smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny(...)przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru
moj przepis naobieramy ze skór i łupin. Ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce. Umieszczamy wszystko w misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i znowu zostawiamy, tym razem na 30 minut. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut
Życie zamknięte w smakusesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto go wcześniej umyć lub przynajmniej opłukać(...)najlepiej rozdzielić i trochę włożyć na dno, a trochę na wierzch. Wodę solicie i doprowadzacie do wrzenia. Gorącą zalewacie ogórki, aż je dokładnie zakryje. Przykrywacie wszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor w środku, są gotowe! Warto je przechowywać w lodówce
GRUBY WAŁEKzazwyczaj stawiam na sałatki. Nie trzeba ich podgrzewać, tylko wyjmujemy z lodówki, potrząsamy, żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem i gotowe! Dlatego też wygodnie przewozić je w szczelnym słoiku bo nic się nie wyleje i nie zabrudzi torebki:) Dziś proponuję łatwą i szybką w przygotowaniu sałatkę z pełnoziarnistymi kokardkami Lubelli , z tuńczykiem, kukurydzą i korniszonami, w pysznym sosie musztardowo-majonezowym(...)łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy Dijon Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majonez, jogurt i musztardę Dijon. W większej misce wymieszaj makron, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, pomidorki i pietruszkę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! English version Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 servings) Ingredients
karmelowyzrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć. Do każdego włożyć kwiat
Kuchnia w opałachświecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany
Wiem co jemwszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także
Pora coś zjeśćSKŁADNIKI -5 kg ogórków (2,5 porcji zalewy) -liść selera -cebula -czosnek ZALEWA -1,5 litra wody -jedna szklanka octu 250 mil. -2 szklanki cukru -40 g soli -2 łyżki curry WYKONANIE 1.Ogórki umyć pokroić w grube talarki 0,5-1 cm 2.Napełnić sloiki 3.Dodać 3-4 listki serera na słoik, gruby
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około 4-5 cm kawałki). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa ułożyć warstwami w misce i zalać solanką na około 3 godziny. Potem odcedzić. Zalewę zagotować, włożyć odcedzone warzywa do zalewy i zagotować. Nakładać do czystych słoików i pasteryzować około
na moim stole...pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku 2 jaja na twardo (obrane i posiekane ) 2 łyżeczki musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia (najlepiej wyparzonego słoika) i przechowywać w lodówce
Pełny talerznaczynia lub zamykanego słoika. Schładzamy w lodówce. Co jakiś czas warto go podczas tężenia zamieszać, żeby skwarki, cebula i jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie. Świeży chleb, najlepiej domowy, do niego ten właśnie smalec i ogórek kiszony. Piwo albo kieliszeczek
Karo in the Kitchenchleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden na drugim, skórą do zewnątrz. Włożyć do miski i owinąć folią spożywczą. Na rybie postawić talerzyk i obciążyć go jakimiś cięższymi słoikami. Chodzi
W kuchni wieczoremsoku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią wodę z cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek
Bajeczna Kuchniapomidorami i ogórkami kiszonymi oraz z ugotowaną fasolką szparagową. Kolejnego dnia już bardziej typowo - z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa) - pół słoika suszonych pomidorów razem
Corner With Recipesdzikiego ogórka 500 g papryki pomidorowej 500 g cebuli 500 g marchewki 1 papryczka chili zalewa 6 szkl wody 250 g cukru 25 g soli ziele angielskie 1i 1/4 szkl octu gorczyca biała Marchewkę gotujemy przez ok 10 min, studzimy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na plasterki i mieszamy w jednym dużym naczyniu. Nakładamy do słoików lekko uciskając. Do słoików
Gotowanie jest łatwecebulę obrać. Ogórki należy pokroić w talarki, paprykę w kosteczkę a cebulę w krążki. Warzywa wrzucamy do garnka i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, cukier, sól i kurkumę. Zalewę dodajemy do warzyw, mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, nakładamy do czystych słoików, zakręcamy
paapilotkaa