Składniki: Wołowina na zrazy 1kg ( 7 plastrów) Musztarda 7 łyżeczek Ogórek kiszony 2 Boczek wędzony kilka plasterków Cebula 2 Czosnek 2 ząbki Bulion 1/2 l lub woda Sól Pieprz Mąka pszenna do obtaczania Olej do smażenia Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy plater posmarować po całości cienką warstwę musztardy. Położyć kawałek(...)boczku ( ja daję niewielką ilość i tylko chudą część tylko dla smaku, ale można ułożyć kawałki boczku na całym plastrze wołowiny). dodać ćwiartkę ogórka, plasterek cebuli z jednej strony. Zaczynami zwijać od strony z warzywami. Zwijamy dość ciasto i spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony. Na osobnej patelni usmażyć pozostałą cebulę oraz czosnek
Kulinarne przygodychodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka(...)porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą
Kardamonovyklasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie. Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach(...)posiadam takie fajne urządzenie - sitko do krojenia warzyw, można zakupić w sklepach stacjonarnych lub pod tym linkiem na przykład Sitko . Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę, Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączony groszek. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powinno być słone i ostre ;-) Musztardę
Życie zaczyna się w kuchniclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki(...)sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz . Każdy plaster rozbitej łopatki , smarujemy łyżeczką musztardy , solimy , pieprzymy , kładziemy łyżkę farszu i zwijamy , w pierwszej
Ogrodnik w podróżysporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę(...)rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki. Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym wywarem tak, by przykrył ogórki z nadwyżką. Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając
Kuchenna Kontrrewolucyazagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru liść laurowy pieprz czarny ziarnisty(...)wlewam pół szklanki octu). Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę. Studzę, a następnie doprawiam do smaku solą i cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi
Bea(u)ty kitchenwyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia(...)tworząc po dwa plastry mięsa. W miejscach, gdzie mięso jest grubsze, rozbić je lekko tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Paprykę pokroić na paski, ogórka przeciąć na 4 części wzdłuż, podobnie kiełbasę. Cebulę pokroić w piórka, kawałki suszonych pomidorów odcedzić z zalewy. Tak przygotowane składniki - po jednym kawałku papryki, ogórka i kiełbasy, oraz piórka cebuli
Moje QulinariaSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną(...)ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty
A Ty Smakuj Mniebazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka pół opakowania WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią 3 ogórki kiszone(...)minuty. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory. Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka, pokrojone w paski ogórki oraz pokrojona w kostkę fetę. Pieczemy około 40 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona
Gotujemy i jemyCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce lub garnku układamy poszatkowaną czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona
KorniszonkiTradycyjna, powszechnie znana sałatka warzywna. Tym razem lekko odmieniona przez dodatek mięsa drobiowego. 6 średniej wielkości marchewek połówka małego selera mały pęczek pietruszki 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 1 puszka groszku konserwowego 1 pierś z kurczaka 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 3 łyżki sosu czosnkowego Vegeta, sól, pieprz, cukier Mięso(...)osolonej wodzie. Wszystko wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną soli i cukru,odstawić. Posiekać pietruszkę, mięso poszarpać na włókna, następnie pokroić na krótsze kawałki. Marchew, seler, ogórki, jajka i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki Przyprawić sałatkę pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna plkorzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków 90 g koncentratu pomidorowego 250 g boczniaków 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 mała puszka czerwonej fasoli majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)piórka, czosnek, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 1,5 godziny. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, pokrojone na plasterki ogórki, pokrojone w paski boczniaki i paprykę, paprykę ostrą, słodką, kminek. Gotujemy 45 min. 20 min przed końcem gotowania, dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. /* Style
R'n'G Kitchenpierś z kurczaka, ½ papryki czerwonej 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka majonezu, olej Dodatkowo: 6 bułek, ogórki kiszone, pomidor, sos amerykański , sałata WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, dodajemy mąkę i jajko – mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Na rozgrzany olej(...)złoto. Następnie osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Bułki przypiekamy chwilę w piekarniku aby były chrupiące, następnie przekrawamy na połowę. Na jednej połówce kładziemy liść sałaty, układamy kotleta, plastry ogórka, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki
słodki brateksmakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę i ziemniaki ugotuj, pokrój(...)wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki . Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką. Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką. Na majonez wyłóż ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę . Ponownie posmaruj majonezem. Teraz dodaj starty
