Przyszedł czas, że większość z nas zaczyna robić w domu ogórki małosolne... choć ich cena nie zachęca do zakupu ich w większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :) Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego(...)Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki
Aga w kuchniPyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy. Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie(...)zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam! Składniki na jeden słój (3 litry): Ogórki gruntowe 5 ząbków czosnku 3 kopiaste łyżki soli kamiennej 2 liście chrzanu koper woda Przygotowanie: Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój
Kuchnia ŁukaszaPost trochę spóźniony. Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te ogórki(...)bardzo wiadomo jak je wydobyć z butelki. Najprościej będzie po wyjęciu kilku ogórków z wierzchu odlać trochę zalewy i obciąć butelkę na takiej wysokości aby można ją było włożyć do lodówki. Przed umieszczeniem w lodówce butelkę należy przykryć folią spożywczą. W ten sposób można przechowywać ogórki jeszcze przez kilka tygodni. Niewielkie, kształtne ogórki korzeń chrzanu czosnek liście laurowe
Praktyczna plSezon ogórkowy w pełni. W tym roku zrobiłam dopiero cztery słoiczki ogórków na zimę, ale mam nadzieję, że uda mi się zgromadzić większe zapasy. Chciałabym zrobić sałatkę z ogórków (o której pisałam w tamtym roku TU ), ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Poniżej prezentuję najprostrzą sałatkę z ogórków na zimę, według przepisu stosowanego przez moją mamę od naprawdę wielu(...)Składniki: Ogórki Przyprawy: koper, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać lub nie (w zależności co kto lubi) i pokroić. Do słoików włożyć przyprawy. Ja wkładam trochę na spód słoika i trochę na sam wierzch. Zalać słoiki zagotowaną, gorącą zalewą. Dobrze pozakręcać, następnie
Co w głowie piszczyroku ogórków mamy w bród. Robimy kiszone, konserwowe, z curry... W tym roku wróciliśmy także do tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy. Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól(...)marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru Wykonanie: 1. Ogórki obrać, pokroić na części, posolić i odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok. 2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki. 3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając na spód marchewkę, cebulę, koper i ziele
Pasja Smakugrube zagrzewają już swoje ulubione miejsca w szafach, kozaki wypastowane, lśniące i rumiane ustawiają się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA ; / na 4-6 porcji 5 długich szklarniowych ogórków zielonych 1 duża biała cebula około 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju pęczek(...)koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki. Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na podanej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodaję ogórki, zalewam je bulionem, ale tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem
W kuchni Karmel-itkiChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i szczypiorek.Zalane kwaśną śmietaną i kefirem.Podane na ziemniakach z dodatkiem połówek jaj.Idealny na upały!Polecam! Składniki:Pęczek rzodkiewek;6 małych ogórków kiszonych;Pęczek koperku;Peczek szczypiorku;500 ml kefiru;375 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)Wystudzić. Obrać. Poprzekrajać na pół.Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plastry.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do rzodkiewek.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek i ogórków. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do rzodkiewek, ogórków i koperku.Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę i kefir. Wymieszać.Chłodnik przyprawić octem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki
Gospodyni MiejskaAkcja Przetwory 2014 w naszym domu trwa;) Dużo robimy rzeczy juz nam znanychi dużo takich , które robimy pierwszy raz. Tak jest z dzisiejszym przepisem. Są to ogórki w maraynacie z chili i czosnkiem...ostreee:) Składniki; 3 kg ogórków, 7 łyżek soli, 2 główki czosnku, Zalewa; 1 i 1/2 szklanki octu, 75 dkg cukru, 3 łyżeczki sproszkowanego chili, 8 łyżek oleju(...)Wykonanie; Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Zasypujemy solą i zostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę. Ząbki czosnki kroimy na plasterki. Dokładamy do ogórków. Olej wlewamy do ogórków, dodajemy z chili. Troszeczku rozgrzewamy i polewamy ogórki. Nastepnie do tego samego rondellka wlewamy ocet i dosypujemy cukier. Zagotowujemy. Wlewamy do ogórków i zostawiamy na 15 godzin
Anioły w kuchniCucumber stuffed mushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel(...)ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać. Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę
Kulinarny karnet Christopheragospodyń, tyle przepisów na ogórki konserwowe. No ... może troszkę przesadziłam, ale każdy ma "swój" sposób na korniszony. U mnie od lat ten sam przepis. Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków: ( na około 2-2,5kg ogórków ) * 9 szklanek wody(...)łyżki soli * 5 łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki - gałązka * ziele angielski - 2-3 ziarna * liść laurowy * kilka plastrów marchewki * koper Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 7 minut
kolorowotorcikowoLubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut.1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )Zalewa :6 szk wody1 duża cebula1,5 szk octu(...)łyżeczki żółtej gorczycy1 łyżeczka suszonego chili peperoncini1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzukilka liści laurowychkilka ziaren ziela angielskiegosól kamienna do smakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki
Ewa w kuchniZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać.Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.Koperek drobno posiekać.Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą
Gospodyni MiejskaKlasycznych ogórków konserwowych nie może zabraknąć w zapasach na zimę. Tym razem w łagodnej zalewie wg. przepisy siostry Anastazji. Po przyprawy wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: ogórki - małe marchewka koper czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć(...)ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków. Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików
Apetyczna babeczkaTeraz jest czas robienia weków na zimę. Sama od niedawna zaczęłam przerabiać rożne warzywa, na tysiąc sposobów :). Najbardziej uwielbiam tytułowe ogórki w musztardzie, mają one oryginalny, słodko-ostry posmak z nutą kwaskowego smaku octu. Trudno opisać jest dokładnie ich smak, trzeba spróbować samemu :). Polecam bardzo gorąca, są w sam raz do kanapek jak i do obiadu. Bardzo łatwe(...)szybkie w wykonaniu. Ogórki w musztardzie SKŁADNIKI: -2 kg ogórków - po 1 liściu laurowym na słoik, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu NA ZALEWĘ: -5 szklanek wody -1 szklanka octu -1 szklanka cukru -1 łyżka soli -pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu - 5 kopiastych łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej -3 liście laurowe -4 ziela angielskie -4 ziarna pieprzu PRZYGOTOWANIE
Zainspiruj się kuchniąmiedzy innymi gazpacho , chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy , ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej przypadł do gustu ? Trzeba więc spróbować kolejnego... Chłodnik: pomidory, ogórek Składniki: 800 g jogurtu naturalnego 330 g pomidorów obranych ze skórki 350 g zielonego ogórka 200 g kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku 100 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki(...)posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wlewamy jogurt, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starte na grubej tarce ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy koperek i szczypiorek, dolewamy sok z ogórków, solimy i pieprzymy do smaku. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy schłodzony
Kulinarne przygody Gatity