Pyszne ogóreczki z papryką i cebulką. Składniki: 4 kg ogórków 8 papryk ( różnokolorowe) 0,5 kg cebuli 1 duży selerZalewa pierwsza: 9 szklanek wody 1 szklanka soliZalewa druga: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10%Przyprawy:ziele angielskieliśc laurowygorczycapieprz ziarnistyPaprykę kroimy w paski, cebulę w talarki, seler(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki większe kroimy na pół - mniejsze zostawiamy w całości.Przygotowujemy pierwszą zalewę. Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy.Przygotowujemy drugą zalewę, wszystkie składniki łączymy ze sobą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMimo lejącego się żaru z nieba spiżarnia na zimę się powiększa. Dzisiaj do słoików poszły ogórki.... Składniki; 3 kg ogórków, Zalewa; 4 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, 3 łyżki soli, 2 łyżki cukru, 5 łyżek musztardy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, Wykonanie; Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy
Anioły w kuchniSezon ogórkowy. Jeden z fajniejszych momentów lata, bo o ile lubię ogórki małosolne, kiszoniaczki i świeże mizeryjne to mój sosik po prostu kocham i zawsze czekam na tez czas "ogórkowy" Jego wieloraka możliwość podawania i urozmaicania sprawia że jest uniwersalny, może być samodzielnym daniem czy też dodatkiem do potrawy głównej. Warto poznać przepisik podstawowy , a później pokombinować
FarmażonyPost Mizeria z ogórków i śmietany pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOgórki lubimy pod każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone i jakie tylko sobie wymyślicie. Przepyszne były te sprzedawane na ulicy w Stambule, po prostu przekrojone na 4, posypane solą i podane w papierku. Prawdziwy street food. W związku z … Czytaj dalej
slodkokwasnaplZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrytrwa u nich lekkie ochłodzenie, ale dla tych, którzy narzekają na zbytnie ciepło polecam kolejn ą wersje chłodnika. Tym razem chłodnik ma kolor zielony, bo użyłam do niego ogórka i awokado jako podstawowych składników oraz jogurtu i zimnej, przefiltrowanej wody. Jako ze mieszkamy na wsi, na końcu rurociągu powiedzmy ze nasza woda pozostawia wiele do życzenia, dlatego od jakiegoś czasu
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Sałatka z wędzonym kurczakiem, papryką, pomidorkami, ogórkiem i grzankami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ogórki małosolne i kiszone pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ogórki konserwowe pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemaki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne nam (na 2-4 porcje):- 4 płaty nori- 250 g ryżu do sushi- 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek- opakowanie paluszków krabowych- 40 ml sosu sojowego- wasabi- kandyzowany imbir Przygotowanie: Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem(...)garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą
W poszukiwaniu inspiracjiCiekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie(...)plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soliWykonanie:Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy ok 5 minut, odwracamy słoiki do góry dnem żeby się pozamykały
Z Majeczką w kuchniWtedy dodatkiem są szybkie surówki - takie jak ta poniżej :) 2-3 składniki, łyżka jogurtu i pyszny dodatek gotowy! Składniki: 2 małe sałaty baby 5 rzodkiewek 1 długi zielony ogórek (w sezonie 3-4 ogórki gruntowe) pieprz sól jogurt grecki szczypiorek Wykonanie:Ogórka i rzodkiewkę ścieramy na dużych oczkach. Sałatę kroimy w paski. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym
Walijskie PichcenieSkładniki: 7 sztuk matiasy, 2 większe ogórki kiszone, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba pieprz czarny mielony matiasy wymoczyć w letniej wodzie z mlekiem ze 2 razy po 30 minut wylewając wodę wymoczone matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 3-4 cm kawałki ogórki kiszone pokroić na plasterki cienkie i przekroić je na pół czerwoną(...)cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki w misce układać warstwami: matiasy - ogórki z cebulą - posypać pieprzem ja mam trzy warstwy w misce i zalać je olejem rzepakowym w ilości wg uznania odstawić do lodówki najlepiej na całą noc........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbki z kurczaka 70 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć(...)mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem, pieprzem i zeszklić na tłuszczu po wątróbce dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażać z 5 minut mieszając do cebuli wlać wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 1 sztuka, ogórek konserwowy Smak 4 sztuki, pieczarki 10 sztuk, papryka czerwona 1 mała, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć z 2 razy po 20 minut zmieniając wodę zimną, potem je wylać na sito aby odciekły z wody pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i w misce zalać(...)wrzątkiem na 3 minuty, potem na sitko je wylać matiasy pokroić na 2 cm kawałki i posypać cukrem, pieprzem mielonym dodać pokrojone ogórki konserwowe, paprykę, cebule i pieczarki sparzone wlać z 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków, oleju rzepakowego tyle, aby zakryć składniki i wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: garść roszponki pół mango pół gruszki 1/4 czerwonej papryki 1/3 ogórka Roszponkę myjemy, warzywa i owoce kroimy w kostkę i układamy na warzywach. Gotowe
Mango Papajakażdym razem kiedy robię pastę z awokado staram się zrobić jakąś inną jej wersję. Dzisiejsza pasta jest na bazie ziół (z miętą włącznie) z dodatkiem ogórka małosolnego, bo akurat mi się nawinął pod rękę i bardzo, jak się okazało, to paście posłużyło:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydaję tego kurczaka i warzyw dużo w stosunku do ilości wody to wywar jest mocny. Podaję rosół chyba na dziesiątki sposobów. Sprawdziłam, że nie pokazałam jeszcze takiego z faszerowanymi ogórkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy i użyłam składników takich jak właśnie do takiego dania. Ale postarałam się podać je troszkę inaczej. Mała zmiana a jednak potrawa wyszła zupełnie inna :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej
Smaczna PyzaSałatka z delikatnej sałaty z rybą i chrupiącymi dodatkami czyli marynowanym ogórkiem oraz szalotką. Przyznam, że dawno nie jadłam takiej dobrej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza