Zapiekanka warzywno - mięsna 256Wykładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Zapiekanka gotowa. Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem i delektować się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarny
Bliny 210cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz ziołowy -susz warzywny do gotowania kaszy Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane
Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 283Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować. Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak. Składniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół ogórka -pomidor -papryka -cebula Składniki na sos: -3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego -1 czubata łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -sól, pieprz -czosnek granulowany -sumak przyprawowy Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt łączymy
Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 275Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie
Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 424marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego
Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka 226chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył" tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się
Smakowity Blog Kulinarny
Bułki - giganty 226cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie nadawały się do piętrowych kanapek. Moje bułki w zasadzie są bułami - jedna starcza za śniadanie lub obiad czy też kolację. Odpowiednio nafaszerowana dodatkami - pomidorkiem, ogórkiem, świeżymi liśćmi szpinaku i remoladą (tak, zaczęłam ją jeść, frytek z ketchupem już sobie nie wyobrażam) - smakuje po prostu bosko. Szczególnie taka jeszcze cieplutka... Oczywiście możecie przygotować osiem mniejszych
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 237odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy . Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności! Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły (jak na moje
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 244podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z kiszonej kapusty 406przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce. Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym. Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego 373może podejść wodą. Szczypiorek można zastąpić świeżą bazylią lub natką pietruszki. Można użyć dowolnego serka granulowanego, a z dodatku cebuli można całkowicie zrezygnować. Do sałatki można także dodać zielonego ogórka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Pasta twarogowa z makrelą 309można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego czy chrzan
Gospodyni Miejska
Sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem 55817przepisu: Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 269smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach. Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem) Porcje: 3 Składniki: 6 ziemniaków podobnej wielkości, 150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami, 150 g serka Almette z chrzanem, 150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim, 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom, 4 czubate łyżki mąki, 4 łyżki oleju
SzczyptaSmaQ
Tańczące Ośmiorniczki 203talerzu, skrapiam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypuję dodatkową porcją pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się sprawdziły jako zakąska do wódki :) Oczywiście owoce morza trzeba lubić. Amatorów takich przysmaków jest wiele, ale również szanuję i tych, którzy
Blondynka Gotuje