świątecznych dań mają naprawdę mało czasu. Polecam i życzę Wam zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Składniki: 250 g filetów śledziowych a la matjas* 3 łyżki cieciorki z puszki 2 ogórki konserwowe „POLONAISE” 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta soli ziołowej do smaku *jeśli użyjecie lekko solonych śledzi (dostępne(...)najmniej 2 razy. Po tym czasie kroimy je na około 1 cm kawałki i przekładamy do miski. Do naszych śledzi dodajemy 3 łyżki cieciorki z puszki, 2 pokrojone ogórki konserwowe , posiekaną zieloną pietruszkę i majonez. Całość doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną (mała szczypta) soli ziołowej. Mieszamy, próbujemy. Smacznego Polecam produkty POLONAISE : W ofercie znajdzie również
Słodkie okruszkiroku, z nadejściem jesiennych dni na naszym stole zaczyna się pojawiać klasyczna sałatka jarzynowa . Przygotowana tradycyjnie, tak jak to się robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa. Parę słów o topinamburze Topinambur, nazywany(...)brukselką i topinamburem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie sałatki jarzynowej Poltino 1/2 kwaśnego jabłka 1 mała szalotka 150 g brukselki 200 g topinambura 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sól pieprz Wykonanie: Zawartość torebki z sałatka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut
Kulinarne przygody Gatitypotrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz Przygotowanie Wołowinę umyłem , osuszyłem(...)pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą
R'n'G Kitchensmaków, to prawdziwe dzieło kulinarne 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 1 podwójny filet z kurczaka • 1 cebula • ½ główki kapusty młodej • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 3 ogórki konserwowe • 3 łyżki majonez • 3 łyżki ketchupu pikantnego • 15 dag sera żółtego • Sól • Pieprz • 1 łyżka przyprawy do kurczaka • Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy(...)cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki konserwowe. Doprawiamy pieprzem oraz solą, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości. 3. Tak przygotowane warzywa rozkładamy na każdym kawałku mięsa. 4. Majonez oraz ketchup razem mieszamy i sosem przykrywamy warzywa
Kulinarna Chwilazwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie(...)stronach. Nie zajmuje to dużo czasu, ale specjalnie nie pisze ile, bo tak naprawdę za każdym razem jest to inaczej (zależy od temperatury jaką uzyskuje Wasz grill). Ogórki konserwowe kroimy w cienkie półplasterki, cebulę drobno siekamy, doprawiamy olejem i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Pomidory i czerwoną cebulę kroimy w plastry. Bułki kroimy na pół i chwilę
Czary - gary w kuchnipuszka kukurydzy 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki 150-200 g serka topionego śmietankowego 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki 2 opakowania zupy cebulowej 5-6 ogórków konserwowych pieprz ,sól 1,5 l wody gorącej olej do smażenia smażona cebulka do dekoracji Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie z całą przyprawą do gyrosa. Rozgrzać olej na patelni(...)garnka , zalać gorącą wodą. Dodać sos, serek topiony oraz zupy gotować około 15 minut. Następnie wsypać kukurydzę, pieczarki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Od razu podawać. Na talerzu można dekoracyjnie posypać smażoną cebulką. Smacznego:) Artykuł Zupa gyros pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąSkładniki: 4 ziemniaki ( 410g po obraniu), 3 marchwie (200g po obraniu), 5 jaj, 1 por, 2 buraki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić(...)obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Rozprowadzić drugą warstwę majonezu. Popieprzyć. Drugą połowę pora drobno pokroić. Sałatkę odstawić do lodówki
W kuchni u Monikigram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 2 jaja ugotowane na twardo 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą(...)Mieszamy majonez ze śmietaną, koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. W naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego
Mango PapajaSałatka treściwa i wyrazista w smaku za sprawą łososia. Jej słodycz przełamałam ogórkami konserwowymi i sokiem z cytryny, a lekko pikantnego smaku dodała rzeżucha i szczypta pieprzu. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 jajka ugotowane na twardo -2 puszki łososia w sosie własnym ( 80 g jedna puszka ) -pół główki cebuli sałatkowej -6 ogórków konserwowych ( 150 g ) -papryka czerwona 50 g -brzoskwinie z syropu 200 g -garść świeżej rzeżuchy -pieprz, sól do smaku -2 łyżeczki soku z cytryny -2 łyżki majonezu Łososia
