sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku(...)cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu
Karo in the Kitchenczęści świeżo mielone chili z młynka i moje najnowsze odkrycie- wędzoną paprykę w proszku (jest obłędna, nadaje niesamowity smak potrawom). Ta kompozycja jest moją ulubioną :-)Smarowidło najlepiej smakuje schłodzone, choć i ciepłe też jest pyszne.I co ciekawe nie wiem czy to długie moczenie czy kwestia doprawienia, (być może dodatek oleju kokosowego) ale to smarowidło pomimo fasoli, cebuli, czosnku, nie jest wcale(...)ciężkostrawne, nie jest wzdymające... A to bardzo duży plus, gdyż niektórzy tego się obawiali.Do tego chrupiący małosolny ogórek... mniam ...! :-) Smacznego
Smaczne ZdroweBurger wołowy z żytnio- razową bułką, ze świeżym ananasem, mieszanką sałat, ogórkiem z chili i pysznym sosem majonezowym z curry i suszonymi pomidorami. Kiedy przychodzi chęć na burgera nic nie poradzisz, trzeba zrobić i już. Burgery wołowe to zdecydowanie coś co lubię, przygotowuje w domu dla znajomych i bliskich na bardzo wiele różnych sposobów, a tak rzadko mam okazję zrobić(...)kumin, tymianek, sumak, czosnek czy majeranek, nabiera ona wtedy świetnego smaku. zazwyczaj kupuje rostbef lub udziec wołowy. Bułki możesz przygotować samodzielnie, ale ja na spotkaniach przy grillu idę na łatwiznę i kupuje bułki gotowe, zazwyczaj wybieram te z dobrej piekarni bez ulepszaczy. SKŁADNIKI: BURGER WOŁOWY - 650 g wołowiny (rostbef) - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżka
SMYKWKUCHNIsolą. Przygotowanie dania jest niezwykle proste - rozpocząłem je od pokrojenia ogórka w ćwierćplasterki - najpierw pokroiłem go w plastry o grubości około 1 cm, a następnie każdy plasterek na ćwiartki, które przełożyłem do miseczki, w której zamierzałem podać sałatkę. W podobnej wielkości kostkę pokroiłem pomidory i położyłem je na ogórka. Pół białej cebuli, która ma dość słodki smak (ewentualnie można zastąpić(...)posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon, które są dość gorzkie i pokroiłem w cienkie paski, które ułożyłem na wierzchu sałaty. Następnie całość posypałem obficie zielonymi i czarnymi oliwkami. Na zdjęciu można dostrzec, że użyłem oliwek, które zostały zamarynowane w pikantnej marynacie - do zalewy dodano pestek chili, ale nie jest
Wyprawy kulinarneproblem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie(...)obranych lub oskrobanych nożem pół czerwonej papryki – drobno posiekanej 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze) Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką Rzodkiewkę i topinambur
Ugotowane pozamiatanewyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu(...)trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMam dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone
Sama słodycz i szczypta chiliKażdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki a chili w paseczki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek - chwilę przesmażyć. Następnie dodać startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, pomidory, papryczkę i koncentrat. Posolić, podlać wodą i dusić do półmiękkości. Marchewka musi być jędrna. Zajmie(...)rondla. Na marchewkę wyłożyć ściśle rybę. Przykryć odłożoną wcześniej marchewką. Dusić na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. U mnie w wersji z ryżem i słodko kwaśną sałatką z ogórków. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepaski. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a mozzarellę pokroiliśmy na plastry Sos pomidorowy na ciasto Ucieramy koncentrat i oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące(...)każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry
Kuchnia po mojemusłoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju kokosowego (daję bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę
Smaczne Zdroweobrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut). Dorzucić resztę pomidorów. Gotować ok. 30 minut(...)zamknąć i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej. A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu: ------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Chutney dyniowo-śliwkowy Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodzieszczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu)Kawałki kurczaka(...)smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka Stronarumienimy na margarynie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i szczyptą płatków chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie(...)mąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem . Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym
Smakowite Daniasmażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo-kolendrowym dim-sum krewetkowo-wieprzowe z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku (18 zł) to delikatne pierożki gotowane na parze z pysznym i aromatycznym farszem. Do tego świeża kolendra i chili, żyć nie umierać! thai rolls z warzywami z makaronem ryżowym oraz omletem i czarnym sezamem (18 zł) to propozycja, która(...)kiełbaski tajskie z trawą cytrynową i kafirem oraz aioli rybno-kolendrowym (22 zł) są robione tu na miejscu. Są soczyste, pełne orientalnych smaków i podawane z orzeźwiającą sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman
Kulinarne przygody Gatityproponuję je serwować. Składniki: 1 kg żeberek marynata: - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2 łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy - ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - malutka szczypta cynamonu - pieprz Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy(...)pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można podać z ryżem i surówką z ogórka. Ogórka kroimy w paski, solimy i polewamy łyżeczka octu ryżowego. Po wymieszaniu posypujemy sezamem
Lubczyk i Wanilia