Sałatka z zielonych ogórków Składniki: 3,5 kg ogórków 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 1 szklanka (250 ml ) oleju 1 szklanka (250 ml ) octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ogórki szatkujemy w plastry razem z zieloną skórką od jasnej skory. Marchewkę obieramy i szatkujemy na tarce o dużych(...)wrzucamy do jednej miski, wlewamy olej i ocet i dodajemy wszystkie przyprawy: cukier, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Sałatkę wkładamy po brzegi w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Sałatka jest już bardzo dobra przed samym włożeniem jej do słoików :) idealna na obiad jako dodatek. Polecam
W Moim Magicznym Domusłoiku (który wydawał się być pełny) znalazłam tylko ok 1/4 ilości.Jako, że potrzeba znów okazała się matką wynalazku, powstała całkiem nowa sałatka. Pyszna! Kremowy delikatny ser topiony emmentaler firmy Lactima doskonale się sprawdził.Dodał nowego wyrazu i smaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. Składniki:500 g pieczarek1 mała cebulapuszka kukurydzy3-5 szt ogórków kiszonychpieprz
Malinowe Pocałunkizimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego(...)maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego(...)maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać przygotowaną marchewkę i paprykę, wszystko wymieszać. Dodać też cukier, olej, ocet oraz przyprawy i ponownie wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dokładnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować
Monia miesza i gotujesłoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju. Kiedy mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku). Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy
paapilotkaaogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie - opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli Sposób wykonania: 1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. 2. W słoiku układamy
Kuchnia domowa Aniogórków - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg pomidorów - pokroić w talarki, 1/2kg cebuli - pokroić w talarki, 1/2kg jabłek - zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 8 łyżek cukru. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować w kotle ( dużym garnku). Dołożyć warzywa i gotować ok.15min. Tak przygotowane warzywa powkładać do słoików
W kuchni u Monikipieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość(...)przekonać anglików, którzy kręcili z nimi dokument dla BBC :) Żeby formalnościom stało się za dość, napiszę jeszcze tylko, że przedstawiana sałatka to specjał Żydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów to wpływy arabskie. Za dużo jednak chyba tych dociekań ile procent danego dania można przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj
W kuchni wieczoremmarchewki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu. Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy. Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po dwóch godzinach warzywa(...)odciskamy i dodajemy do gotującej się do zalewy. Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej tak , by warzywa puściły trochę soku. Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewystanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć(...)miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniazrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny oleju , bo lubię go w marynowanej papryce . Z całą pewnością(...)mogę stwierdzić , że zalewa ze szwedzkiej sałatki świetnie sprawdza się także w przypadku czerwonej papryki Składniki : 3 kg czerwonej grubościennej słodkiej papryki typu block 1 łyżka oleju na słoik 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik 1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego na słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek octu 6 szklanek cukru Paprykę przekrawamy , pozbawiamy nasion
Ogrodnik w podróżypołowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka razy(...)moździerzu. Puree dyniowe wrzucić do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok oraz ocet. Gotować na mniejszym - średnim ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając. Gęsty ketchup przełożyć do słoika i zamknąć. Wystudzony trzymać w lodówce. Przetrwa tam 2-3 miesiące. Burgery z ciecierzycy (3-4 sztuki) 130 g odsączonej ciecierzycy z puszki, 1 mała cebulka, 2 małe ząbki czosnku
Plate of Joytyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody kilka liści(...)angielskiego kilka ząbków czosnku (ilość wg upodobania) sól – w ilości 1 łyżka płaska na 1 litr wody opcjonalnie – skórka z 2-3 kromek chleba na zakwasie duży słoik Wykonanie: Buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju na przemian z przyprawami. Zalać osoloną wodą i dołożyć skórkę chleba, jeśli używacie. Wszystkie składniki powinny być przykryte zalewą, żeby
Pociąg Do Kuchnismak. Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 2 małe główki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry(...)paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min. Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków
Niespełnione zdolności kulinarneSezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut
Jadło i czytadło