który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU ) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę(...)Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego
Grunt to przepis!Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
prawdziwe jedzeniePyszna chrupiąca suróweczka. Tak po prostu do pochrupania ale doskonała również jako dodatek do obiadku lub też mięska z grilla. składniki: 5-6 średnich ogórków gruntowych 1 czerwona papryka 1 duża cebula kilka liści kruchej sałaty mały pęczek natki pietruszki oliwa do skropienia sól czosnkowa Kamis do smaku Paprykę pokroić w średnią kostkę. Ogórki obrać ze skórki i również pokroić
Monia miesza i gotujeSkładniki: woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 100 g ugotowanego, obranego ze skórek bobu 1 pomidor 1/2 zielonego ogórka sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski, obranego ogórka i pomidora kroimy w drobną kostkę, a bób w paski, dodajemy do kaszy, doprawiamy do smaku, mieszamy, najlepsza jest po schłodzeniu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki korzeń selera 2 puszki groszku konserwowego 4 duże kiszone ogórki sól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew, seler pokrojony na ćwiartki i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa się gotują obieramy ogórki i kroimy
Moja smaczna kuchniaSkładniki (dla 1 osoby): 1 mała kromka pieczywa razowego 2 małe paróweczki drobiowe 4 paski papryki zielonej kilka plasterków ogórka serek kanapkowy light zioła prowansalskie musztarda rosyjska Pieczywo cienko smarujemy serkiem (zamiast masła), układamy paprykę. Plasterki ogórka posypujemy ziołami prowansalskimi. Parówki gotujemy (ok. 4-5 minut), możemy pokroić, żeby lepiej się prezentowały :) i dodajemy ostrą musztardę rosyjską. Smacznego
My Culinary ArtObiad w całości przygotowany przez mojego Ukochanego :) Pyszna pierś z patelni grillowej z sosem kaparowo- śmietanowym, do tego młode ziemniaczki i pomidorki cherry ze świeżym ogórkiem, polane sosem balsamicznym. Pyszności! Składniki (dla dwóch osób): 2 piersi z kurczaka 50g kaparów (połowa słoiczka, bez zalewy) 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) śmietana 30% świeży pieprz sól + do podania: młode ziemniaczki, pomidorki(...)cherry, świeży ogórek, sos balsamiczny 1. Piersi z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. 2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapary. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem
My Culinary Artporcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki
Kolizje Smakówgospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże(...)wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy
Kolizje Smakówoliwy oraz octu. Podobno jeszcze do 1928 r. panzanella była robiona na bazie chleba i cebuli, a nie pomidorów, stąd gdy XVI-wieczny poeta Bronzino śpiewał o cebulach i ogórkach z octem i oliwą podawanych z grzankami z chleba, miał na myśli właśnie tę potrawę, a jego pieśń uważana jest za pierwszy historyczny zapis o panzanelli. O toskańskich chlebie(...)bazylia, oliwa, ocet) z pomidorów zdejmuje się skórkę i sieka niemal na miazgę, zaś Joyce Goldstein robi z chleba grzanki i do wymienionego już zestawu składników dodaje jeszcze ogórki. Zatem traktujcie poniższy przepis luźno i wrzucajcie to swoich panzanelli, to na co macie ochotę:) Wskazówki: Pomidory powinny być naprawdę dojrzałe i słodkie, to one odpowiadają w większości za efekt
Chilli Czosnek i Oliwagotowania i zapał do blogowania. A dzisiaj przepis na mizerię z fetą i lekkim sosie winegret. Pasuje właściwie do każdego obiadu, który przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego(...)kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do mizerii lub pokroić w cienkie plastry. Koperek drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać sosem i wymieszać, następnie wkruszyć
Czerwień i błękitIndyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa. Składniki: jogurt naturalny ogórek zielony 1/2 łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią
wyzwania kuchennesalaterce. Lubię chrupkość, którą w tej sałatce gwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami(...)kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz przyprawą do kurczaka. Selera, pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę a rukolę siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością oleju z pomidorków suszonych
Zainspirowana w kuchnidalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia . . Popularna 10 w SIEPRNIU: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki na zimę Pieczone ziemniaki Chrupiące kukurydziane serniczki Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Sałatka ryżowa po węgiersku Bigos z cukinii Rożki budyniowe Przecier(...)ogórków na zimę Schabowy wg Magdy Gessler
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś(...)kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana
prawdziwe jedzenie