Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody(...)soku z kiszonych ogórków;1 łyżka chrzanu ze słoiczka;1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy
Gospodyni MiejskaGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi...Kawałki ziemniaków.Kosteczki ogórków konserwowych.Drobno posiekany koperek.I sos majonezowo-śmietanowy.Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode(...)obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić .Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać.Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Smak sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną
Gospodyni MiejskaOgórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego.Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że:- 1kg ogórków gruntowych,- gałązki lub pęczek świeżego kopru,- duży liść chrzanu,- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk- ok 4 ząbków czosnku.Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy(...)naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek.W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję ok 2 łyżek na litr wody. Do gotującej
Malinowe PocałunkiDziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie, sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic:- nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi, tak czy siak(...)przestudzić tak, by była ciepła, ale nie gorąca, najłatwiej sprawdza się to palcem - jak nie parzy, to jest dobra. Proporcje soli są dokładnie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych, stąd można robić je równocześnie;- ogórków małosolnych nie przygotujemy na zimę - są gotowe po ok. 3 dniach;- naszego pojemnika nie zamykamy, można go jedynie nakryć jakimś talerzykiem, żeby ogórki były
Kulinarne zapędy KokosaOprócz ciasta powstały wczoraj również ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym. Zapach zalewy jak dla mnie był genialny:))))Pozdrawiam Was w ten pochmurny dzień. Mam nadziję,że mimo wszystko będzie dla WAS słoneczny... Składniki: 1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków, 3 gałązki świeżego kopru, 3 gałązki natki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji(...)szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka. Przygotowanie: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju
Anioły w kuchnigóry zakładać że znowu na obiad te nudne mielone, wystarczy połączyć mięso mielone z odrobiną wyobraźni i doprawić garścią fantazji. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3-4 ogórki kiszone 8-10 dag sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka mąka do obtaczania masło do smażenia / oliwa Przygotowanie : Ogórki oczyszczam z wodnistego miąższu i ścieram(...)dokładnie mieszam. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Z mięsa formuję kuleczki wielkości piłeczki ping-pong'owej, odciskam palcem wgłębienie w które wkładam stary ser żółty i starty ogórek lekko ugniatając. Zamykam kuleczkę ściskając mięso, obtaczam w mące i smażę na maśle z 2-3 łyżkami oliwy na złoty kolor. Smacznego :) Mechanik w kuchni zawsze coś zmajstruje. Smacznego
Mechanik w kuchniMimo kalendarzowej wiosny za oknem nadal mróz i śnieg. W związku z tym chciałybyśmy zaproponować Wam przepis na zupę krem z zielonego ogórka. Troche dla przypomnienia wiosny, a trochę na rozgrzanie ;) Jest to zupa niezwykle szybka w przygotowaniu, bardzo łatwa do zrobienia i bardzo smaczna! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 lub 3 zielone ogórki 2 kostki(...)śmietany Cebula 40gram serka topionego Pieprz Cebule obieramy, kroimy w talarki i chwilkę podsmażamy. W garnku rozpuszczamy kostki rosołowe (można również użyć gotowego bulionu). Dodajemy do garnka podsmażoną cebulę. Ogórka obieramy i kroimy, dorzucamy do garnka. Wszystko miksujemy blenderem. Dodajemy serek topiony i nieco śmietany(można ją pominąć). Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli użyliśmy kostek rosołowych już nie solimy
Kolizje Smakówochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu naturalnego i sera feta. Świeżości nadają listki mięty, a wspaniałego posmaku pistacja. Jest przy tym ekspresowy w przygotowaniu: wrzucamy wszystko do blendera miksujemy i już. Gotowe. Ideał niemalże :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut chłodzenia(...)Składniki: 2 zielone ogórki 200ml kefiru 50ml jogurtu naturalnego 100g sera greckiego (fety) 50g pistacji 10 listków mięty 1 ząbek czosnek Świeżo mielony pieprz, sól Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość miksujemy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Wyjmujemy, próbujemy i doprawiamy szczyptą soli
Kolizje SmakówKolejny zaległy wpis z zeszłego roku..nie mogę tylko znaleźć zdjęcia z już gotowego przecieru.. ogórki gruntowe koper chrzan listki laurowe pieprz w ziarnach czosnek sól Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę z solą zagotować (na każdy litr 2 płaskie łyżki soli). Do słoiczków nakładać starte ogórki, po jednym ząbku czosnku, jednym listku laurowym, małym kawałku
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 3 ogórki gruntowe 1/2 litra przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej kilka ziarenek gorczycy listek laurowy plasterki czosnku, świeże lub suszone 1/3 łodygi kopru Przygotowanie: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki kroimy na plasterki i przekładamy do 1/2 litrowego słoika razem z czosnkiem, gorczycą, kolendrą i koprem, wkładamy listek(...)laurowy, zalewamy wodą z solą, zamykamy słoik, po 1-2 dniach ogórki są idealne
Moja smaczna kuchniaSezon na ogórki małosolne uważam za otwarty. Choć pierwsze były u mnie już na Wielkanoc, to później jeszcze na jakiś czas wróciliśmy do ubiegłorocznych. Wyjadaliśmy resztki zapasów zimowych... Na szczęście wczesną wiosną jest duże zapotrzebowanie na kiszonki... :-) Tak więc skoro zapasy zimowe skonsumowane, pozostaje nam już tylko kisić ogórki na świeżo. Zawsze wtedy, gdy nie ma jeszcze kopru z baldachami(...)ogórki małosolne przygotowuję z dodatkiem nasion kopru, coś musi nadać im smak, używałam także dotychczas soli kamiennej niejodowanej. W tegorocznych poczyniłam małe zmiany, sól kamienną zastąpiłam himalajską grubą, dodałam też prócz korzenia chrzanu także liście. Tym razem pominęłam nasiona kopru, mój ostatni samosiejek ogrodowy miał już lekki baldach i grubą łodygę, był więc idealny. U mnie ogórki małosolne znikają już
Smaczne ZdroweSezon ogórkowy w pełni.Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.Składniki:-2 kg ogórków-kawałek selera-jedna lub dwie papryki-2-3 cebule-ocet-sól kamienna-cukier-gorczyca W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:-9 szklanek zimnej wody-1 szklanka soli kamiennejW zalewie ogórki moczymy przez(...)plastry.Paprykę w paski.Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków paprykii cebuli. W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebuląa następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików.Od momentu wrzenia wody
Maminek kulinarnymamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym.Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem(...)podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2 Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska
SzczyptaSmaQSkładniki: ogórek gruntowy 4 kg, koper 4 podsuszone gałązki, korzeń chrzanu 2 duże, liść winogronowy 3 gałązki, chrzan 4 liście, czosnek ząbki 12 sztuk, kminek cały 2 łyżki, sól - ile potrzeba, woda filtrowana z dzbanka Dafi - ile potrzeba ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan korzenie(...)liście, liście winogron, ząbki czosnku, ciasno ogórki układać zalać odpowiednią ilością wody filtrowanej, posypać kminkiem, wsypać sól kamienną z 1.5 łyżki na litr wody ogórki nakryć talerzykiem i kamieniem, przykryć ściereczką i po 3 dniach są doskonałe ogórki do jedzenia..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków, a wszystko to occie winnym, więc i zdrowo!. Jeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki(...)Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1 kg czerwonych pomidorów Limo 1 kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli 1 kg ogórków gruntowych 1 kg kapusty białej 1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru 1 szklanka octu winnego 6% 2 łyżeczki soli 1 małe opakowanie pieprzu ziołowego kilka
Apetyczna babeczka