Chłodnik z awokado 184Moje nowe odkrycie - chłodnik z awokado. Delikatny w smaku z nutami ogórka, cytryny i czosnku. Chłodnik ma konsystencję aksamitnego musu, co sprawia, że zupa ma bardzo
Codziennik Kuchenny
Młoda kapusta z koperkiem, lekko zakwaszana 181Trudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do młodych ziemniaczków jak młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo. Młodą kapustę najbardziej
Codziennik Kuchenny
Paszteciki z pieczarkami 203Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły
Codziennik Kuchenny
Sałatka z ogórków na zimę 245Przepyszne przetwory na zimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy
Codziennik Kuchenny
Chili sin carne 209Chili sin carne, to chili bez mięsa. Wegetariańska wersja chili jest bardzo aromatyczna i o wiele mniej kaloryczna niż jej klasyczne wydanie ( przepis tutaj ). Pamiętajcie, aby
Codziennik Kuchenny
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety 194Komosa ryżowa (quinoa) niepozornie wyglądająca kaszka zaliczana jest do produktów superfoods. Quinoa nie dość, że wybitnie prozdrowotna, jest również bardzo smaczna. Nikogo kto spróbował tej kaszy
Codziennik Kuchenny
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 277Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami, to jeden ulubionych smaków mojego dzieciństwa i charakterystyczna potrawa dla mojego rodzinnego regionu. Podanie ziemniaków na jednym talerzu wraz z barszczem
Codziennik Kuchenny
Zupa krem z cukinii i curry 237Co przygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać
Codziennik Kuchenny
Prażuchy. 217Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa prostej kuchni wiejskiej. Znana jest pod wieloma nazwami, w okolicach mojego rodzinnego Piotrkowa Trybunalskiego nazywa się ją prażuchy, prażoki lub
Codziennik Kuchenny
Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym 176Jeszcze kilka lat temu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą
Codziennik Kuchenny
Jarmuż z ziemniakami 196Inspiracją do przygotowania jarmużu z ziemniakami była chorwacka blitva. Zachwyciłam się tą prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę
Codziennik Kuchenny
Pieczone pierogi z mięsem 233Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania
Codziennik Kuchenny
Krem z kukurydzy - ulubiona zupa dzieci 202Inspiracją do przygotowania dzisiejszej zupy był krem z kukurydzy podawany w Gringo Bar. Trafiłam do tam trochę przypadkowo, prowadzając dziecko na zajęcia. Na próbę zamówiliśmy quesadillę
Codziennik Kuchenny
Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym 19725 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pesto pietruszkowym. Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi
Codziennik Kuchenny
Kotlety z kalafiora 191Kotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za
Codziennik Kuchenny