ogórki z chili i czosnkiem - 505 przepisów (strona:25/34)

Obiad na upały – chłodnik ogórkowy z Dijon 194

czosnku i orzechów, nie smakuje jak bułgarski tarator . Jest odświeżający i delikatny – a charakteru nadaje mu musztarda Dijon. Lekko kwaskowy, lekko ziołowy – bez oczywistej dominanty smakowej. Prosty, szybki i pyszny chłodnik z ogórka podałam z grillowanymi grzankami z chleba na zakwasie, posmarowanymi tradycyjną francuską musztardą, żeby jeszcze bardziej podbić jej smak w zupie. Ogórki myjemy – połowę obieramy, zostawiamy kilka(...)sera i po dwa plastry gotowanej szynki. Zamykamy ‘czystą’ kromką, skrapiamy z wierzchu oliwą i grillujemy do rozpuszczenia sera. Porcje zupy dekorujemy plasterkami ogórka. Skrapiamy zupę dobrą mocną oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem, grubym szczypiorem i płatkami chili, dla koloru. Podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 porcje obiadowe 500g ogórków długich 300g gęstego, pełnotłustego jogurtu greckiego 2 pełne, mocno czubate łyżeczki

Karo in the Kitchen
FALAFEL IDEALNY 209

namoczonej przez noc w zimnej wodzie - 1 mała cebulka - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki drobno posiekanej kolendry (można zastąpić natką pietruszki) - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu - 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli olej do smażenia, najlepszy będzie(...)tłuszcz i smażyć z każdej strony po ok.2-3 minuty. Usmażone odkładać na papierowym ręczniku. Po odsączeniu od razu podawać. Pyszne są z dodatkiem hummusu , sałatki greckiej, pokrojonych na plastry ogórków kiszonych i sosu czosnkowego lub dowolnie- co kto lubi... Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pulled pork - szarpana wieprzowina 199

różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku  0,5 l wody  Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej  0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej  1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka miodu  1 łyżka koncentratu(...)proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy

Dobra karma
Kofty 215

robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A  każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa(...)mięsa mielonego wołowego lub mieszanego 1 nieduża cebula bardzo drobno posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej

Kuchnia Prezydentowej
Domowy Kebab (Kebab z Kurczaka) 9949

Kebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z

Słodka Strona
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 173

plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml  sosu przecierowego słodko-kwaśnego   1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs  1/2 łyżeczki pieprzu i chili  1 łyżka domowej vegety 1/2  szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie :   Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę(...)gotujemy około 3, 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżka cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą.   Wykładamy ciepłe na talerz z bitkami i polewamy sosem. Ja ko dodatek proponuję ogórki kiszone, lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 179

łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka Olej - 6 łyżek Czosnek - 4 ząbki Pieprz syczuański - 2 łyżeczki  Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek Szczypior - 2 wąsy Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka Cukier - /1/2 łyżeczki Orzechy nerkowca - garść Etap I - Marynata Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą(...)skarmelizować je równomiernie z każdej strony. Przesmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Etap IV - Mieszanie Do tego samego woka wrzuć przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku oraz pieprz syczuański i smażymy kilka sekund. dorzucamy papryczki chilli, mieszamy dokładamy pokrojony szczypior i kurczaka. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy obrany i starty na tarce imbir, posiekane

Wylizany Rondel
Sałatka „prawie” Cesar 196

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek po węgiersku z gulaszem 165

mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku,  -  2 liście laurowe,  -  kilka ziaren ziela angielskiego,  -  2-3 łyżki mąki(...)obranych ziemniaków,  -  1 duża cebula, -  2 ząbki czosnku,  -  2-3 łyżki mąki pszennej,  -  1 jajko,  -  przyprawy: sól, pieprz,  -  olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać. Placki

Aromatyczne Podróże
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 262

gwarantuję że nie kupicie świeżego galangalu) kończy się jedzeniem, które na 100% nie smakuje jak powinno. Pasta Kanokwan ma w swoim składzie dokładnie to co potrzeba – chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę krewetkową, limonę kaffir i kmin. W polskich pastach znajdziecie jeszcze cukier, barwniki i dodatkowe tłuszcze (totalnie niepotrzebne), a Knorr (Unilever) pokusił się o dodanie oleju słonecznikowego, skrobi(...)oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieloną kurkumę. Smażymy mieszając aż zniknie ostry zapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek. Wlewamy resztę mleka z puszki, dodajemy sos rybny, cukier

Karo in the Kitchen
Kiszony kalafior różowy i żółty i ich prozdrowotne właściwości 260

niektórych może wydawać się dziwne, żeby kisić kalafior, ale skoro kisimy ogórki to czemu nie spróbować tego samego z innymi warzywami, jeśli nadal nie jesteście przekonani to może przekonają was zdrowotne właściwości kalafiora i kiszonek. Po pierwsze taki kalafior jest surowy co oznacza, że nie podnosi się jego indeks glikemiczny oraz nie giną zawarte w nim cenne witaminy, minerały(...)słoiki jeden 1,5 l i dwa litrowe) - 2 kalafiory średniej wielkości  - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy  - 3-4 małe buraczki - 3 papryczki chili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku  - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych  - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu  - kilka gałązek suszonego kopru   Najlepiej dodać

zdrowa vege kuchnia
100 przepisów na Sylwestra 1340

rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki(...)miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki

Moja smaczna kuchnia
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 183

lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo(...)około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy, dodajemy zeszkloną na tłuszczu cebulkę i czosnek. Kapustę kroimy i dodajemy do farszu. Dolewamy bulion, sól, pieprz, zioła drobno pokrojone. Mieszamy, smakujemy dodatkowo przyprawiamy. Proporcja

Leśny Zakątek
Co warto grillować – kilka pomysłów 201

Niektórzy lubią dodatkowo natrzeć go miodem albo posypać brązowym cukrem, inni skropią go sokiem z cytryny lub limonki. A ci którzy lubią eksperymentować ze smakami doprawią go pieprzem lub chili. My wolimy zdecydowanie grillowane ananasa na słodko. Dzięki temu mamy świeży, naturalnie słodki i wyjątkowy deser. Banan z grilla jest wyśmienity. Zwłaszcza kiedy podawany jest z miodem, cukrem lub cynamonem(...)Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć. Cebula dymka jest już sama w sobie bardzo aromatyczna ale dopiero grillowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować ją w czosnku wymieszanym w oliwie z oliwek

naRuszcie
Keczup domowy 184

ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być Wasz keczup, można dodawać partiami w czasie gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek(...)keczup lubi „wysoko podskoczyć”). Sok zebrany pod sitkiem dodajemy do garnka z pomidorami. Do pomidorów dodajemy pokrojony fenkuł, seler naciowy, posiekaną cebulę i szalotkę. Dodajemy także pokrojony czosnek. Nie przejmujcie się sposobem krojenia, bo i tak będziemy to potem miksować. Dodajemy przyprawy i oliwę i wstawiamy na niewielki ogień. Gotujemy około 1-1,5 godzinę, aż pomidory puszczą

Pociąg Do Kuchni