lady-och-mistrzyni.blogspot.combyła gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość i zalać(...)grubych oczkach , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa
O kuchni z uczuciemrassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle, po czym(...)małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany. Prosto
Kuchenna Kontrrewolucyakarkówki 700 g kiełbasy śląskiej 3 cebule 1 papryka czerwona 2 marchewki 500 g pieczarek 2 puszki groszku 6-7 ogórków kiszonych sól pieprz chili czerwona papryka ziele angielskie listki laurowe oregano majeranek 2 łyżki smalcu 3 łyżki mąki. Składniki na ok 7 litrów forszmaku Wszystkie składniki kroimy w kostkę .. na dno garnka kładziemy smalec i wkładamy(...)Dodajemy pieczarki, marchewkę i paprykę, smażymy mieszając w dalszym ciągu. Dodajemy przyprawy i podlewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy osączony groszek i ogórki . Jeszcze pozostawiamy na ogniu. Przygotowujemy zasmażkę z 3 łyżek mąki na smalcu lub podprawiamy samą mąką rozmieszaną z wodą
Gotowanie jest łatweniepalonej 250 g mielonego indyka 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 5 plasterków miękkiego sera 5 plasterków szynki 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj kaszę przy pomocy blendera albo ugnieć tłuczkiem(...)Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące. Krok 3 Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło. Kiedy się roztopi wyłóż na patelnię kotlety. Smaż na średnim ogniu 10 minut
Niedzielny kucharzsylwestrowe Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć 6 średnich ziemniaków 5-6 jajek 3 marchewki kawałek selera 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 puszka groszku pół puszki kukurydzy (można pominąć) 1 czubata łyżeczka musztardy (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo: posiekany(...)kostkę. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy groszek i kukurydzę (opcjonalnie). Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę
Słodkie okruszkiśniadanie są oczywiście przemyślane i mocno spersonalizowane, jak to się teraz ładnie mówi. Dla dzieci rogaliki, miodek dla Hani i dżemik dla Frania, dla męża wędlinka i słoik ogórków kiszonych, dla mnie pomidory z działki i szczypiorek, a do tego chleb z czarnuszką! A po wizycie na mojej małej roli, takie dary ziemi przyniosłam. Pierwszy raz posiałam kolorową(...)podejrzewam, że będziemy się żywić głównie chłodnikami przez najbliższe dni. Składniki: botwinka (mniej więcej tyle, ile na zdjęciu) ew. 1 średni czerwony buraczek lub 2 mniejsze 2 większe ogórki lub 4 mniejsze 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 l maślanki mrągowskiej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno
bistro mamastosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Wesołych Świąt! Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy(...)kroimy je na około 1 cm kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną na półplasterki czerwoną cebulą (wcześniej umieszczam ją na sitku i przelewam wrzątkiem) i pokrojonego w kostkę ogórka. Całość zalewam olejem rydzowym, doprawiam do smaku pieprzem i solą (nieduża ilość). Mieszam, próbuję i opcjonalnie doprawiam. Smacznego
Słodkie okruszkiskończy ;) Składniki: bagietka - 1 szt. (średnia) szynka - 100 gram ketchup łagodny - 2 łyżki mozzarella w kulce - 3/4 kulki ser żółty- 2-3 łyżki ( starty ) ogórek kiszony - 1 szt. pieczarki - 2 szt. szczypiorek - 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Szynkę pokroić w plastry, usunąć skórkę, a potem pokroić w cieniutkie słupki. 2. Sery(...)posypać pieczarkami. Lekko ugnieść. Na pieczarkach ułożyć ser żółty oraz szynkę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. 4. Po 10 minutach wyciągamy i układamy ogórki i ser mozzarella. Lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika na 5 min.180 stopni. Wyciągamy. Posypujemy szczypiorem
Kuchnia Paulettesbardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna! Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem. Polecam, nie tylko w Wielkanoc:) składniki: 3 duże ziemniaki 5 jaj 4 ogórki kiszone cebula podwójna pierś kurczaka sól sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku do dekoracji: świeża zielenina(...)ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, również pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ogórki i cebulę. Składniki sałatki wymieszać wraz z sosem. Schłodzić. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną
6niebododaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła sól(...)pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się
Di gotujeswoje nowinki do tego co gotował , a zupy to była jego domena.Niby nic tam takiego nie dodawał ,ale wystarczył jeden dodatek i zupa nabierała innego "wymiaru".W tej zupie ogórek kiszony , nadał grochówce smak i podkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach 1.5 litra 20 dag.boczku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1ogórek kiszony(...)obrać i drobno posiekać.Do wywaru z żeberek dodajemy warzywa starte na tarce ,groch , ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy tak długo aż groch nam się rozpadnie.Dodać starty ogórek kiszony.Patelnię z tłuszczem po boczku Rozgrzać ,zeszklić cebulę , posypać mąką ,smażyć mąkę aż zbrązowieje,rozprowadzić mąkę zupą i dodać do zupy.Wymieszać.Przyprawić,dodać majeranek.Chwilę gotować.Podawać z chlebem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki