Jakiś czas temu wpadła w moje ręce książka “Street food żarcie z ulicy”, była jako gratis do jednej z gazet, a że jestem niepoprawną
karmelowyWitam Kochani, jak mijają Wam wakacje? Ja mam mnóstwo pracy i nawet nie myślę w tym roku o urlopie. Może jesienią ... :) Ma to swoje plusy
Garniec Magalieprzekąsek na imprezę ma kilka zalet. Po pierwsze nie musimy się martwić to, że wystygną i będą niedobre. Po drugie w dobie wykorzystywania ciągle tych samych pomysłów typu koreczki, kanapki czy bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę(...)pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTo nie jest sushi, to nie jest klasyczny wrap. Dowolność w przygotowaniu tych przekąsek jest tak duża, że trudno nadać im jakąś nazwę. Inspiracją do tego
OstryKęskolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami… wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko o tym, by eksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym(...)przewróceniu powinny być wklęsłe, gdy nie są lekko je wciśnij, pozostaną już wklęsłe. Konfiturę możesz z powodzeniem dodawać do różnych wypieków, ciast, szczególnie pysznej domowej szarlotki, nakładać na kanapki do śniadania. Jest pyszna i zdrowa, bo domowa
Zasmakuj Kuchnipachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami... wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko o tym, by eksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym(...)przewróceniu powinny być wklęsłe, gdy nie są lekko je wciśnij, pozostaną już wklęsłe. Konfiturę możesz z powodzeniem dodawać do różnych wypieków, ciast, szczególnie pysznej domowej szarlotki, nakładać na kanapki do śniadania. Jest pyszna i zdrowa, bo domowa. Smacznego jabłkowego
Zasmakuj Kuchnibędziecie wycinać mniejsze koła albo rozwałkujecie ciasto na grubsze to wyjdzie 6 bułek a nie 10 :) . Poza tym farsz jest dowolny, równie dobrze można dodać oliwki zamiast ogórka kiszonego, ja byłam w sytuacji kryzysowej bo zostało ciasto i farszu brakło więc korzystałam z tego co pod ręką. Dodatkowo starty żółty ser do środka bułek oregano do posypania bułek sól(...)otwieram piekarnik i wyłączam grzanie i zostawiam jeszcze na chwilę bułeczki żeby nie opadły. I tak mamy gotowe bułeczki z farszem jaki nam pasuje które idealnie nadają się zamiast kanapki do pracy na II śniadanie, jako przekąska na imprezę lub też na kolację
Piekielna Kuchnia Patipracy obiady na zimno przez cały rok, bo zwyczajnie nie mają możliwości ich podgrzewania. Sama na studiach zabierałam na uczelnie różne sałatki, bo nie chciałam żywić się cały dzień kanapkami. Mam nadzieję, że w dzisiejszym wpisie znajdziecie dla siebie inspirację i sposoby na urozmaicenie codziennego menu. Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu(...)zestawem przepisów na obiady wrócę do Was we wrześniu. Poniedziałek - Sałatka tabbouleh z ciecierzycą Tabbouleh to lekka libańska sałatka na bazie natki pietruszki i kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, ogórków i papryki. Idealna na lato, bo jest bardzo odświeżająca! Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Aby była bardziej sycąca, polecam do bazowego przepisu dodać 250 g ciecierzycy
Chilli Czosnek i OliwaDziś kolejny deser dla osób, dla których najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej
Ugotowane pozamiataneW Łodzi jedna z knajp serwuje burgery w plackach ziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam
Mango PapajaPrzygotowując domówkę mam zawsze ten sam problem, jakie przekąski przygotować? Wiadomo, można zrobić koreczki. ale jeśli to impreza typu "każdy coś przynosi", można być pewnym, że
chwile dla mnieZnowu czas mija, a mnie nie ma tu i nie ma. Choćbym nawet chciała to nie ma kiedy kucharzyć z polotem. Babcia znowu w szpitalu, a
Kuchnia po mojemuPawlak z Home Photo Shot Krewetki w panierce tabasco To już nieco bardziej pracochłonna wersja, ale za to goście cię pokochają, jeśli im je zaserwujesz. Są też pyszne w kanapce shrimp po boy . Składniki na 4 porcje: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz, bo szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany(...)litra oleju ryżowego do smażenia 6 patyczków do szaszłyków koperek do posypania Zobacz przepis na to danie. Koreczki z ogórka, łososia i twarożku A może dla odmiany jakaś klasyka? Te koreczki są pyszne i szybko znikają z talerza, Składniki: ogórek szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia (np. wędzony lub pieczony, ale może być też surowy z pewnego źródła
Ugotowane pozamiatanejest to produkt regionalny i chroniony, więc jego jakość na pewno poprawiła się. Jednak nie ma jak to domowa wersja. Jako że często mam w domu zapasy wędzonych ryb na kanapki (nie jadam sklepowych wędlin), postanowiłam wykorzystać wędzone filety pstrąga, które miałam w lodówce, by zrobić go błyskawicznie i mieć coś fajnego do codziennego pieczywa (choć paprykarz wyjdzie jeszcze smaczniejszy(...)oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha możemy dodać dodatkową porcję oleju lub keczupu. Gotowy paprykarz studzimy i wyjmujemy liście laurowe. Podajemy z pieczywem. Jest bardzo dobry z konserwowymi ogórkami. Post Domowy paprykarz szczeciński pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku