bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych (w zależności od kwaśności), - 1 łyżka mąki, - 1 mały, trójkątny serek topiony, - pół pęczka koperku, - vegeta (ale niekoniecznie, ja akurat do tej zupy, dodaję bo to bałkańska przyprawa):), - sól(...)pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. W tym czasie zetrzeć ogórki na drobnej tarce, jeśli są bardzo kwaśne, odlać sok. Przełożyć do małego garnczka, wlać szklankę przegotowanej, ciepłej wody, łyżeczkę vegety, sporo mielonego pieprzu oraz płaską łyżkę cukru, dusić
Kuchnia Prezydentowejziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone Sposób przygotowania: Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę (ja zostawiłam na całą noc) śledzie kroimy w kostkę cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy(...)ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy układamy w słoiku warstwę śledzi, następnie cebuli i znów śledzi itd. wkładamy na noc do lodówki SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana do Liebster
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćspędzać czas. PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy) 1/2 łyżeczki świeżego oregano Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi(...)sól, a na samym końcu dolewam porcjami gorącą wodę. Jeśli potrzeba, można dodać więcej mąki/wody. Oddzielam mięso makreli od ości, dokładnie je wybierając. Wrzucam do miski, rozgniatam widelcem. Ogórki kroję w bardzo drobną kosteczkę, wraz z serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam
W kuchni Karmel-itkizałożenia powinno być mięso wołowe, u mnie tym razem 1 kg łopatki wp i 1 polędwiczka wp) 300 g małych pieczarek 3 cebule 6-7 ogórków konserwowych lub 3-4 ogórki kiszone 1 słoik papryki konserwowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ziemniaki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku Mięso kroimy(...)ładnie się przyrumieni. Gotowe mięso przekładamy do większego rondelka/garnka. W czasie, gdy mięso się smaży, kroimy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Małe pieczarki kroimy na ćwiartki (większe na półplasterki). Ogórki i paprykę konserwową kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Następnie dodajemy ogórki
Smaki Na TalerzuSkładniki: bułki 4 sztuki/hot-dog, masło - ile potrzeba, parówki cienkie 8 sztuk, ser kozi 8 plastrów, majonez - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ogórek kiszony 3 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka bułki na hot dogi przeciąć tak nie do końca, aby były dwie połówki, jedną połowę posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra(...)indyka przekrojone wzdłuż na połowę, piec z 3 minuty dodać plastry sera koziego na połówki z masłem i piec 5 minut wyjąć z piekarnika, posmarować majonezem, keczupem, dodać ogórki z cebulą i złożyć bułki przyciskając do siebie - pyszne domowe hot-dogi na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcieszy się dużym powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :) SKŁADNIKI: 150g brązowego ryżu (opcjonalnie białego) 500ml bulionu (opcjonalnie) 250g mrożonego groszku puszka kukurydzy 2 kwaśne jabłka 3-4 kiszone ogórki 3-4 jajka duża cebula (najlepiej czerwona lub dwie szalotki) majonez sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien
Pyry na GazSkładniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone makrele suszony tymianek, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy(...)studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka czosnek kroimy w plasterki. Przekładamy do miski dodajemy przyprawy, oliwę. Wszystko razem blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy obraną z ości makrelę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Widelcem rozdrabniamy makrele dodajemy resztę składników łączymy wszystko dokładnie, dodajemy przyprawy. Smacznego
kgwjanczewokuchni polskiej i tak naprawdę jest przygotowywana na różne sposoby. Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak! Polecam skorzystanie z poniższego przepisu. mięso na wywar 4 ogórki kiszone 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki(...)pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się
