ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:50/71)

Ogórki kiszone 144

słoiki, odstawić w ciemne i chłodne miejsce.  Tu jeszcze nie całkiem ukiszone Wszystko nakładamy do słoików... ...i czekamy na słoną zalewę W taki sam sposób robię też ogórki małosolne, tylko kroję je na ćwiartki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 210

dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem małosolnym i pomidorkami . Moje danie podałam na naczyniach z otrąb które dostałam od BIOTREM     "Ekologiczny, jednorazowy talerz z otrąb pszennych. Doskonała alternatywa dla naczyń z tworzyw sztucznych oraz

Różowa kuchnia
Ogórki małosolne/kiszone 138

naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw. Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 - 4 dniach będą ogórki małosolne, po kilku następnych ukiszą się

Mama Gotuje
Pasta z fasoli – wegetariański smalec 223

znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże lub 3 średnie

Poezja smaku
OGÓRKI MAŁOSOLNE, przepis rodzinny 224

naszej rodzinie nie ma osoby, która by nie lubiła ogórków małosolnych. Zawsze mamy ich zapas i w sezonie wciąż nastawiamy nowe. Przepis powstał na kanwie receptury mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 165

piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!,  a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej uczcie przyszedł

Food Square
Chleb 164

wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki małosolne.. ..pycha... 650 gram mąki pszennej  2 łyżeczki soli  2 łyżki oliwy  425 ml ciepłej wody  25 g drożdży świeżych  Drożdże  , 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Tuszonka z golonki 194

jagody. Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś.     Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie

Maminek kulinarny
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 174

jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam zwłaszcza z ogórkiem małosolnym :) Smacznego

ChilliJemy
Kotleciki drobiowe z papryką i cebulą 403

Kolejna już wersja siekanych kotlecików drobiowych. Do tego młode ziemniaczki i ogórek małosolny i obiad gotowy :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 nieduża czerwona papryka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone piersi pokroić w kostkę. 2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Boczek faszerowany 163

dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec. Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują do niego ogórki małosolne. Ja przechowuje go w lodówce zawinięty w papier śniadaniowy, dzięki czemu nie wysycha, a jednocześnie oddycha". Czytaj więcej

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 159

boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne

Wiem co jem
Ogórki małosolne 126

Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo trzymane stają się niezbyt smaczne. Z kolei lepiej się kiszą gdy jest ich większa ilość. Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć

Wiem co jem
Ogórki małosolne 108

prostszego do wykonania jak ogórki małosolne. W tym sezonie przygotowałam je już po raz trzeci, robiąc tylko krótkie przerwy pomiędzy opróżnianiem i ponownym napełnianiem kamieniaka, aby móc nacieszyć się rónież innymi warzywami. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty