ogórki - 26528 przepisów (strona:1486/1769)

Zapiekanka warzywno - mięsna 256

Wykładamy do formy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Zapiekanka gotowa.        Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem  i delektować się smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny 210

cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz ziołowy -susz warzywny do gotowania kaszy    Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy.    Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 283

Surówka z kilku warzyw, które można dowolnie komponować. Ważnym elementem jest sos jogurtowy, który podkreśla smak.     Składniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół ogórka -pomidor -papryka -cebula     Składniki na sos: -3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego -1 czubata łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -sól, pieprz -czosnek granulowany -sumak przyprawowy    Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt łączymy

Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 275

Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie

Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 424

marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego

Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka 226

chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył"  tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki - giganty 226

cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie nadawały się do piętrowych kanapek.  Moje bułki w zasadzie są bułami - jedna starcza za śniadanie lub obiad czy też kolację. Odpowiednio nafaszerowana dodatkami - pomidorkiem, ogórkiem, świeżymi liśćmi szpinaku i remoladą (tak, zaczęłam ją jeść, frytek z ketchupem już sobie nie wyobrażam) - smakuje po prostu bosko. Szczególnie taka jeszcze cieplutka... Oczywiście możecie przygotować osiem mniejszych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 237

odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy . Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności! Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły (jak na moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 244

podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności. Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z kiszonej kapusty 406

przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce. Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym. Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego 373

może podejść wodą. Szczypiorek można zastąpić świeżą bazylią lub natką pietruszki. Można użyć dowolnego serka granulowanego, a z dodatku cebuli można całkowicie zrezygnować. Do sałatki można także dodać zielonego ogórka. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pasta twarogowa z makrelą 309

można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego czy chrzan

Gospodyni Miejska
Sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem 55817

przepisu: Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 269

smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach. Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem) Porcje: 3     Składniki: 6 ziemniaków podobnej wielkości, 150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami, 150 g serka Almette z chrzanem, 150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim, 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom, 4 czubate łyżki mąki, 4 łyżki oleju

SzczyptaSmaQ
Tańczące Ośmiorniczki 203

talerzu, skrapiam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypuję dodatkową porcją pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się sprawdziły jako zakąska do wódki :) Oczywiście owoce morza trzeba lubić. Amatorów takich przysmaków jest wiele, ale również szanuję i tych, którzy

Blondynka Gotuje