoli 1/2 pęczka koperku 1 mała młoda cebula Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy lub skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie(...)kawałki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez 5 minut, po czym odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Ziemniaki, paprykę oraz pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski. Czosnek bardzo drobno szatkujemy. W kubku łączymy wszystkie składniki sosu. Sałatkę polewamy
Qchnia po prostuczas na stworzenie nowego przepisu. Tym razem powstał chłodnik nie na bazie botwiny (ostatni był jakiś rozwodniony...), wykorzystałam do niego tylko ugotowane buraki, dodałam też tym razem nie surowego ogórka jak zwykle, tylko małosolne. Dzięki temu chłodnik był błyskawiczny i nie taki wodnisty, jak poprzedni. Ten zauroczył nas swym smakiem totalnie, od teraz już innego nie będzie. Ja wykorzystałam wszystkie(...)robi tu największą robotę, dzięki niej chłodnik wyszedł gęsty i meeega kremowy. Polecam, ta wersja jest genialna 👌😋 Składniki: - 500g ugotowanych buraków (wykorzystuję kupne, pakowane po 0,5kg) - 3 średnie ogórki małosolne - 5-7 rzodkiewek - 950g gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 18% - 800g kefiru (mój był dość gęsty) - 300g maślanki - koper - sól (ja dałam 2 łyżeczki himalajskiej, ale najlepiej dodawać
Smaczne ZdroweTaka surówka jest fantastyczna. Szybko się robi i jest pyszna. Dodatek świeżego ogórka i koperku nadaje jej świeżości. Z resztą, spróbujcie sami😋 Składniki: 1/2 dużej główki młodej kapusty 1/2 puszka kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz siekany koperek sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować. 2. Ogórki obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dorzucić połowę puszki kukurydzy i siekany koperek. 3. W osobnej miseczce wymieszać jogurt, majonez, odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz. Dodać do surówki i całość wymieszać. W razie potrzeby można doprawić. Smacznego! Źródło: kardamonowy.pl
Kuchnia domowa Anitłuszczu. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy plaster pomidora, plastry boczku, dekorujemy szczypiorkiem oraz kiełkami. Smacznego! 3. KANAPKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA – 200g surowego, świeżego filetu z łososia – 1-2 ogórki konserwowe – 1 szalotka – ½ łyżki oliwy (opcjonalnie) – sok z ¼ limonki lub ⅓ cytryny – sól, pieprz, (ewentualnie Maggi) – ricotta – kiełki Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce o dużych(...)oczkach. Szalotkę i ogórka konserwowego drobno siekamy i łączymy z łososiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy odrobinę soku z limonki lub cytryny oraz oliwę. Delikatnie mieszamy do całkowitego wymieszania się składników. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy porcję tatara, plastry ogórka, dekorujemy kiełkami. Smacznego! 4. KANAPKI Z RICOTTĄ I JAJKIEM SADZONYM – jajko sadzone na maśle – ricotta – kiełki Na maśle smażymy
Be Fit Be Stronggotowaniu robi mi się słabo. Dlatego postanowiłam skrócić to do minimum przy przygotowywaniu obiadu. Może i nie jest niedzielny, ale idealny na tę pogodę 😊😋 Składniki : 4 ziemniaki długi ogórek 6 rzodkiewek liść lubczyku zielona część dymki pęczek koperku 0,5 l maślanki sól Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dobrze wypłukać. Ziemniaki zalać taką ilością wody, by je przykryła. Posolić(...)gotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia (nie odcedzać), dorzucając do środka liść lubczyku. Gdy ziemniaki przestygną, pokroić ogórka i rzodkiewki w kostkę lub plasterki. Koperek i dymkę rozdrobnić. Ziemniaki z wodą z ich gotowania, warzywa i koperek umieścić w dużej salaterce. Dolać maślankę. Wymieszać i podawać. ----- Podobne: kwas truskawkowy chłodnik litewski ogórki na zupę (na zimę
Weekendy w domu i ogrodziewłaśnie dzisiaj taka propozycja szybkiej sałatki do obiadu czy grilla. Moja wersja skropiona jest olejem ale można także połączyć ją z jogurtem lub śmietaną. składniki: 2 średnie długie ogórki ok 400 g ok 350 g rzodkiewek garść posiekanego koperku 200 g sera sałatkowego lub fety olej z pestek winogron do skropienia świeżo zmielony pieprz Ogórki pokroić w małą
Monia miesza i gotujeProsta, a zarazem bardzo wykwintna sałatka z pieczonym łososiem to idealna propozycja na obiad, lub na kolację. Poza łososiem sałatka składa się także z jajek, ogórków konserwowych, kukurydzy, pora i sosu czosnkowego. Połączenie tych składników w jedną całość tworzy smaczną i pożywną sałatkę, która zachwyci każdego miłośnika ryb. Sałatka z pieczonym łososiem sprawdzi się także na imprezę, lub rodzinne(...)sałatka z łososiem będzie doskonałym wyborem na jego wykorzystanie. PRZPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONYM ŁOSOSIEM Składniki 250 g upieczonego wcześniej łososia 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka 3 ogórki konserwowe 1/2 pora Sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie 1. Upieczonego łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora
Alle Dobre!pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew 1/3 małego pora (biała część) 2-3 ogórki kiszone 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu 3-4 łyżki oliwy(...)paseczki i przekładamy do miski *** *** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Startą marchew dodajemy do kapusty, całość solimy i mieszamy *** *** Papryki kroimy w drobną kosteczkę, a pora i ogórki kiszone w półplasterki *** *** Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy *** *** W miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i oliwą *** *** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki, mieszamy
Blog z Apetytemśniadanie lub kolację. Jeśli szukacie pomysłu na fajne wykorzystanie ryby wędzonej, to sałatka z wędzoną rybą sprawdzi się doskonale. SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ Składniki 1 duża makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 4 jajka 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie 1. Makrelę oddzielamy od ości i dzielimy na mniejsze kawałki. 2. Jajka gotujemy(...)twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. 3. Ogórki, białka jajek, żółtka i cebulkę kroimy w drobną kostkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę układamy warstwowo w salaterce: białka jajek ogórek konserwowy czerwona cebulka żółtka sos makrela Sałatkę z wędzoną rybą można także wymieszać, ale ułożona warstwowo wygląda ładniej. Artykuł Sałatka
Alle Dobre!