ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:62/67)

Pomidorów czas. 158

chodziło ;)  Za to wyjątkowo przyłożyłam się do pomidorów i ogórków. Część ogórków wysiałam sama, część kupiłam w sadzonkach. I jedne i drugie wyrosły pięknie, ale wiadomo - ogórki potrzebują w sumie tylko wody :) Było ich tyle, że były i małosolne i nakisiłam na zimę. Starczyło dla teściowej i jeszcze dla kilku osób ;) Pomidory sadziłam z rozsad. Mąż(...)zmiksuje nam nierozgotowane kawałki pomidorów. Przecieramy pomidory przez sito (w miarę gęste), aby oddzielić pestki od przecieru.  Przecier ponownie zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i pieprz.  Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone, zakrętki również) napełniamy gotowym przecierem i pasteryzujemy. Ja nalewam gorący przecier, dobrze zakręcam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 120 st. na ok. 30 minut.  Po tym czasie

bistro mama
Jak udekorować stół na Wielkanoc? 76

przeźroczystego szkła, o bardzo prostej formie, jest tak naprawdę słoikiem EKLANT , który posiada drewnianą pokrywkę, mam je w swojej kuchni w kilku rozmiarach, przechowuje w nich sypkie produkty, kasze, herbatę, zioła, przyprawy, często nadaje im nowych użyteczności i tak, służą mi właśnie za wazony na kwiaty. Ponadto przezroczysty słoik ułatwia znalezienie potrzebnych rzeczy. Kwiaty na wielkanocnym stole , muszą się znaleźć(...)godziny w temp. 180 stopni C, pierwsza godzina grzanie dół + góra, druga godzina pieczenia: grzanie dół. Mięso podaję z surówką z warzyw : ulubione sałaty np. rukola, roszponka, papryka, cebula, ogórek, pomidor, szczypiorek, świeża bazylia, marynowany imbir, kapary lub oliwki. Dressing do sałatki : 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz, ocet cytrynowy lub jabłkowy. Po takim

SMYKWKUCHNI
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 186

pałaszowania. Ten dzień był zdecydowanie bardziej interesujący, chociaż zdarzyły się również wpadki. A oto wyniki: 1. Gejsza sushi 10/10 pkt Happy roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango Nie przepadam szczególnie za sushi. Zwyczajnie do mnie nie przemawia. Z pewną rezerwą wkroczyłam więc do Gejszy (wkroczyłam(...)zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba po prostu ugotowana kalarepa. Marynowany rydz gumiasty i octowy, ale to było do przewidzenia - szkoda takich dobrych grzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się zresztą kilka razy i Lokalowi wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania