Pyry z gzikiem 191W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z
Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 292Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień
Codziennik Kuchenny
Piknikowa sałatka ziemniaczana 277Co zabrać do jedzenia na piknik? Dziś proponuję przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami konserwowymi. To dobra potrawa do zapakowania w pojemnik na wyprawę w plener
Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 246W maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze
Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 290Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza
Codziennik Kuchenny
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 246Od dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając
Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 184Chłodnik litewski, to jedna z charakterystycznych potraw Podlasia. Kwaskowa, lekko słodka, podawana na zimno - idealna na upały. W czerwcowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotowywać
Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 240W czerwcu w kuchni Regionalnych Smaków przygotowałam Chłodnik litewski - zupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny. Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od
Codziennik Kuchenny
Zupa z łososiem 214Tegoroczne wakacje spędzałam na północy Polski (Pomorze Gdańskie, Kociewie, Warmia i Mazury). Z każdego wyjazdu przywożę pomysły na potrawy, których jeszcze nie gotowałam.
Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 206Uwielbiam zupy z dodatkiem grzybów, ale kurkowej wcześniej nie gotowałam. Na blogu Asi z Kwestii Smaku znalazłam przepis , który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę
Codziennik Kuchenny
RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 291To danie Was zaskoczy...o dziwo nie czuć w nim wątróbki. Jest to dobry pomysł gdy chcemy wątróbkę "przemycić";-) A kto jej nie lubi- w tym
Kuchnia MagdaLeny
Czosnkowe spaghetti z kurczakiem 215My Blueberry Corner by "jagodzianka" Czosnkowe spaghetti z kurczakiem to łatwe, szybkie, pełne smaku danie. O wyjątkowości tego dania decydują wyraźne smaki – masła, czosnku …
My Blueberry Corner
Makrela smażona w przyprawach wędzonych 236„ Makrela jest jednym z symboli hiszpańskiego miasta Ceuta położonego w Afryce północnej. W południowej, a zwłaszcza w południowo-wschodniej, części Hiszpanii ryby tuńczykowate, w tym również
mojewypiekiinietylko
Zupa krem pomidorowo-kokosowa 206Nieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową! Składniki: łyżka masła ząbek czosnku
Pyry na Gaz
Roladki z piersi kurczaka z salami 432Składniki: 2 większe, pojedyncze piersi z kurczaka, 4 plasterki salami, 4 plasterki sera żółtego, bułka tarta, 2 jajka, garść natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki