obiad - 95112 przepisów (strona:4575/6341)

Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 179

Dzisiejsza zupa składa się z kilku prostych składników, które połączone w odpowiedniej kolejności dają zaskakująco ciekawy efekt smakowy. Caldo verde - Z I E L O N

Codziennik Kuchenny
Sos barbecue (sos BBQ) 311

Na sos barbecue nie ma jednego konkretnego przepisu. W różnych regionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie

Codziennik Kuchenny
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 232

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa

Codziennik Kuchenny
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 213

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
Wigilijna kapusta z grochem 225

Gdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 248

Zebrałam i uporządkowałam przepisy na Wigilię i Święta, które zamieściłam na moim blogu. Znajdziecie tu tradycyjne potrawy świąteczne i inne pomysły na to co podać dzieciom

Codziennik Kuchenny
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 234

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale

Codziennik Kuchenny
Łazanki z kapustą 203

Łazanki z kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że

Codziennik Kuchenny
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 187

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną

Codziennik Kuchenny
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka 163

Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;)  Dopiero dzięki tej sałatce

Codziennik Kuchenny
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 212

Chicken Pie, to placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 221

Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 159

Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale

Codziennik Kuchenny
Surówka z młodej kapusty 257

Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką

Codziennik Kuchenny
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 224

Z młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania