Ogórki to chyba najlepsze w obróbce i najbardziej popularne warzywo wykorzystywane do przygotowania domowych przetworów na zimę. Ja co roku przerabiam kilkadziesiąt kilogramów i ciągle odkrywam nowe smaki. Jako, że sezon ogórkowy w pełni, dziś chciałam się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami właśnie na nie. Zebrałam w jednym miejscu aż 8 moich hitowych przepisów ( plus bonus ) na zatrzymanie(...)się Waszym numerem jeden :) Poniżej zamieściłam nazwę potrawy i zdjęcie. Po kliknięciu w nazwę zostaniecie przekierowani do mojego, pełnego przepisu na blogu. Polecam :) Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już klik Klasyczne ogórki konserwowe na zimę klik Ogórki konserwowe z papryką na zimę klik Ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródklasyczne ogórki konserwowe. Konserwowe, korniszony czy marynowane różnie je nazywają. Ich wspólnym mianownikiem jest zalewa octowa. Moje ogórki są w smaku łagodne, jędrne i chrupiące. Takie lubimy najbardziej. Ja co roku przerabiam ich dość sporo, robię to partiami, w miarę dojrzewania ogórków na grządkach. Do marynowania podobnie jak i do kiszenia staram się wybierać ogórki podłużne(...)deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe
Kuchnia z widokiem na ogródOgórki po królewsku, to ogórki w zalewie octowej z miodem. W smaku lekko pikantne, słodko-kwaśne. Fajnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, najlepiej grillowanych, czy do pieczonych wędlin. Ja swoje ogórki tym razem pokroiłam w grubsze plastry, z myślą o wykorzystaniu ich w tej formie do koreczków i szaszłyków. Fajnie podkręcają ich smak(...)dobrze zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. Ogórki w zalewie gyros na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kanapkowe
Kuchnia z widokiem na ogródznalazł :) Składniki ( na 4 słoiki o poj. 400 ml ) - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 1 główka czosnku - 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej - 1 łyżeczka mielonej papryczki chili - Zalewa - 1 i 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka octu - 4 łyżki oleju Wykonanie Ogórki kroję wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, przekładam do miski, dodaję do nich pokrojony(...)zalewą zalewam ogórki w słojach. Słoiki zakręcam i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie pasteryzuję 10 minut. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków : Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już
Kuchnia z widokiem na ogródZwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę smam. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm. 1 kg ogórków 1 litr wody przegotowanej zimnej 1 łyżka soli himalajskiej przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek Ogórki umyć. Na dno czystych i wyparzonych słoików(...)kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać zimną wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Za kilka dni będą już własne małosolne
AZgotuj!ogórkowy pasuje do różnego rodzaju placków, warzyw , kanapek, krokietów itp. Można przygotować go z ogórków kiszonych lub małosolnych. Przepis na placki z cukinii znajdziecie tutaj Składniki: 200 g śmietany 2 łyżki majonezu 3 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki oregano papryka ostra sól pieprz Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu
O kuchni z uczuciemSzybka sałatka, idealna do potraw z grilla ale nie tylko, jako samodzielne danie będzie znakomita. Mamy tutaj trzy rodzaje ogórków czyli zielone, małosolne bądź kiszone i konserwowe. Razem tworzą doskonałe trio. Zachęcam do wypróbowania przepisu nie tylko na grilla. Sałatka grillowa z ogórków i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki łagodnego Ajvaru 1 duży ogórek kiszony, np. małosolny 150 g miękkiego sera koziego (do smarowania pieczywa lub typu feta) 2 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, ogórka pokroić w kostkę. Jeśli używamy seka typu feta, należy rozgnieść go widelcem. Wymieszać z serkiem, Ajvarem i szczypiorem
Czerwień i błękitśniadanie do szkoły albo do pracy. Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) liście sałaty szynka serek śmietankowy typu Almette papryka czerwona ogórek kiszony lub małosolny rzodkiewka *** Placki tortilli smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego *** *** Na posmarowanej serkiem tortilli układamy warstwę sałat, a na nich plasterki szynki *** *** Na wierzchu układamy plasterki ogórka, rzodkiewki
Blog z Apetytemnocy. Co tylko wyjdę na ogród, zawsze pełno nazbieram. No tak, ale przecież nie jestem w stanie ich poskromic przy pomocy konsumpcji! Trzeba jakoś temu zaradzić xd OGÓRKI KISZONE. (lub małosolne, jak kto woli xd ) ogórki gruntowe sól kamienna woda korzeń chrzanu koper cebula czosnek liście winogrona Ogórki umyłam. W słoikach umieszczam: jeden chrzan, jedną łodygę kopru(...)Ogórki poukładałam w słoikach, zalałam przestudzoną solanką. Na wierzch włożyłam po jednym liściu winogrona i zakręciłam. Pozostawiłam w ciemnym i chłodnym miejscu. Osobiście wolę małosolne - dwu lub trzy dniowe. MROŻONE OGÓRKI. Zielone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w plastry. Poporcjowałam je i umieściłam w plastikowych woreczkach. Włożyłam do zamrażarki. Idealnie nadają się zimą
W kuchni Karmel-itkidodatek do mięs, ryb. U nas przeważnie pysznią się jako samodzielne danie. Dziś ziemniaczana z ogórkami, zapraszam serdecznie. Sałatka jest lekko pikantna, kremowe ziemniaki, chrupiące ogórki kiszone a w sezonie małosolne, spróbujcie koniecznie. Ziemniaczana sałatka z ogórkiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 5 sztuk młodych ziemniaków 10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy 1 młoda cebula 3 ogórki kiszone (lub małosolne) 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w paski a ogórki i cebulę w kostkę. Ostudzone ziemniaki kroimy
Qchnia po prostujajka czerwona i żółta papryka kilka konserwowych pieczarek 1 ogórek konserwowy lub małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka szczypiorek 2 średnie plasterki ulubionej szynki sól, pieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz(...)majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki. Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna
Kuchnia Beatypoczęstunek dla gości, kiedy wyprawiamy domowe przyjęcie. Polecam! Składniki: 100 g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo, w kształcie ryżu) 20 dkg szynki konserwowej 3 ogórki kiszone lub małosolne 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 starte ząbki czosnku(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Ogórki kiszone kroimy w kostkę *** *** Wszystko przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekaną pietruszką *** *** W osobnej miseczce umieszczamy składniki sosu. Całość dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę
Blog z Apetytemprzygotowania sałatki z fasoli Jaś: 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli ½ opakowania sera feta 2 ogórki kiszone 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych 2 średnie pomidory Garść natki pietruszki 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania fasoli. Jeżeli wybieramy świeżą(...)osolonej wodzie do miękkości. Jeżeli sałatka będzie przygotowana z suchej fasoli, ziarna trzeba namoczyć przez 12 godz. i następnie ugotować. Do wystudzonej fasoli dodajemy pozostałe składniki: pokrojony ser feta, ogórki kiszone i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje ok. pół godziny po przygotowaniu
Gotujemy i jemyprzygotowania sałatki z fasoli Jaś: 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli ½ opakowania sera feta 2 ogórki kiszone 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych 2 średnie pomidory Garść natki pietruszki 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania fasoli. Jeżeli wybieramy świeżą(...)osolonej wodzie do miękkości. Jeżeli sałatka będzie przygotowana z suchej fasoli, ziarna trzeba namoczyć przez 12 godz. i następnie ugotować. Do wystudzonej fasoli dodajemy pozostałe składniki: pokrojony ser feta, ogórki kiszone i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje ok. pół godziny po przygotowaniu
Korniszonki