Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)kmin rzymski - wedle uznania 1 - 1,5 łyżki pokruszonych w dłoni pestek dyni (jeśli nie przepadacie nie musicie ich dodawać) Jak zrobić? Hummus z ciecierzycy w puszce lub słoiku przygotujemy szybciej. Jeśli jednak chcecie możecie kupić suche ziarna ciecierzycy, które moczcie dobę w wodzie, następnie przepłuczcie je i gotujcie do godziny czasu do miękkości. Należy pamiętać, że ciecierzyca
Zasmakuj Kuchnitrzy razy tyle likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych • Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu. • Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych. • Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy(...)ćwiartki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Można go posolić,dodać pieprzu bądź ostrą papryczkę i wypić . Samo zdrowie! Smacznego! Wyciskarka idealnie się nadaje na przygotowanie PRZECIERU POMIDOROWEGO W SŁOIKACH
potrawyregionalneSAŁATKA DO OBIADU W dzisiejszym poście przedłużamy serie przygotowywania przetworów na zimę. Tym razem przygotujemy sałatkę obiadowa- pyszna i łatwą w przygotowaniu. Zapraszam Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 300 g. cebuli 300 g. kapusty 300 g. papryki 200 g marchewki 1 pęczek zieleni (natka pietruszki lub koperek) 2 łyżki soli niejodowanej 100 g cukru (ok 5 łyżek(...)pomocą noża. 2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub na specjalnej tarce dla marchewki po koreańsku. 3. Papryke myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki. 4. Ogórek myjemy, odkrajamy końcówki i kroimy lub szatkujemy na plasterki. 5. Pomidory myjemy, odkrajamy łączenie z gałązkami i kroimy w pól talarki 6. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć
Kulinarnie z Polką na Kresachsię jej użyć. Poza tym odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu(...)czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula.Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam w wysokim garnku na dnie wyściełanym pieluszkę tetrową (jak widać
bastalenakilogramy ogórków - 1 kilogram papryki (różne kolory) - 0,5 kilograma cebuli - 0,5 kilograma marchwi - pęczek natki pietruszki - 1 główka czosnku - 1 łyżka soli Przygotowanie warzyw: Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)oliwek Przygotowanie zalewy: Mieszamy razem wszystkie z podanych składników - możemy je zagotować, co przyspieszy proces rozpuszczania, albo po prostu wymieszać, odstawić na chwilę i raz jeszcze wymieszać. Do wygotowanych słoików wkładamy warzywa i całość uzupełniamy zalewą. Dodatkowo na wierzch każdej mieszanki wylewamy łyżkę oleju bądź oliwy. Pasteryzujemy przez jakieś 20 minut. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakuPrzepis na smalec dostałam w pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg mielonej słoniny 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 1 cebula majeranek do smaku Słoninę stopić na patelni na malutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche(...)patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie - nie przypalić, bo będzie gorzkie! Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu ok. dwóch tygodni Smacznego :) bo naprawdę jest bardzo dobre
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsoli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki KAMIS zielonej natki pietruszki od serca, do woli, na pęczki Ogórki umyć, obrać i przekroic na pół. UWAGA-WAŻNE!!!! w ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś(...)zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej
Z Kuchni Do Kuchniduszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać na obiad następnego dnia. Znakomicie także przechowuje się karkówka w słoiku lub mrożona. Jak zrobić sos z karkówki wieprzowej? Aby przygotować dobry sos z karkówki należy mięso zamarynować. W moim przepisie wieprzowina jest lekko rozbita i marynowana, dzień(...)surówki i sałatki pasuję do duszonej karkówki w sosie? Na pewno klasycznie buraczki, marchewka zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, surówka z białej kapusty czy pekinki. A także marynowane grzybki, ogórki kiszone czy korniszon. Lista jest długa, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. A wiec jak przygotować sos z karkówki wieprzowej? Zapraszam na przepis! 🙂 Karkówka duszona
Dieta moja pasjamąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać? Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :) W zimie będzie w czym wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika(...)około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pasteryzacja słoików jest zbędna
Kuchnia w opałachskład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona w plasterki, część w półplasterki tak cienkie, że pewnie podczas układania w słoje zostały zupełnie poszarpane(...)postacią (odtworzonego z zagęszczonego)- soku. Substancją żelująca jest pektyna i guma guar jest substancją zagęszczającą. Dżem zawiera cukier i inne substancje jak regulatory kwasowości. Po otworzeniu słoika widać w nim kawałki owoców. Wygląd jest zachęcający. Ale zastanawia mnie fakt dlaczego używa się w tak smacznych produktach, takiej substancji jak guma guar? Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może
Proste PotrawyDużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty-0,6 kg marchwi-0,6 kg cebuli-szklanka oleju-1/3 - 1/2 szklanki octu-2 łyżki cukru-do smaku ok. 3-4 łyżki soli-pieprz do smaku Kapustę(...)cebulę, dodajemy cukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały. Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 25 minut.Smacznego
Maminek kulinarnyczereśnie. Ich owoce dojrzewały w blasku słońca, czerpiąc składniki odżywcze z czystych wód rzecznych oraz życiodajnych podziemnych źródeł. Nieopodal rozpościerały się pola kapusty, marchwi, pola na których zieleniły się ogórki, czerwieniły buraki, dojrzewały pietruszka i seler... Tak moi Kochani zaczęła się historia pewnej rodzinnej firmy "Ogródek Dziadunia". Najpierw , wszystkie receptury były przekazywane z ust do ust... spisywane i strzeżone(...)Firma istnieje od 1991 roku i położona jest w malowniczej miejscowości Wąsosz Dolny i wytwarza tylko z produktów ekologicznych, sprawdzonych, a woda pochodzi ze zródeł Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W słoikach Dziadunia drzemią najprawdziwsze skarby, niezmącone chemią, sztucznym barwnikiem czy choćby namiastką konserwantu. Produkty są pasteryzowane, tak, jak to robiły nasze babcie i robią nasze mamy. Przetwory z Ogródka Dziadunia
Z Kuchni Do KuchniBywając na różnych imprezach plenerowych możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie(...)pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy
Smaki Ewykwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć te robimy latem, za to kiszoną kapustę czy sok z kiszonych buraków właśnie teraz – mega zdrowe i tanie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową kapustę kiszoną(...)ubijamy drewnianym wałkiem (takim do ciasta najlepiej) aż kapusta zacznie puszczać sok. Kiedy cała kapusta będzie dobrze ubita i puści sok należy poprzekładać ją do glinianych naczyń lub szklanych słoików i tu dobrze ubić (by miała ciasno), zalać sokiem (jeśli soku jest za mało dolewamy trochę solanki z proporcji 1l wody na 1 łyżka soli). Następnie jeśli kapusta jest
Dorota Smakuje