Di gotujetuńczykowo-majonezowym na przystawkę Składniki: 1 garść groszku mrożonego 1 garść kukurydzy mrożonej 2 łyżki kaparów z zalewy 3 gotowane na twardo jajka 2 szalotki 2 ogórki kiszone 2 ostre papryczki sól morska pieprz czerwony w kulkach (albo zwykły czarny mielony) 2 łyżki sosu tuńczykowego (moj ą inspiracj ą jest sos podany w tym przepisie) 2 łyżki(...)Mrożony groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem , a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić na sito. Do przygotowanej miski w kolejności dorzucamy pokrojon ą w kostkę szalotkę, jajka, ogórki, papryczkę, odsączone kapary oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy sos tuńczykowy, majonez, (można skropić dla smaku sokiem z cytryny), oprószyć sol ą i pieprzem, całość wymieszać, przełożyć do miseczek. Schłodzić
Wino Francja Kuchniawalce z infekcjami wirusowymi i zakażeniami górnych dróg oddechowych. Podgrzewanie do wysokiej temperatury sprawi, że straci część właściwości, jednak w dalszym ciągu będzie pyszna przyprawą dla naszych dań. Kiszonki Kiszone ogórki, kapusta czy buraczki są w Polsce znane i lubiane. Nic dziwnego! Poza wspaniałym smakiem, wspierają naszą odporność dzięki zawartości kwasu mlekowego, witamin B1, B2, B3, witaminy(...)dziś mówi się o tym, że odporność organizmu pochodzi z jelit, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej diety. Poza tymi najbardziej znanymi kiszonkami polecamy również spróbować kiszonych pomidorów, które są popularne za wschodnią granicą. Nie wylewajmy soku z kiszonek! To również cenne źródło soli mineralnych, witamin i dobrych bakterii! Jogurt naturalny Dobre jogurty naturalne zawierają żywe kultury bakterii
ProstePesto.plmniej kremowe, a skórka twardsza i grubsza. A nie o ten efekt mi chodzi. Składniki: - schab - ilość plastrów w zależności od potrzeb - słonina - 2x więcej plastrów niż mamy schabu - ogórek kiszony - cebula - ząbki czosnku - majeranek, papryka czerwona, sól i pieprz - niewielkie, równe ziemniaki - u mnie kilogram - łyżka cukru - łyżka soli - łyżka oliwy Ziemniaki obieram, lub skrobię, jeżeli są na tyle(...)odcedzam. Plastry schabu rozbijam, ale tak by nie było dziur. posypuję solą, majerankiem, słodką papryką i solą. Na każdym kotlecie układam po dwa plastry słoniny, kilka plasterków czosnku, pasek ogórka i kilka kawałków cebuli. Zakładam do środka krótsze boki i zawijam wzdłuż dłuższych. Spinam wykałaczką lub dwoma. Na dnie naczynia żaroodpornego układam kilka dodatkowych plastrów słoniny i kawałki pozostałej cebuli
Cook&Lovesałatka, a ile gospodyń tyle przepisów. Ja ją robię własnie tak :) Polecam :) SKŁADNIKI : ok. 2 kg marchewki 1 niewielki seler 6-8 ziemniaków 8 jajek 0,5 słoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez jogurt naturalny łyżeczka musztardy sól, pieprz WYKONANIE : Marchew, ziemniaki i selera(...)gotują się szybciej. Zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jajka również gotujemy, studzimy, obieramy, kroimy. Ogórki kroimy i przekładamy na sitko razem z kukurydzą i groszkiem żeby warzywa odciekły. Jabłko my jemy, obieramy i kroimy. Pora i cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Wszystkie warzywa
Pani na deserZrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle(...)tłuszczu, następnie układamy plastry boczku, na nich cebulę pokrojoną w piórka, na to podsmażoną wołowinę,którą doprawiamy solą pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną warstwę. Całość zalewamy bulionem , przykrywamy i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni/na co najmniej 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie ale nie suche
Kopystką po garachwyśmienicie. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku(...)włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej
Kuchcik gotujewiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego. Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 2 pomidory 200 - 250 g sera mozzarella 1 ogórek kiszony, 1 czerwona papryka 1 cebula listki świeżej bazylii Marynata 2-3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek przyprawy - tymianek - 1 płaska łyżeczka, rozmaryn - pół(...)oliwę – wymieszać. Przygotowanie polędwiczek Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki. Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką. Można lekko obsmażyć na patelni na oliwie z oliwek (ja nie obsmażam). Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata