ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:208/434)

Rolmopsy 221

zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru liść laurowy pieprz czarny ziarnisty(...)wlewam pół szklanki octu).  Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką.  Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi

Bea(u)ty kitchen
Zrazy drobiowe 349

wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia(...)tworząc po dwa plastry mięsa. W miejscach, gdzie mięso jest grubsze, rozbić je lekko tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.  Paprykę pokroić na paski, ogórka przeciąć na 4 części wzdłuż, podobnie kiełbasę. Cebulę pokroić w piórka, kawałki suszonych pomidorów odcedzić z zalewy. Tak przygotowane składniki - po jednym kawałku papryki, ogórka i kiełbasy, oraz piórka cebuli

Moje Qulinaria
Ogórkowa z koperkiem 197

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną(...)ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty

A Ty Smakuj Mnie
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 270

bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka pół opakowania WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią 3 ogórki kiszone(...)minuty. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory. Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka, pokrojone w paski ogórki oraz pokrojona w kostkę fetę. Pieczemy około 40 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 216

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona

Gotujemy i jemy
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 215

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona

Korniszonki
Sałatka warzywna z kurczakiem 198

Tradycyjna, powszechnie znana sałatka warzywna. Tym razem lekko odmieniona przez dodatek mięsa drobiowego. 6 średniej wielkości marchewek połówka małego selera mały pęczek pietruszki 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 1 puszka groszku konserwowego 1 pierś z kurczaka 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 3 łyżki sosu czosnkowego Vegeta, sól, pieprz, cukier           Mięso(...)osolonej wodzie. Wszystko wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną soli i cukru,odstawić. Posiekać pietruszkę, mięso poszarpać na włókna, następnie pokroić na krótsze kawałki. Marchew, seler, ogórki, jajka i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki Przyprawić sałatkę pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce

Praktyczna pl
Zupa gulaszowa z boczniakami 167

korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków 90 g koncentratu pomidorowego 250 g boczniaków 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 mała puszka czerwonej fasoli majeranek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)piórka, czosnek, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 1,5 godziny. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, pokrojone na plasterki ogórki, pokrojone w paski boczniaki i paprykę, paprykę ostrą, słodką, kminek. Gotujemy 45 min. 20 min przed końcem gotowania, dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. /* Style

R'n'G Kitchen
CHIKKER 230

pierś z kurczaka, ½ papryki czerwonej 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka majonezu, olej Dodatkowo: 6 bułek, ogórki kiszone, pomidor, sos amerykański , sałata WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, dodajemy mąkę i jajko – mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Na rozgrzany olej(...)złoto. Następnie osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Bułki przypiekamy chwilę w piekarniku aby były chrupiące, następnie przekrawamy na połowę. Na jednej połówce kładziemy liść sałaty, układamy kotleta, plastry ogórka, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki

słodki bratek
Leśna polana 225

smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka  ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy   inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę i ziemniaki ugotuj, pokrój(...)wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę  ziemniaki .   Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką.  Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną  pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką.  Na majonez wyłóż ugotowaną i pokrojoną w kostkę  marchewkę . Ponownie posmaruj majonezem.  Teraz dodaj starty

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa ogórkowa 227

była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość i zalać(...)grubych oczkach , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa

O kuchni z uczuciem
Rassolnik 209

rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle, po czym(...)małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany. Prosto

Kuchenna Kontrrewolucya
Forszmak z kociołka 201

karkówki 700 g kiełbasy śląskiej 3 cebule 1 papryka czerwona 2 marchewki  500 g pieczarek 2 puszki groszku 6-7 ogórków kiszonych sól pieprz chili czerwona papryka ziele angielskie listki laurowe oregano majeranek 2 łyżki smalcu 3 łyżki mąki. Składniki na ok 7 litrów forszmaku  Wszystkie składniki kroimy w kostkę .. na dno garnka kładziemy smalec i wkładamy(...)Dodajemy pieczarki, marchewkę i paprykę, smażymy mieszając w dalszym ciągu. Dodajemy przyprawy i podlewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy osączony groszek i ogórki . Jeszcze pozostawiamy na ogniu.  Przygotowujemy zasmażkę z 3 łyżek mąki na smalcu lub podprawiamy samą mąką rozmieszaną z wodą

Gotowanie jest łatwe
Zdrowy de vollaille z kaszy i indyka 133

niepalonej 250 g mielonego indyka 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 5 plasterków miękkiego sera 5 plasterków szynki 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj kaszę przy pomocy blendera albo ugnieć tłuczkiem(...)Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące. Krok 3 Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło. Kiedy się roztopi wyłóż na patelnię kotlety. Smaż na średnim ogniu 10 minut

Niedzielny kucharz
Imprezowe ptysie nadziewane sałatką 209

sylwestrowe Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć 6 średnich ziemniaków 5-6 jajek 3 marchewki kawałek selera 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 puszka groszku pół puszki kukurydzy (można pominąć) 1 czubata łyżeczka musztardy (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo: posiekany(...)kostkę. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy groszek i kukurydzę (opcjonalnie). Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę

Słodkie okruszki