ogórki - 26028 przepisów (strona:1312/1736)

PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY 177

czerwonej soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce.  Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu

cool and minty
Domowe sushi 113

sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek, mango, czarny sezam oraz kremowy serek (Philadelphia).   Przygotowanie ryżu 1kg ryżu 1l wody Przede wszystkim ryż należy starannie wypłukać pod bieżąca wodą, pocierając ziarna palcami. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy

Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 144

francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa

Tajemnice Smaku
Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą 103

temperaturze pokojowej, ponieważ oliwa z oliwek, która jest składnikiem marynaty w niskiej temperaturze krzepnie. Kiedy mamy zamarynowane mini mozarelle, danie według tej formuły możemy przygotować z pomidorami, plastrami ogórka, z truskawkami lub tak, jak tym razem z melonem. Składniki 1 dojrzały melon 300 g mozzarelli mini 1/2 papryczki chili lub pół łyżeczki sambal oelek garść listków bazylii sok i otarta

Tajemnice Smaku
Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 86

Pogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 90

razy dziennie, aby kiszonkę odgazować. Po 2 – 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.  Ukiszoną botwinkę możemy np. zmiksować na chłodnik, dodać  rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper,  jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki  i mamy  gotowe danie. Jednak im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku, wówczas potraktujmy ją,  jako dodatek

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 177

jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej w drobnych płatkach (gochu – papryczka chili, garu – proszek). Płatki gochugaru potrafią być na prawdę ostre, do tego posiadają słodki, lekko dymny smak. Gochugaru, sos rybny, sos sojowy można kupić w sklepach internetowych m.in

Tajemnice Smaku
Kanapka idealna #1 – bagietka z pastą z sardynek, rzodkiewką i sezamem 144

bardzo często – na śniadanie, na kolację, jako przekąska do pracy, na piknik, na wyjazd. Najczęściej ląduje w nich jakiś zagubiony liść sałaty, szynka, ser żółty, ewentualnie pomidor czy ogórek. Prawda jest niestety taka, że taki zestaw może nam się szybko znudzić, staje się zbyt powszechny i w pewnym momencie tracimy radość z jedzenia. Prawdziwa kanapka idealna powinna być szybka

Życie ze smakiem
Tatar 182

każdej tradycyjnej restauracji. -- Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz do  smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon...  Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary, grzybki marynowane, sardynki, ....  Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy... Następnie przekładamy na talerz

chleba naszego
Jak zrobić zrazy 181

duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Obecnie wykonuje się je z różnych gatunków mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny czy cielęciny. Najpopularniejsze dodatki, z których robi się zrazy to: musztarda, ogórek kiszony, cebula oraz tłuszcz (np. boczek). W niemal każdej książce kucharskiej dotyczącej kuchni staropolskiej znajdziemy przepis na zrazy wołowe. Dawniej w Polsce było to danie, które serwowano na różnego typu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 148

chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku

Księga-Smaku
Sałatka z perliczką i jajem 120

Ta sałatka to kwintesencja smaków, aromatów, faktur i konsystencji. Połączyłam tutaj sporo składników, które idealnie do siebie pasują i nadają sałatce głębi smaku. Polecam gorąco na

Moje Małe Czarowanie
Dip z ricotty ze świeżymi ziołami 116

Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z warzywnymi słupkami tj. marchew, seler naciowy, ogórek, czy papryka oraz do ziemniaczanych półksiężyców, a nawet do chipsów i nachos’ów. Co najważniejsze, jego przygotowanie jest błyskawiczne, więc jest świetnym przepisem „awaryjnym”, kiedy zaraz mają

Be Fit Be Strong
Jak pasteryzować słoiki 198

Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z awokado, rzodkiewki i jajka 103

tarce o małych oczkach, dodać cytrynę, cukier, rozgniatać łyżką na gładką masę, dodać majonez, wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać. Podawać np. z grzanką z pełnoziarnistej bułki, rukolą i świeżym ogórkiem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date

Kulinarne przemyslenia