Kulinarne przemysleniaPizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa(...)pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę, plasterki ogórka konserwowego oraz cebulę pociętą w piórka. Wszystko posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego
Słodka Stronawarstwa - połowa mięsa z kurczaka (+majonez)5 warstwa - ogórki (+majonez)6 warstwa - druga połowa mięsa z kurczaka (+majonez)7 warstwa - żółty serCałość w kształcie owalnego "kopczyka", posmarować równomiernie majonezem, a następnie udekorować połówkami orzechów i szczypiorkiem. Orzechy możemy zastąpić plasterkami pieczarek marynowanych lub ogórka konserwowego. Plasterki układamy wtedy tak, aby jeden plasterek zachodził
Świat Domowej Kuchnicebula · 1 kg pieczarek · 2 papryki czerwone · 4 ogórki konserwowe · Olej do smażenia · 200 g przecieru pomidorowego · 200 g ketchupu pikantnego(...)szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy papryki umyte, obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki i ogórki konserwowe pokrojone w pół plasterki. 3. Pod koniec smażenia wlewamy przecier, ketchup, ocet jabłkowy, wsypujemy cukier oraz chili. Ewentualnie możemy podlać wodą jak sos jest za gęsty
Kulinarna ChwilaBoże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :)Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami.Składniki : 4 plastry schabu3 ziemniaki 2 ogórki konserwowe 4 łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki żurawiny suszonej Przyprawy : papryka ostra czosnek granulowany bazylianatka pietruszki przyprawa(...)plastry. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i natką pietruszki.Układamy mięso i ziemniaki w parowarze, na tackach z folii aluminiowej i włączamy parowar na 25 minut.W czasie parowania obieramy ogórki i kroimy w drobną kostkę.Po 25 minutach, nakładamy wszystko na talerz :)Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało
Parowar Facetaproponuję podwoić ilość składników. Porcja dla 2 - 3 osób. Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 średniej wielkości ogórki konserwowe - 1/4 świeżej, czerwonej papryki - średniej wielkości cebula - opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa - 50 ml białego, wytrawnego wina - łyżka oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone: tymianek(...)fragmentów wlewamy na patelnie wino i około 1/3 łyżeczki czerwonej papryki. Smażymy do momentu, aż całe wino wyparuje i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówdodatków to proponuję Wam również domowy kotlet (jak go zrobić powiem za chwilę) oraz mnóstwo warzyw. W naszym przypadku były to: pomidory czerwona papryka ogórki ogórki konserwowe sałata (najlepiej karbowana) lub kapusta pekińska szczypiorek Dodatkowo przydadzą się także prażona cebulka oraz topiony ser w plasterkach Kotlety do burgerów robię podobnie jak kotlety mielone z tą różnicą(...)burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać: łyżkę ketchupu 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego) łyżkę musztardy łyżkę posiekanej cebuli szczyptę czosnku granulowanego łyżkę drobno posiekanego ogórka konserwowego Następnie gotowy sos odstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki w celu przegryzienia się składników. Jeśli nie chce się Wam robić sosu, burgery możecie także podać z musztardą
Arbuziakistołu jako pierwsza, jest pyszna i chyba nigdy nam się nie przeje :-) Rodzinna impreza ....sałatka warstwowa - GYROS Składniki: -1-2 piersi z kurczaka - puszka kukurydzy - kilka ogórków konserwowych -czerwona papryka - 4-6 jajek - kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby - 1-2 cebule - 2 łyżki ketchupu - majonez kielecki , jogurt naturalny , - kapusta pekińska - sól(...)takiej najlepiej sałatka się prezentuje).Pokroić drobno cebulkę i przełożyć na kurczaka. Następnie cebulę posmarować warstwą ketchupu. Odsączyć kukurydzę z puszki i równo rozprowadzić. Pokroić w kostkę kilka ogórków konserwowych , tak żeby powstała nam kolejna warstwa. To samo zrobić z czerwoną papryką. Z majonezu i jogurtu naturalnego zrobić sos , doprawić go do smaku pieprzem , odrobiną soli i ulubionymi ziołami
Aromatyczne Podróże