ogórki - 26528 przepisów (strona:1481/1769)

Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 217

cebyla pokrojona w drobną kostkę 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku suszonego 5 gałązek świeżej natki 10 ziarenek czarnego pieprzu 175ml czerwonego wytrawnego wina 500ml bulionu wołowego 1 nieduży ogórek konserwowy 3 łyżeczki posikanych kaparów 30g masła 2 czubate łyżki mąki pszennej makaron dla 4 osób oliwa sól natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso mielone posolić i ulepić

W kuchni wieczorem
Koktajl odchudzający z selera naciowego 2468

pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką , naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania. Koktajl odchudzający z selera naciowego i kiwi Składniki: 2 łodygi selera naciowego 1 owoc kiwi 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Twaróg na śniadanie 219

uczelnię.  Wiem, że połączenie białego twarogu i pomidorów nie jest korzystne dla naszych stawów, ale raz na jakiś czas chyba można sobie pozwolić. Twarożek równie dobrze smakuje z ogórkiem, ale akurat nie miałam go pod ręką :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku kiełki lucerny łyżka oliwy z oliwek kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych otręby pszenne sól, pieprz, oregano Twarożek dokładnie mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka z pora, ser kozi z orzechami, pomidory z szalotką, czyli skomponuj swoje śniadanie. 238

grubszych oczkach' -papryka konserwowa obrana i posiekana -groszek zielony -jogurt naturalny lub majonez -sól i pieprz Wszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy. Ser kozi z orzechami. -ser kozi -szczypiorek -ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę, bez nasion -orzechy laskowe zgniecione w moździerzu -sól Wszystkie składniki łączymy z serem, mieszamy. Pomidory malinowe, obrane i posolone łączymy z posiekaną szalotką

BaRepas
Smarowidło boczkowe 231

Pachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry 1,2 -1,5 L wody pół łyżeczki soli pół łyżki przyprawy typu Kucharek 12 - 15 ząbków czosnku Boczek zmielić razem z czosnkiem. Połączyć z przyprawami i połową przygotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez

Praktyczna pl
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 398

pomidory suszone 6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek opcjonalnie: ryż brązowy i sałatka z pomidora, ogórka i oliwek Przygotowanie: Piersi indyka myjemy, osuszamy i usuwamy wszelkie błony i nieładne rzeczy. Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka

Kitchens Alphabet
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 202

jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :) 4 porcje:   * wołowina- 400 g * pieczarki- 300 g * cebula- 1 duża szt. * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * woda- 1 i 1/2 szklanki * przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól

Kraina Miodem Płynąca
Rillettes - smarowidło z mięsa 336

chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki, na kolacje z domowym kiszonym ogórkiem, pod warunkiem, że nie macie problemów z cholesterolem. Idealne wyjście, gdy przejedzą nam się wędliny. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 206

karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy. Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy

BaRepas
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 234

papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Filet. Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej. Sos. Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym

BaRepas
Zapiekanki z bułek U 211

włożyć : ser żółty i kiełbaskę. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor ( około 5/ 10 minut ) Po upieczeniu posmarować sosem majonezowo - ketchupowym . Do takiej zapiekanki można dodać : sałatę, ogórka, oliwki co lubicie . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Fit Woda Cytrusowa 467

Polecam pić mocno schłodzoną, wtedy bardziej woda pobudzi nasz metabolizm. Polecam. Składniki: 1,5 – 2 l niegazowanej wody 2 pomarańcze 2 limonki 2 cytryny 0,5 dużego ogórka Wszystko kroimy w plastry i zalewamy wodą. Woda nabiera smaku po około 5-6 h i wtedy też jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce. Możecie dolewać

Made By Mom And Son
Bibimbap 275

umieściłabym ją  w pierwszej dziesiątce.  Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy  Chili Czosnek  Japońskie ryżowe winegre Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei

Kulinarna rozmowa
Sałatka tabbouleh 174

połowy limonki Sok z polowy cytryny Pęczek pietruszki Pęczek mięty 1 granat 1 awokado 1 czerwona cebula Sól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek.  Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie: 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała. Do kaszy

Kulinarna rozmowa